Oma talous

Vakuudellinen vai vakuudeton kulutusluotto?

Kulutusluotto on usein esimerkiksi auton ostoa, remonttia tai lomamatkaa varten otettu laina, ja yleensä kulutusluottojen lainasummat vaihtelevat 1 000 ja 50 000 euron välillä. Kulutusluottoja on olemassa sekä vakuudellisia että vakuudettomia. Mutta kumpi lainatyypeistä kannattaa valita? Esittelyssä vakuudettoman ja vakuudellisen kulutusluoton hyvät ja huonot puolet!

Vakuudeton kulutusluotto

Vakuudetonta kulutusluottoa voi nimensä mukaisesti saada ilman vakuuksia tai takaajia. Koska lainan takaisinmaksua ei taata vakuuksilla, vakuudettomassa luotossa on usein korkeampi korko kuin vakuudellisessa. Tällä hetkellä vakuudettomienkin luottojen korot ovat tosin maltillisia: Esimerkiksi Santander tarjoaa vakuudetonta lainaa 3,66 prosentin kiinteällä korolla, kun lainasumma on 40 000 € tai enemmän. Se on tällä hetkellä markkinoiden alhaisin korko vakuudettomille suurille kulutusluotoille (>40 000 €).

Vakuudettomissa kulutusluotoissa korko määräytyy usein asiakaskohtaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että lainantarjoaja tekee asiakkaan takaisinmaksukyvystä riskikartoituksen, mikä määrittää koron tason; matalan riskin asiakkaat saavat alhaisemman koron kuin korkean riskin asiakkaat. 

Vakuudettoman luoton etuna vakuudelliseen verrattuna on lainan saannin nopeus. Yleensä lainahakemus täytetään netissä, eli erillistä reissua pankkiin ei tarvita, ja rahat voi saada tilille hyvinkin nopeasti.

Vakuudellinen kulutusluotto

Vakuudellisessa kulutusluotossa lainaa myönnetään jotakin vakuutta vastaan. Vakuus voi olla esimerkiksi asunto, kesämökki tai auto. Vakuudellisissa luotoissa on usein alhaisempi korko kuin vakuudettomissa, koska lainantarjoaja saa vakuuden ikään kuin pantiksi luoton takaisinmaksusta.

Vakuudellisen luoton huonona puolena voi pitää vaaraa vakuuden menettämisestä, jos lainan takaisinmaksu epäonnistuu. Lähtökohtaisesti riskin ei kuitenkaan pitäisi olla kovin suuri, jos lainan suuruus on järkevästi mitoitettu asiakkaan maksukykyyn nähden, ja jos lainan korkokustannukset ovat kohtuulliset.

Kumpi kannattaa?

Sinällään ei ole väliä, ottaako vakuudellisen vai vakuudettoman kulutusluoton. Tärkeintä on vertailla ja kilpailuttaa lainatarjouksia ennen lainapäätöksen tekemistä, jotta voi valita mahdollisimman edullisen lainan. Lainojen kokonaiskustannuksissa on välillä pökerryttävän suuria eroja, millä voi olla kauaskantoisia seurauksia lainanottajan taloudelliselle tilanteelle.

Lainaa ottaessa kannattaa myös muistaa, että pankin tarjoama lainasumma saattaa olla asiakkaan maksukyvyn ylärajoilla, koska pankitkin ovat liikeyrityksiä, jotka pyrkivät maksimoimaan voittonsa. Lainaa kannattaa kuitenkin ottaa vain sen verran kuin ehdottomasti tarvitsee.

Jos lainalle pystyy tarjoamaan vakuuksia, niillä voi olla korkoja laskeva vaikutus riskiperusteisen hinnoittelun lainoissa. Vakuudet voivat myös parantaa lainanhakijan mahdollisuuksia saada lainaa tai ne voivat mahdollistaa isomman lainan saamisen.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös