Markkinakommentit

Osakkeet alkavat olla jo hintavia ja tuottojen metsästys käy vaikeaksi

Kun osakkeet kallistuvat, on tuoton löytäminen entistä enemmän kiven alla.

Suhdanteiden vaikutukset eliminoiva Shillerin P/E -kerroin on jenkkimarkkinoilla noussut jo yli tason 29x. Arvostustaso on reippaasti yli pitkän aikavälin keskiarvon, mikä on 17x.

Jenkkiosakkeiden arvostustason korkeudesta kertoo jotain se, että teknologiakuplan aikaan Shillerin P/E oli 40x ja se on ylittänyt 30:n vain noin neljä prosentin ajan aina vuodesta 1881.

Shillerin P/E -kertoimen kehitys vuosina 1881 – 2017, S&P 500 -osakeindeksi

Shillerin pe kerroin arvostuskerroin osakemarkkinat osakkeet fundamentit

BlackRockin salkunhoitaja Russ Koesterich arvioi blogissaan, että myös muut mittarit kielivät osakkeiden kalleudesta. ”Osakkeet ovat kalliita, mutta ei ole varmaa onko osakemarkkinoilla syntynyt jo osakekupla”, Koesterich arvioi.

Koesterichin mukaan osakemarkkinoiden liikennevalot ovat keltaisella, mutta eivät vielä puhaisella. Sijoittajan on myös hyvä muistaa, etteivät arvostusmittarit pysty ennustamaan kovinkaan hyvin lyhyen tähtäimen kurssiliikkeitä.

Historia kuitenkin osoittaa, että nykyisellä osakkeiden arvostustustasolla on vaikea tehdä hyvää tiliä osakesijoituksilla.

Kun Shillerin P/E on ollut yli 28x, keskimääräinen vuosituotto seuraavien kolmen vuoden aikana on ollut vaivaiset 0,7 prosenttia, Koesterich huomauttaa. Jenkkimarkkinoilta on siis jatkossa vaikea saada kovaa tuottoa.

Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Koesterichin mukaan sijoittajat voivat hyödyntää strategioita, jotka ovat tuottaneet kohtuullisesti myös silloin kun osakkeet ovat olleet kalliita perinteisillä osakefundamenteilla mitattuna. Tällaisia strategioita ovat esimerkiksi alhaisen volatiliteetin strategiat, kasvavia osinkoja maksavien yhtiöiden osakkeita suosivat strategiat ja ne strategiat, joissa on allokoitu varoja muualle kuin Yhdysvaltoihin.

Esimerkiksi osinkoja kasvattaviin yhtiöihin sijoittamalla on sijoittaja voinut saada peräti lähes yhdeksän prosentin vuosituoton silloinkin kun Shillerin P/E on ollut tasolla 28x, Koesterich toteaa. Vaikka osakkeet olisivatkin siis yleisesti hintavia, on aina teoriassa mahdollista löytää tuottomahdollisuuksia. Vaikeampaa se kuitenkin on kuin alhaisen arvostustason tilanteessa.

Click to comment

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info@salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös