Makrotalous

Kaunistellaanko työllisyystilastoja tempputyöllistämisellä?

Kriittisesti yhteiskunnallisia ilmiöitä havainnoiva suosittu bloggaaja ei kilistele laseja uusimpien työllisyystilastojen vuoksi.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vuoden 2017 kesäkuussa 250 000, mikä oli 14 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysaste oli 8,9 prosenttia, kun se edellisvuoden kesäkuussa oli 9,3 prosenttia. Työllisiä oli 15 000 enemmän kuin edellisvuoden kesäkuussa. Toisella vuosineljänneksellä (huhti-kesäkuussa) työttömyysaste oli 9,9 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 10,0 prosenttia.

Kohentuneet työllisyysluvut eivät kuitenkaan vakuutta suosittua blogikirjoittajaa. Työllisyyden parantuminen saattaa olla puhdas tilastovirhe, väittää Saku Timonen blogissaan.

”Ensinnäkin työllisten määrän virhemarginaali on 34 000 suuntaan tai toiseen. Työttömien määrän virhemarginaali on 20 000. Muutokset sekä työllisten että työttömien määrässä mahtuvat reilusti virhemarginaaliin, eli ne 14 000 vähentynyttä työtöntä ja 15 000 lisääntynyttä työllistä voivat ihan hyvin olla vaikka tilastovirhe”, Timonen kirjoittaa.

Lisäksi työllisyystilastot kertovat, ettei kaikki ole niin ruusuista mitä pelkkä työttömyysasteen lasku antaisi ymmärtää.

Työllisten tekemien työtuntien määrä vuoden 2017 toisella neljänneksellä oli 3,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Timosen mukaan joko työllisten määrä ei ole lisääntynyt tai osa-aikatyö on lisääntynyt. Tehtyjen työtuntien määrä on joka tapauksessa laskenut laskenut.

”Näyttää siltä, että ilouutiset vähentyneestä työttömyydestä ja lisääntyneistä työpaikoista ovat vahvasti liioiteltuja”, Timonen lataa.

”Työttömät tekevät palkatonta työtä tai ovat koulutuksessa. Osa on tietenkin päässyt eläkkeelle ja osa kuollut. Työvoiman ulkopuolella olevia oli vuoden 2017 kesäkuussa 1 290 000 henkeä eli 4 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. He ovat niitä pitkäaikaistyöttömiä, jotka on sysätty pois työttömyystilastoa rumentamasta ja jotka elävät millä elävät. Todennäköisesti moni heistä sinnittelee toimeentulotuella, mutta tilastot kaunistuivat.”

Timonen epäilee että työllisyystilastojen uutisotsikoissa sorrutaan kaunisteluun.

”Sopivasti vain tilastojen otsikoita lukemalla saatiin luotua mielikuva myönteisestä kehityksestä. Kun sitä vielä höystettiin sopivalla filmimateriaalilla työnteosta, niin Suomi näyttää olevan nousussa. Tästä saavat hallituspuolueet aihetta henkseleiden paukutteluun pitkäksi aikaa.”

”Tosiasiassa tilastot ovat ihan yhtä karua luettavaa kuin ennenkin ja tempputyöllistäminen on lisääntynyt”, Timonen toteaa.

Kommentoi
Ylös
>