Osakeanalyysit

Tässä halvimmat ja kalleimmat osakemarkkinat – kreikkalaisosakkeet syystäkin alehinnoissa

Kreikka osakemarkkinat talous

Topdown Charts -sivusto listasi arvostuskertoimiltaan arvokkaimmat ja edullisimmat osakemarkkinat.

Osakemarkkinoiden arvostuksessa sivusto käytti PE10-kerrointa. Se mittaa osakkeen hintaa suhteessa keskimääräiseen viimeisten 10 vuoden osakekohtaisiin tuloksiin.

Toisin kuin tavallisessa P/E-kertoimessa, tämä kerroin eliminoi suhdannevaihteluiden vaikutuksen arvostuskertoimeen. Tavallinen P/E-kerroin antaa esimerkiksi syklisille osakkeille korkean arvostuskertoimen laskusuhdanteessa (kun tulokset ovat alhaalla) ja alhaisen arvostuksen noususuhdanteessa (kun tulokset ovat korkealla).

PE10-kertoimen kehitti alun perin arvosijoittamisen isäksi tituleerattu Benjamin Graham.

PE10 on myös hyvä arvostusmittari silloin kun vertaillaan eri maiden osakemarkkinoiden arvostuksia. Markkinoiden välillä on eroja volatiliteetissa ja suhdannesyklin vaiheissa, joten tavallinen P/E-kerroin saattaa johtaa vääriin johtopäätelmiin.

Topdown Charts -sivuston julkaisemat eri maiden PE10-kertoimet osoittavat mielenkiintoisia ja suuria eroja eri markkinoiden välillä.

Listan kalleimmat ja korkeimman PE10-kertoimen markkinat ovat:

Tanska33,9
Intia29,4
USA28,3
Indonesia27,1
Filippiinit26,6
Meksiko24,7
Japani24,3
Uusi Seelanti23,8
Peru23,6
Irlanti23,3

 

Listan halvimmat ja alhaisimman PE10-kertoimen markkinat ovat:

Kreikka2,9
Venäjä9,3
Israel10,7
Tsekki11,3
Qatar11,8
Yhdistyneet Arabiemiirikunnat13,1
Singapore13,5
Portugali13,7
Norja14,9
Puola14,9

 

Miksi Kreikka on alehinnoissa?

Ei ole mikään yllätys että alhaisimmat arvostuskertoimet ovat Kreikan ja Venäjän markkinoilla.

Venäjän markkinat on aina arvostettu alhaalle ja länsimaiden talouspakotteet ovat vain vähentäneet sijoittajien mielenkiintoa itänaapurimme markkinoita kohtaan entisestään.

Kreikka puolestaan ei vieläkään ole päässyt täysin kuiville talouskriisistään. Kreikka on yhä kansainvälisen rahoitusavun varassa. Maan talous lähes romahti vuonna 2010 valtavan velkataakan vuoksi ja sille on jouduttu tekemään useita lainaohjelmia.

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi heinäkuussa, että Kreikan talous näyttäisi viimein kääntyneen kasvuun. Velanhoitokulut mukaan lukienkin julkinen sektori oli viime vuonna ylijäämäinen ja maan luottoluokituskin on lähtenyt nousuun.

Positiivisesta kehityksestä huolimatta Kreikkaan liittyvät riskit ovat silti valtavat, Gerich varoittaa.

”Nimettömien lähteiden mukaan myös Kansainvälisen valuuttarahaston uusin velkakestävyysanalyysi päätyy jo tuttuun lopputulokseen: Kreikan velka on kestämätön ilman uusia velkahelpotuksia. Suuremmat velkahelpotukset puolestaan ovat punainen vaate usealle euromaalle – myös Suomelle.”

Päästrategin mukaan jatkuvat viime hetken ratkaisut Kreikan tukiohjelmassa kertovat siitä, kuinka haastavaa kompromissien löytäminen on kerta toisensa jälkeen.

Von Gerich on varsin pessimistinen Kreikan taloustilanteen tulevaisuudesta. ”Loputtomasti kompromisseja tuskin löydetään. Kreikan tarinalle on vaikea nähdä onnellista loppua.”

Kaiken kaikkiaan kehittyvien talouksien osakemarkkinat näyttävät nyt olevan selkeästi alehinnoissa suhteessa jenkkimarkkinoihin ja muihin kehittyneisiin talouksiin verrattuna.

Kehittyvät markkinat ja USA eri teillä

Vuoden 2011 jälkeen on PE10-kertoimella laskettu arvostustaso kehittyvissä talouksissa erkaantunut selvästi Yhdysvaltojen osakemarkkinoista. Myös muut kehittyneet taloudet näyttävät nyt amerikkalaismarkkinaa selvästi edullisemmalta.

Jenkkiosakkeiden kalleutta selittää ainakin kolme syytä. Amerikkalaisyhtiöiden tuloskunto on ollut jo pitkään analyytikoiden ja markkinoiden odotuksia vahvempaa, korkotaso on ollut historiallisen alhainen ja USA:n makrotaloudessa on jo pitkään ollut noususuhdanne.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös