Talouden trendit

Kela: Toimeentulotuki voi olla korkeampi kuin työssäkäyvän nettoansiot

Ilta-Sanomien haastattelema siivooja kertoi kohtaamastaan konkreettisesta kannustinloukusta.

Kannustinloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilön on vaikea lisätä käytettävissä olevia tulojaan lisäämällä työtekoa tai muuta tulonhankintaa. Esimerkiksi siis bruttotulojen nousu ei nosta käytettävissä olevia tuloja.

Kannustinloukku voi syntyä myös valtion tai kunnan myöntämien tukien vuoksi. Henkilö saattaa saada työttömänä erilaisia tukia enemmän kuin mitä hänelle jäisi työansioista verojen jälkeen tuloja. Tuet voivat siis luoda kannustinloukun, jossa henkilön ei ole taloudellisesti kannattavaa ottaa vastaan tarjottua työtehtävää. Usein tällainen tilanne syntyy, jos tarjolla oleva työ on matalapalkkatyötä.

Kelan myöntämä toimeentulotuki saattaa tietyissä tilanteissa muodostaa tällaisen kannustinloukun. Toimeentulotuki voi olla korkeampi kuin palkansaajalle verojen jälkeen käteen jäävä rahasumma.

Kela myönsi Ilta-Sanomille, että käteen jäävät tulot voivat olla töitä tekevällä pienemmät kuin työttömän saama toimeentulotuki, jos työmatkakulut ovat hyvin suuret ja palkka pieni.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona siivoojana työskentelevästä Mariasta, joka joutui hakemaan toimeentulotukea sen jälkeen, kun oli ottanut virkavapaata toista työtä varten. Maria kertoi yllättyneensä siitä, että hänen työtä tekemättä saamansa summa olikin suurempi kuin se summa, joka oli aiemmin jäänyt käteen siivoustyöstä.

Siivooja Maria kertoo, että hänelle jäi pakollisten työmenojen jälkeen käteen kunnan siivoojan 1 512 euron palkasta käteen noin 900 euroa kuukaudessa. Työt lopetettuaan hän sai perustoimeentulotukea 858 euroa ja lisäksi asumistukea 103 euroa, eli yhteensä 961 euroa kuussa.

Kelan mukaan alaikäisen lapsen yksinhuoltaja voi saada toimeentulotuen perusosaa 536,68 euroa kuukaudessa sekä lapsen menoihin toimeentulotukea 341,52 euroa. Näin ollen yksinhuoltaja voi saada toimeentulotuen perusosaa yhteensä 878,2 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi voi tulla päälle vielä tarveharkintainen asumistuki.

Osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksesta kertoo, että käteen jäävät tulot ovat saattavat tietyissä tilanteissa olla töitä tekevällä pienemmät kuin toimeentulotukea saavalla työttömällä, jos työmatkakulut ovat hyvin suuret ja palkka pieni.

Ilta-Sanomissa kuvattu tilanne on Ståhlin mukaan mahdollinen. Vaikka henkilö käy töissä, käteen jää kaikki tulot ja etuudet huomioon ottaen saattavat olla vähemmän kuin 878 euron toimeentulotuki.

Toimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki, joka kattaa elämän perusmenoja.

Suomessa asuva tai oleskeleva henkilö tai perhe voi hakea toimeentulotukea, jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin menoihin. Tuloiksi lasketaan myös muut sosiaalietuudet. Tuen tarve harkitaan asiakkaan tilanteen perusteella.

Toimeentulotuki on tarkoitettu lyhytaikaiseksi etuudeksi, ja sen tarkoitus on auttaa tilapäisten vaikeuksien yli, ehkäistä sellaisten syntymistä ja edistää itsenäistä selviytymistä.

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Jorma Erkkilä

  24.7.2017 at 11:18

  Toimeentulotuesta syntyi vilkas keskustelu SalkunRakentajan Facebook-sivuilla.
  https://www.facebook.com/salkunrakentaja/posts/1913690835551513

 2. Jooseppi Kylväjä

  18.3.2018 at 15:14

  Paha kannustinloukku on myös elatusmaksut. Jopa estää monen työteon.

 3. Mähönen Seppo

  17.11.2021 at 18:41

  Laskeppa vielä päiväsakon suuruus noille kahdelle henkilölle. Omien laskelmieni mukaan se on toimeentulotukiasiakkaalle 6 euroa ja työssäkäyvälle n. 18 euroa. Eli työssäkäyvä maksaa samoilla tuloilla kolminkertaiset sakot.

  Poliisi ei käsittääseni saa toimeentulo- ja asumistuki tietoja järjestelmästä. Sen takia tulee usein minimipäiväsakko 6 euroa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös