Sijoittajan verotus

Rikkaiden veroaste ja solidaarisuusvero herätti vilkkaan keskustelun somessa

Somekansa heräsi vilkkaaseen keskusteluun hyvätuloisten verotuksesta SalkunRakentajan Facebook-sivuilla.

Solidaarisuusvero on hyvätuloisten lisävero, joka tarkoittaa ylimääräistä kahden prosentin korotusta ansiotuloveroon. Tänä vuonna se koskee henkilöitä joiden verotettava ansiotulo on vähintään 73 100 euroa vuodessa. Heitä on noin 120 000–130 000.

Hallitusohjelmaan kirjattiin solidaarisuusverolle uusi alaraja.

Kahden vuoden määräajaksi se ulotettiin 72 300 euron vuosituloihin. Alarajan laskeminen toi veron piiriin noin 65 000 uutta palkansaajaa. Kaikkiaan solidaarisuusveron maksajia on yli 120 000. Laajennusta perusteltiin aikanaan mm. turvapaikanhakijoista koituvilla lisäkustannuksilla.

Veronmaksajain keskusliiton mukaan korkein tuloveroprosentti on tällä hetkellä hieman alle 50 prosenttia. Alhaisimmissa tuloluokissa veroprosentti on alle 10.

tuloverotus progressio verot marginaaliveroprosentti tuloveroprosentti talous

Suomen Ekonomit pelkää, että Sipilän hallitus pettää lupauksen solidaarisuusveron alarajan nostosta.

”Hallituksessa on nyt aikeita pettää lupaus alarajan palauttamisesta. Yhtäkkiä sille on alettu keksiä uusia perusteita, mikä viittaa haluun tehdä pysyvä kiristys veroprogressioon” sanoo Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming.

Keskustan konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila ilmoitti sunnuntaina, ettei hän hyväksy solidaarisuusveron alarajan palautusta 90 000 euroon, vaan hallituksen pitää jatkaa solidaarisuusveron tiukennusta.

”Hallituksen on tehtävä uusi päätös ja solidaarisuusveron alaraja on pidettävä nykyisenä. Kun muilta vaaditaan vastaantuloa, pitää hyvätuloisten edes jotenkin olla mukana”, sanoo Anttila HS:lle.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki on Anttilan kommenteista tuohtunut.

”Keskustelu solidaarisuusverosta täyttää taas kaikki populismin tunnusmerkit”, Lepomäki ärähtää Facebookissa.

Keskustelu solidaarisuusverosta ja hyvätuloisimpien tuloverotuksesta laajemminkin kirvoitti SalkunRakentajan Facebook-sivuilla lukijat vilkkaaseen kommentointiin ja keskusteluun.

Osa kommentoijista ei olisi valmis alentamaan kovapalkkaisimpien verotusta. Tässä muutamia poimintoja.

Montako prosenttia Suomen varallisuudesta (tai palkkatuloista) nämä 10 prosenttia korkeimmin ansaitsevia kahmivat? Eikö se riitä? Pitääkö saada vielä lisää liksaa alentamalla veroja?

Suuret tulot ovat ansaitut mutta puhe siitä että että pieni ryhmä maksaa suuren osan veroista johtunee siitä että tulot keskittyvät pienelle porukalle joka suorastaan kylpee rahassa ja piilottelee siitäkin osan verottajalta mitä erikoisimmilla keinoilla 

Jos ainoastaan kolmasosa maksaa enemmän veroja, kuin saa tulonsiirtoja, kertoo se nimenomaan korkeasta tuloerosta. Alkaa keskiluokka jäädä pois ja saavutetaan Venäjän malli. Kovapalkkaiset eivät maksa kuitenkaan, kuten lapsellisimmat kuvittelevat, progressiivisesti tuloistaan veroa. Ns. verosuunnittelu ja muu peittely/veronkierto on yritetty hallituksen toimesta tehdä vielä entistäkin helpommaksi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös