Osakeanalyysit

Tässä halvimmat ja kalleimmat osakemarkkinat – kreikkalaisosakkeet syystäkin alehinnoissa

Kreikka osakemarkkinat talous

Topdown Charts -sivusto listasi arvostuskertoimiltaan arvokkaimmat ja edullisimmat osakemarkkinat.

Osakemarkkinoiden arvostuksessa sivusto käytti PE10-kerrointa. Se mittaa osakkeen hintaa suhteessa keskimääräiseen viimeisten 10 vuoden osakekohtaisiin tuloksiin.

Toisin kuin tavallisessa P/E-kertoimessa, tämä kerroin eliminoi suhdannevaihteluiden vaikutuksen arvostuskertoimeen. Tavallinen P/E-kerroin antaa esimerkiksi syklisille osakkeille korkean arvostuskertoimen laskusuhdanteessa (kun tulokset ovat alhaalla) ja alhaisen arvostuksen noususuhdanteessa (kun tulokset ovat korkealla).

PE10-kertoimen kehitti alun perin arvosijoittamisen isäksi tituleerattu Benjamin Graham.

PE10 on myös hyvä arvostusmittari silloin kun vertaillaan eri maiden osakemarkkinoiden arvostuksia. Markkinoiden välillä on eroja volatiliteetissa ja suhdannesyklin vaiheissa, joten tavallinen P/E-kerroin saattaa johtaa vääriin johtopäätelmiin.

Topdown Charts -sivuston julkaisemat eri maiden PE10-kertoimet osoittavat mielenkiintoisia ja suuria eroja eri markkinoiden välillä.

Listan kalleimmat ja korkeimman PE10-kertoimen markkinat ovat:

Tanska 33,9
Intia 29,4
USA 28,3
Indonesia 27,1
Filippiinit 26,6
Meksiko 24,7
Japani 24,3
Uusi Seelanti 23,8
Peru 23,6
Irlanti 23,3

 

Listan halvimmat ja alhaisimman PE10-kertoimen markkinat ovat:

Kreikka 2,9
Venäjä 9,3
Israel 10,7
Tsekki 11,3
Qatar 11,8
Yhdistyneet Arabiemiirikunnat 13,1
Singapore 13,5
Portugali 13,7
Norja 14,9
Puola 14,9

 

Miksi Kreikka on alehinnoissa?

Ei ole mikään yllätys että alhaisimmat arvostuskertoimet ovat Kreikan ja Venäjän markkinoilla.

Venäjän markkinat on aina arvostettu alhaalle ja länsimaiden talouspakotteet ovat vain vähentäneet sijoittajien mielenkiintoa itänaapurimme markkinoita kohtaan entisestään.

Kreikka puolestaan ei vieläkään ole päässyt täysin kuiville talouskriisistään. Kreikka on yhä kansainvälisen rahoitusavun varassa. Maan talous lähes romahti vuonna 2010 valtavan velkataakan vuoksi ja sille on jouduttu tekemään useita lainaohjelmia.

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi heinäkuussa, että Kreikan talous näyttäisi viimein kääntyneen kasvuun. Velanhoitokulut mukaan lukienkin julkinen sektori oli viime vuonna ylijäämäinen ja maan luottoluokituskin on lähtenyt nousuun.

Positiivisesta kehityksestä huolimatta Kreikkaan liittyvät riskit ovat silti valtavat, Gerich varoittaa.

“Nimettömien lähteiden mukaan myös Kansainvälisen valuuttarahaston uusin velkakestävyysanalyysi päätyy jo tuttuun lopputulokseen: Kreikan velka on kestämätön ilman uusia velkahelpotuksia. Suuremmat velkahelpotukset puolestaan ovat punainen vaate usealle euromaalle – myös Suomelle.”

Päästrategin mukaan jatkuvat viime hetken ratkaisut Kreikan tukiohjelmassa kertovat siitä, kuinka haastavaa kompromissien löytäminen on kerta toisensa jälkeen.

Von Gerich on varsin pessimistinen Kreikan taloustilanteen tulevaisuudesta. “Loputtomasti kompromisseja tuskin löydetään. Kreikan tarinalle on vaikea nähdä onnellista loppua.”

Kaiken kaikkiaan kehittyvien talouksien osakemarkkinat näyttävät nyt olevan selkeästi alehinnoissa suhteessa jenkkimarkkinoihin ja muihin kehittyneisiin talouksiin verrattuna.

Kehittyvät markkinat ja USA eri teillä

Vuoden 2011 jälkeen on PE10-kertoimella laskettu arvostustaso kehittyvissä talouksissa erkaantunut selvästi Yhdysvaltojen osakemarkkinoista. Myös muut kehittyneet taloudet näyttävät nyt amerikkalaismarkkinaa selvästi edullisemmalta.

Jenkkiosakkeiden kalleutta selittää ainakin kolme syytä. Amerikkalaisyhtiöiden tuloskunto on ollut jo pitkään analyytikoiden ja markkinoiden odotuksia vahvempaa, korkotaso on ollut historiallisen alhainen ja USA:n makrotaloudessa on jo pitkään ollut noususuhdanne.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös