Markkinakommentit

Tulospettymykset varjostavat Helsingin pörssin tuloskautta

Helsingin pörssin tuloskauden ensimmäinen ruuhkaviikko sujui hieman alakuloisesti, arvioi Nordea.

Toistaiseksi tulospettymysten määrä on selvästi myönteisiä yllätyksiä suurempi, summaa Nordea kuluvan tuloskauden antia viikkokatsauksessaan. Tähän mennessä kertynyt kokonaistulospotti on lähes viisi prosenttia ennustettua pienempi.

Pettymysten taustalla ovat korkeaksi kohonneet odotukset. Suurimmista Helsingin pörssin yhtiöistä vain kolme on ylittänyt odotukset.

”Tuloskauden alku osoittaa odotusten suomalaisyhtiöiden tuloskehitystä kohtaan olleen turhan korkeita. Pörssin suurista OMXH 25  -yhtiöistä 11 on julkaissut Q2‐lukunsa ja näistä vain Cargotecilla, Elisalla ja Wärtsilällä toisen neljänneksen tulos ylitti markkinaodotukset”, Nordea toteaa.

Pankin mukaan tilanne on vastaava myös liikevaihtojen osalta, eli pettymyksiä on toistaiseksi saatu myönteisiä yllätyksiä enemmän.

Tähän mennessä suuremmista yhtiöistä tuloskauden positiivisimmaksi yllättäjäksi Nordea nostaa Wärtsilän, joka ylitti odotukset niin tuloksen kuin uusien tilausten osalta. Pienemmistä yhtiöistä tuloskauden kiistattomia tähtiä on ollut myös Finnair, joka löi odotukset niin toisella kvartaalilla kuin koko vuoden näkymien osalta.

Isoimmiksi pettymyksiksi Nordea tuomitsee Metson, Huhtamäen ja Orionin.

Raportointikaudella markkinareaktiot ovat olleet rajuja – eteenkin konepajasektorilla. ”Etenkin konepajojen tulospettymyksistä on rankaistu reippaalla kädellä, vaikka tuloskatsaus olisikin jäänyt vain niukasti odotuksista. Tämä on näkynyt niin Helsingin pörssissä kuin laajemminkin Pohjoismaissa, sillä myös monien isojen ruotsalaiskonepajojen tulosreaktiot olivat tylyjä.”

Konepajojen ensimmäinen tuloskausi sujui pohjoismaisittain vahvasti, mikä kiritti Nordean mukaan osakekursseja kevään mittaan. ”Voittojen kotiuttaminen on siten ollut herkässä tuloksen jäädessä odotuksista.”

Nordea kotiutti kotimaisessa mallisalkussa voitot dollariherkästä Metsä Boardista, ja siirsi viiden prosenttiyksikön painon Stora Ensoon.

”Metsä Board on Helsingin pörssin dollariherkimpiä yhtiöitä ja dollarin viimeaikainen heikkeneminen euroa vastaan rasittaa Metsä Boardin tulosta huomattavasti. Stora Enso kärsii myös dollarin heikkenemisestä, mutta selvästi vähemmän kuin Metsä Board. Stora Enson kohdalla sellun hintojen nousu kompensoi valuuttamuutoksista aiheutuvan vastatuulen.”

Kommentoi
Ylös
>