Oma talous

Mikä on rahapersoonallisuutesi?

Oman ja kumppanin rahapersoonallisuuden tunteminen voi tehdä elämästä helpompaa.

Parisuhde ei ole pelkkää rakkautta ja naimisiin menolla on myös taloudellinen seuraamus. Rahankäyttö aiheuttaa suomalaispareille enemmän riitoja kuin Euroopassa keskimäärin ja joka viides pari kertoo riidelleensä rahasta.

Sinun ja puolisosi ei välttämällä tarvitse suhtautua rahaan samalla tavalla, mutta parisuhteessa on helpompaa, mikäli ymmärtää toisen lähtökohdat taloudellisessa päätöksenteossa.

BNN listaa erilaiset rahapersoonallisuudet ja miten niiden kanssa tulee helpoiten toimeen. Et ehkä suoraan istu mihinkään näistä kategorioista, mutta ne voivat auttaa sinua hahmottamaan miten suhtaudut rahaan.

Kontrolloija

Kontrolloija suunnittelee kaiken valmiiksi ja vihaa spontaania rahankäyttöä. Kontrolloijat on hyviä säästämään, koska he pitävät budjetin tuomista raameista ja rakenteesta.

Parisuhteessa kontrolloijalla on tarve päästä osallistumaan päivittäisiin rahaa koskeviin päätöksiin ja kontrolloijalle sopii parhaiten laskujen maksajan ja  perheen budjetin seuraajan rooli.

Promoottori

Promoottori haluaa, että hänestä pidetään ja ja hän on valmis tuhlaamaan rahaa kaikkeen hauskaan. Promoottori ei pidä rakenteista, eikä budjeteista. Parisuhteessakin promoottori on motivoitunut säästämään ainoastaan silloin, kun siihen on konkreettinen syy.

Kumppanina promoottorin saa parhaiten pysymään budjetissa motivoimalla häntä unelmien kautta. ”Pysymällä tässä budjetissa saamme säästettyä rahaa unelmakotiamme varten, jonne voidaan sitten kutsua kavereita kylään.”

Hyväntekijä

Hyväntekijät ovat huolehtivia ja rakastavia ihmisiä, joille perhe on tärkeä ja hyäntekijät haluavat auttaa muita. Hyväntekijät voivat olla hyviä säästämään tuodakseen perheelleen taloudellista vakautta, mutta he välttelevät raha-asioista puhumista viimeiseen asti, koska se ei ole heidän juttunsa. Hyväntekijät eivät pidä rakenteista ja budjeteista elleivät he näe miten budjetti auttaa perhettä tai muita läheisiä.

Parisuhteessa hyväntekijän saa parhaiten motivoitua raha-asioihin ja budjettiin silloin kun se on sidoksissa perheen hyvinvointiin ja kykyyn auttaa muita.

Analyytikko

Analyytikko pelkää olevansa väärässä. Välttääkseen virheitä analyytikko tutkii jokaisen vaihtoehdon ennen kuin tekee päätöksiä. Tämän takia analyytikko turhautuu helposti nopeasti päätöksiä tekevän ”promoottorin” kanssa. Analyytikot ovat pääsääntöisesti hyviä säästämään ja he rakastavat budjetteja, mutta virheiden pelko tekee heistä konservatiivisia.

Analyytikon saa motivoitua yhteisen päämäärän taakse keskeisillä faktoilla ja kuvaajilla. Älä kuitenkaan käytä liikaa yksityiskohtia tai esitä liikaa vaihtoehtoja, muuten analyytikko jää jumittamaan yksityiskohtiin, eikä pysty tekemään päätöstä.

Välttelijä

Kaikki ylläolevat neljä persoonallisuutta voivat olla välttelijöitä, mutta useimmiten välttelijät ovat ”hyväntekijöitä” tai ”promoottoreita”.  Välttelijät eivät hakua puhua rahasta, eivät halua ajatella rahaa, eivätkä halua seurata rahankäyttöään.

He luovuttavat raha-asioiden hoidon mielellään muille tai hoitavat niitä itse, mutta tuhoisin seurauksin. Ironista on, että välttelijöillä on usein paljon rahaa vaativia haaveita, mutta he eivät kykene näkemään raha-asioiden välttelyn ja saavuttamattomien tavoitteiden välistä yhteyttä. Välttelijän mielessä raha-asioiden seuraamiseen liittyy korkeampaa matematiikkaa, vaikeasti ymmärrettävää sijoitustoimintaa ja nörtin taitoja vaativaa taulukkolaskentaa.

Tuhlaaja

Tuhlaaja on pistänyt palkan palamaan jo ennen kuin se on tullut tilille. Tuhlaajalle säästäminen tarkoittaa tuotteen ostamista alennuksesta, vaikka näin ”säästetyt” rahat muuhun käyttääkin. Tuhlaaja käyttää rahaa seurauksista välttämättä ja kun rahat loppuvat, on hänen ratkaisunsa pyrkiä saamaan lisää rahaa.

Tuhlaajat ovat kohtalokkaita kumppaneita ihmisille, jotka vaalivat rakenteita  ja turvallisuutta.

Säästäjä

Säästäjä säästää vähintään kymmenen prosenttia palkastaan. Säästäjä ei poikkea tästä säästämistavoitteestaan, eikä hän heti ryntää tyhjentämään säästötiliään, vaan antaa varallisuutensa kasvaa. Säästäjältä löytyy puskuria yllättävien lyhytaikaisten menojen varalle ja siihen päälle vielä varsinaiset säästöt. Säästäjä ei käytä luottokorttia ja hän nauttii varallisuutensa kerryttämisestä.

Säästäjää on vaikeaa saada käyttämään rahaa hauskoihin asioihin. Vaikka ”säästäjä” on ”tuhlaajalle” haastava kumppani, on seurauksena usein tasapaino rahan käytön ja rahan säästämisen välillä.

Rahapersoonallisuuksien tunteminen ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, etteikö raha-asiat olisi edelleen haaste parisuhteelle. Lue myös menestyvien pariskuntien tottumuksista raha-asioiden suhteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös