Osakeanalyysit

Fortumin Uniper-kauppa epäilyttää – ei synergiaetuja, osinko laskee

Handelsbankenin mukaan Fortumiin tekemään Uniper-kauppaan liittyy liian monta kysymysmerkkiä.

Handelsbankenin mukaan Fortumiin tekemään Uniper-kauppaan liittyy liian monta kysymysmerkkiä.

Fortum Oyj ja E.ON SE allekirjoittivat tällä viikolla sopimuksen koskien E.ONin vajaan 47 prosentin omistusosuutta Uniper SE:stä. Tarjouksen kokonaisarvo vastaa 36 prosentin preemiota suhteessa Uniperin osakkeen hintaan toukokuun lopussa.

E.ONin 46,65 prosentin omistusosuuden arvo on 3,76 miljardia euroa ja Uniperin koko osakekannan arvo on 8,05 miljardia euroa.

Investointi Uniperiin toteuttaa Fortumin aikaisemmin julkistamaa pääoman allokaatiostrategiaa ja täyttää sen mukaiset sijoituskriteerit: Uniper toimii Fortumin ydinosaamisalueella, on maantieteellisesti lähellä Fortumin kotimarkkinaa.

Fortum odottaa Uniper-sijoituksen tarjoavan hyvää tuottoa, joka osaltaan mahdollistaisi kestävien energiaratkaisujen kehittämisen ja toteuttamisen vaarantamatta kilpailukykyistä osinkotasoa.

Handelsbanken suhtautuu jättikauppaan kuitenkin epäillen.

”Vaikka Fortumin johto väittää edelleen tavoittelevansa vain E.ONin omistusosuutta ja näkee sen houkuttelevana taloudellisena sijoituksena, tarjosi johto myös lisätietoja odotetuista strategisista toimista. Uniperin operaatiot Venäjällä ja Ruotsissa ovat houkutteleva täydennys Fortumin nykyisille toiminnoille ja Keski-Euroopan operaatiot (erityisesti lämmöntuotanto) saivat ylistystä tehokkuudesta ja joustavuudestaan. Olemme toki samaa mieltä siitä, että osa toiminnoista on erittäin houkuttelevia. Kuitenkin osaa voidaan pitää enintään kohtuullisen houkuttelevina (Ruotsin ydinvoima) tai jopa epämieluisina (lämmöntuotanto, raaka-ainekauppa) Fortumin nykyisen portfolion näkökulmasta”, pankki toteaa aamukatsauksessaan.

Handelsbanken ei pidä kauppaa taloudellisesti houkuttelevana.

”Väitämme edelleen, että ylimääräisen pääoman poistumisen myötä Fortum päätyy alentamaan osinkoaan 0,7 euroon viime vuoden 1,1 eurosta.”

Handelsbankenin suositus Fortumin osakkeelle on vähennä ja tavoitehinta on 15,8 euroa.

Analyysitalo Inderes on täysin toisilla linjoilla.

”Näkemyksemme mukaan Uniper-järjestely tukee Fortumin pyrkimyksiä yltää 10 %:n ROCE-% tavoitteeseensa sekä yhtiön lähitulevaisuuden osingonmaksukykyä”, toteaa Inderesin analyytikko Petri Gostowski.

Gostowskin mukaan Fortumin tuleviin investointeihin pitkään liittynyt epävarmuus poistuu järjestelyn myötä, ja investointi tukee myös yhtiön tavoitetta yltää 10 prosentin sijoitetun pääoman tuottotavoitteeseen.

”Lisäksi järjestelyn myötä yhtiön rahavarat saadaan investoinnin myötä tuottamaan kassavirtaa, mikä taas tukee lähivuosien osingonmaksupotentiaalia ja poistaa mielestämme riskin siltä, että yhtiö joutuisi laskemaan osinkoaan merkittävästi”, Inderesin analyytikko toteaa.

Fossiilisten tuotantolaitosten rooliin osana energiantuotantojärjestelmää liittyy kuitenkin merkittävää epävarmuutta ja tämä nostaa kaupan riskiprofiilia.

Gostowskin mukaan järjestelyn lopullinen arvonluonti on sidoksissa Uniperin tulevaisuuden tuloskuntoon, mikä taas riippuu sähkön markkinahinnan kehityksestä, koska olennaisia synergioita ei arviomme mukaan ole luvassa, jos Fortum ei saa Uniperista 100 prosenttia.

Tosin myös Inderesin suositus Fortumin osakkeelle on edelleen vähennä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös