Talouden trendit

Työn verotus Suomessa yksi OECD-maiden korkeimmista

OECD-maiden kovimmat työn verottajat ovat Euroopassa, sillä10 korkeimman tuloverotuksen maata ovat kaikki eurooppalaisia maita.

World Economic Forumin mukaan kovin tuloverotus on Belgiassa, jossa on työssäkävijät maksavat keskimäärin peräti 54 prosenttia tuloveroa ja muita sosiaaliturvamaksuja bruttopalkastaan. Vertailussa tarkasteltiin keskipalkkaisten työn verotusta.

Suomessa tuloverotus on OECD-maiden seitsemänneksi korkein. Keskimäärin veroihin menee 43,8 prosenttia tuloista. Keskimäärin 35 OECD-maan tuloverot ja sosiaaliturvamaksut ovat hieman yli yksi kolmannes bruttotuloista.

OECD-maiden korkeimmat työn veroprosentit (tulovero + sosiaaliturvamaksut) keskituloisella työntekijällä

Belgia54,0 %
Saksa49,4 %
Unkari48,2 %
Ranska48,1 %
Italia47,8 %
Itävalta47,1 %
Suomi43,8 %
Tsekki43,0 %
Ruotsi42,8 %
Slovenia42,7 %

 

Veronmaksajain keskusliiton mukaan pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi.

Tulokset käyvät ilmi Kansainvälinen palkkaverovertailu 2016 -selvityksestä, jossa vertaillaan työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla. Selvityksen on laatinut Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola.

Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 200 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Tällä tulotasolla tuloverotus on vertailumaiden viidenneksi kireintä.

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista, eli tuloveroprosentti nousee jyrkästi bruttotulojen kasvaessa.

Vertailun suurituloisinta, 137 000 euroa vuodessa ansaitsevaa palkansaajaa verotetaan Suomessa peräti 7,8 prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Suurituloisen veroprosentti on kolmanneksi korkein Belgian ja Italian jälkeen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös