Facebook, Amazon, Netflix ja Google olisivat periaatteessa voineet tehdä sinustakin miljönäärin. Oletko ikinä miettinyt miksi näin ei kuitenkaan käynyt?
Amazonin osake on kasvanut pörssihistoriansa aikana 67 903 prosenttia. Se tarkoittaa, että jo alle 1500 euron sijoitus vuonna 1997 olisi riittänyt tekemään sinusta miljonäärin tämän päivän kurssilla. Vastaavasti 6000 euron alkusijoitus Netflixiin olisi tuonut saman lopputuloksen.
FAANG-osakkeet olisivat siis periaatteessa voineet tuoda sinulle hurjaakin hurjemmat tuotot. Miksi et kuitenkaan ole miljonääri?
Tässä muutama syy.
1. Salkun tasapainotus syö suurimmat tuottosi
Salkun tasapainottaminen on järkevää. Tasapainottamisessa salkku pyritään palauttamaan alunperin valittuun painotukseen.
Mikäli tasapainotus jätetään tekemättä, voi seurauksena olla salkun riskitason muuttuminen. Yksi osake tai omaisuusluokka kasvaa merkittävästi alkuperäistä suuremmaksi.
Toisaalta tasapainottaminen seurauksena menettää mahdollisuuden ylisuuriin tuottoihin. Ne, jotka sijoittivat 1500 euroa Amazoniin vuonna 1997, eivät saaneet miljoonaa, koska he tasapainottivat salkkunsa riskitasapainoa.
Jos kasvuyritysten korkoa korolle -efektistä haluaa päästä hyötymään, kannattaa osakkeet ostaa sisään sellaisella painolla, että niillä on varaa kasvaa. Toisekseen kannattaa pitää mielessä hankintameno-olettaman mukanaan tuomat verohyödyt, kun harkitsee osakkeen myymistä.
2. Kvartaalitalous saa sinut tarkastelemaan liian lyhyttä aikaväliä
Osavuotiskatsausten yhteydessä media kertoo odotusten alituksista ja ylityksistä, voimakkaista kurssireaktioista, sekä huimista muutoksista yritysten tuloksissa.
Tämän tyyppisillä uutisilla on paikkansa, mutta riskinä on, että uutisia luettuasi et näe metsää puilta. FAANG-yritysten tuloksissa on eroja, mutta pitkässä juoksussa näillä yrityksillä on jotain yhteistä, ja se on pitkäjänteinen ja tasainen liikevaihdon kasvu.
3. Luovutusvaikutus saa sinut myymään voitolla olevat osakkeesi liian aikaisin
Luovutusvaikutus tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että myyt voitolla olevat osakkeet koska se saa sinut tuntemaan itsesi hyväksi sijoittajaksi.
Jos salkussasi olevan osakkeen arvo on moninkertaistunut, on sinulle henkisesti helppoa kotiuttaa voitot. Sehän todistaa, että olet ollut loistava sijoittaja.
Jos et myy, on riskinä että osakkeen arvo laskee lähemmäksi omia ostotasojasi ja pelkäät, että se saisi sinut jälkeenpäin tuntemaan itsesi huonoksi sijoittajaksi.
4. Luotat liikaa vanhoihin arvostusmittareihin
Sijoittaminen on konservatiivista. Tukeudumme vanhoihin, tutkitusti hyviä tuloksia tuoneihin, mittareihin. Maailmassa on kuitenkin tapahtunut merkittävää internetin tuomaa verkostoitumista, jossa digitaalisen tuotteen omaavat yritykset pelaavat uusilla pelisäännöillä.
Yksi tällainen sääntö on, että asiakasmäärän ja liikevaihdon kasvu tulee ennen tulosta. Ehkä et sijoittanut Amazoniin sen korkean P/E-luvun takia.
Korkea hinta, eli valuaatioriski, lisää aidosti sijoittajan riskiä ja se tulee ottaa huomioon. On kuitenkin hyvä muistaa, että sijoittamisessa ja liiketoiminnassa on muitakin riskejä, jotka on hyvä ottaa huomioon. Tulokselle ei myöskään kannata painottaa liikaa silloin, kun se johtuu mittavista investoinneista.
5. Laaja hajauttaminen estää sinua saavuttamasta suuria voittoja
Tehokkaalla hajauttamisella vältetään riskiä ja tässä tapauksessa riskillä tarkoitetaan koko sijoitussalkun arvonheilahteluita. Kun riski alenee, mutta salkun tuotto-odotus ei alene, niin salkun riski-tuotto-suhde paranee. Siksi hajauttamisesta puhutaan ilmaisena lounaana.
Useat menestyneet sijoittajat, Warren Buffet mukaanlukien, puhuvat kuitenkin siitä, että salkkua ei pidä hajauttaa liikaa.
On myös viitteitä siitä, että aktiivisten rahastojen suurimmat omistukset voittaisivat indeksin, mutta loput omistukset tuhoavat saavutetun edun.
Vaikka hajauttaminen on suositeltavaa ja indeksisijoittaminen sopivin vaihtoehto suurimmalle osalle sijoittajista, on myös selvää että yhden prosentin yksittäisillä osakepainoilla ei pääse mitenkään massiivisesti hyötymään FANG-osakkeiden voittokulusta.
6. Keskityt markkinan rajattuun kokoon
On ehdottoman olennainen kysymys kuinka suureksi yritys voi kasvaa. Sen takia sinulle tulee kiusaus sokeasti luottaa laskelmiin markkinoiden rajatusta koosta.
Et siis osta Netflixiä, koska lopullinen kasvu on jo hinnoiteltu osakkeeseen ja sen jälkeen markkina on saturoitunut. Mutta mitä jos Netflix tekee sen jälkeen jotain muuta?
Esimerkiksi pelkästään ”Cars”-elokuvan ensimmäisen osan oheismyynnin arvo oli noin 10 miljardia dollaria. Vertauksen vuoksi Netflixin toisen vuosineljänneksen liikevaihto on 2,7 miljardia. Se kertoo S-käyrähyppyjen potentiaalista. Netflix voisi jossain vaiheessa alkaa myymään leluja.
7. Aliarvioit toteutuksen merkityksen
Todennäköisesti olet kuullut tarinoita maailmaa mullistavista liikeideoista ja jopa sijoittanut niihin, mutta huonolla menestyksellä. Se, että joku yritys toimii kasvavilla markkinoilla, ei tarkoita sitä että kyseinen yritys menestyisi. Tämän takia et uskalla sijoittaa rahojasi Amazonin kaltaisiin menestyjiin.
Toteutus on strategiaa tärkeämpi ja FAANG-yritykset ovat osoittaneet pystyvänsä toteuttamaan hurjiakin suunnitelmia.