Osakesäästäjien aamupala

Kiinasta pehmeää makrodataa, USA:n nykyinen härkämarkkina historian kolmanneksi paras

Aasiassa osakkeet laskivat torstaina, kun yöllä Suomen aikaan Kiinasta saatiin odotuksiin nähden pehmeitä makrolukuja. S&P 500-indeksi kohosi sitä vastoin keskiviikkona ennätyslukemiin. Nykyinen nousuralli on tuoton suhteen historian kolmanneksi paras.

Eurooppaan odotetaan torstaina laskupäivää Kiinasta yöllä saatujen odotettua pehmeämpien makrotilastojen myötä. Kiinan teollisuustuotanto kasvoi elokuussa 6,0 % vuositasolla, ennusteen oltua 6,6 %. Myös vähittäismyynti jäi odotuksista kasvaen elokuussa 10,1 % vuositasolla, ennuste oli 10,5 %. Kiinan pehmeät lukemat olivat pettymys sijoittajille. Elokuu oli toinen peräkkäinen kuukausi, kun teollisuustuotannon ja vähittäismyynnin kasvu olivat laskusuunnassa. Kiinaa pidetään edelleen yhtenä markkinoiden suurimmista mahdollisen systeemiriskin aiheuttajista. Riskinä on, että maan kasaantunut yhtiöpuolen velkaantuneisuus ei tule kestämään talouskasvun hidastumista.

S&P 500-indeksin härkämarkkina historian kolmanneksi paras

Wall Street sulkeutui keskiviikkona jälleen ennätyslukemiin, S&P 500-indeksi lähenteli jo 2500 pistettä sulkeutuen 2498,37 pisteeseen. Kuluvan viikon kurssinousun myötä S&P 500-indeksi on kohonnut finanssikriisin pohjista 269 %. Nykyinen nousumarkkina on näin ollen historian kolmanneksi pisin. Vuosin 1990-2000 välillä S&P 500 -indeksi kallistui peräti yli 400 %. Vastaavasti vuosien 1932-1937 nousua kertyi reippaasti yli 300 %. Vuosien 1932-1937 välinen ajanjakso ei tosin ole enää kovin vertailukelpoinen nykypäivään, joten nykyinen härkämarkkina on käytännössä nykyhistorian toiseksi paras tuoton suhteen. Yhdysvaltain talouden nousukauden pituus (taloussykli pohjista huippuihin) on jo mittaushistorian toiseksi pisin. Nykyistä taloussyklin pituutta on lisännyt mm. Yhdysvaltain keskuspankki Fedin ultra kevyt rahapolitiikka.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös