Yritysuutiset

Angry Birdsin luonut Rovio listautuu – analyytikko: listautumishinta näyttää korkealta

Angry Birds -hittipelin  luoja peliyhtiö Rovio Entertainment ilmoitti tänään suunnittelevansa listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Nasdaq Helsingin päälistalle. Listautumishinnasta liikkuu jo huhuja.

Markkinoilla oli huhuttu jo pidempään yhtiön listautumisaikeista.

Suunnitellun listautumisannin odotetaan koostuvan Rovion keskeisimmän osakkeenomistajan, Trema International Holdings B.V:n, sekä tiettyjen muiden osakkeenomistajien osakemyynnistä. Lisäksi yhtiö harkitsee toteuttavansa noin 30 miljoonan euron osakeannin suunnitellun listautumisannin yhteydessä.

Osakkeita tarjottaisiin yksityishenkilöille ja yhteisöille Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa sekä institutionaalisille sijoittajille Suomessa ja kansainvälisesti.

Suunnitellun listautumisannin tavoitteena on edistää Rovion kasvustrategian toteuttamista sekä lisätä strategista joustavuutta. Listautuminen mahdollistaisi myös Rovion pääsyn pääomamarkkinoille ja sen omistuspohjan laajenemisen.

Lisäksi suunniteltu listautumisanti hyödyttäisi Roviota toiminnallisesti, parantaisi Rovion brändin tunnettuutta ja siten vahvistaisi Rovion kilpailukykyä. Suunniteltu listautuminen mahdollistaisi Roviolle myös sen osakkeiden tehokkaamman käytön vastikkeena mahdollisissa yritysostoissa sekä henkilöstön palkitsemisessa.

Rovioon ladataan kasvuodotuksia

Tarkempia yksityiskohtia Rovion listautumisannin hinnoittelusta ei vielä ole. Markkinoilla on kuitenkin liikkunut huhuja, että peliyhtiön markkina-arvoksi arvioitaisiin 1,7 miljardia euroa. Jos huhu hinnasta pitää paikkansa, on arvostus melko korkea, arvioi Inderesin analyytikko Atte Riikola.

”Tällä hinnalla Rovion arvostustaso näyttää korkealta, kun käytetään viimeisen 12 kuukauden toteutuneita lukuja. Rovion P/E-kerroin olisi noin 85x ja liikevaihto-kerroin 6,4x, kun esimerkiksi mobiilipeliyhtiö Next Gamesin verrokkiryhmälle vastaavien kertoimien mediaanit ovat tämän vuoden ennusteilla 33x ja 3,2x”, Riikola laskee.

Rovio odottaa liikevaihdon ja käyttökatteen kasvavan tänä vuonna merkittävästi verrattuna vuoteen 2016, jonka lisäksi yhtiön pitkän aikavälin tavoitteena on kasvaa länsimaisten markkinoiden kasvua nopeammin.

”Huhutulla markkina-arvolla Rovioon ladataan reippaita kasvuodotuksia tuleville vuosille”, Riikola toteaa.

Tavoitteena entistä kannattavampi kasvu

Rovion Angry Birds -brändi syntyi suositusta mobiilipelistä vuonna 2009.

Nykyään yhtiö tarjoaa useita muita mobiilipelejä, on tuottanut Angry Birds -elokuvan, joka oli ensi-iltaviikonloppunaan lipputulojen kärjessä 50 maassa, ja lisensoi Angry Birds -brändiä kuluttajatuotteisiin ja muun viihdesisällön tuotantoon. Rovion pelejä oli ladattu yli 3,7 miljardia kertaa kesäkuun 2017 loppuun mennessä ja niillä oli keskimäärin 80 miljoonaa kuukausittaista aktiivista käyttäjää vuoden 2017 toisen vuosineljänneksen aikana.

Rovion liiketoiminta on jaettu kahteen liiketoimintayksikköön: Games ja Brand Licensing. Games-liiketoimintayksiköllä oli 79 prosentin osuus liikevaihdosta viimeisimmällä tilikaudella.

Rovion lliikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 94 prosenttia vajaaseen 153 miljoonaan euroon vuodentakaiseen verrattuna. Oikaistu liikevoitto kasvoi tammi-kesäkuussa 21,3 miljoonaan 6,8 miljoonasta.

Yhtiön hallitus on hyväksynyt osinkopolitiikan, jonka tavoitteena on jakaa osinkona noin 30 prosenttia vuosittaisesta nettotuloksesta vähennettynä vertailukelpoisuuteen vaikuttavilla erillä ottaen huomioon muut seikat, kuten Rovion taloudellinen asema, kassavirta ja kasvumahdollisuudet.

Listautumisen syynä pääomistajan halu luopua Roviosta

Rovion toimitusjohtaja, Kati Levoranta kertoo Kauppalehdelle, että yhtiön tavoitteena on kasvattaa liikevoittomarginaaliaan 30 prosenttiin konsernitasolla kolmesta viiden vuoden sisällä. Alkuvuonna liikevoittomarginaalin prosentti kasvoi alle kymmenestä prosentista 14 prosenttiin. Yhtiöllä on viisi peliä

”Tavoitteeseen pyritään strategialla, joka perustuu kasvuun nykyisissä peleissä, uusiin peleihin ja markkinoihin, peliteollisuuden keskittymiseen, Angry Birds -brändin arvon kasvattamiseen ja tulevaisuuden peliteknologioiden kuten virtuaali- ja lisätyn todellisuuden hyödyntämiseen.”

Koska Roviolla on vahva kassa ja  korkea omavaraisuusaste (71 prosenttia), sen ei tarvitse kerätä listautumisella valtavasti uutta pääomaa kasvunsa tukemiseen, vaikka toimitusjohtaja Levoranta niin esittääkin. Todellinen syy listautumisella taitaa olla vanhojen omistajien tarpeessa myydä omistuksensa.

Rovion suurin omistaja, Kaj Hedin sijoitusyhtiö Trema Holdings B. V. omistaa yhtiöstä 69 prosenttia. Tämä holdingyhtiö on luopumassa omistuksistaan.

Sijoituskirjailija Karo Hämäläinen ihmettelee Levorannan perustelua käyttää listautumispääomia markkinointiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös