Yritysuutiset

Mitä Fortum Uniper-yhtiöstä tavoittelee?

Fortum haluaa saada jättikassansa tuottamaan.

Fortum haluaa saada jättikassansa tuottamaan.

Hulppean kassan päällä istuva energiayhtiö Fortum on etsinyt jo pitkään ostettavaa Euroopan energiamarkkinoilta. Fortumin kassavarat paisuivat yhtiön myytyä vuosikymmenen puolivälissä pohjoismaiset sähköverkkonsa noin yhdeksällä miljardilla eurolla.

Amerikkalainen talousuutistoimisto Bloomberg kertoi keskiviikkona Fortumin aikovan jättää ostotarjouksen saksalaisen Uniper-yhtiön puolikkaasta jo aivan lähiaikoina.

Uutistoimiston paljastus sai aikaan säpinää osakemarkkinoilla. Keskiviikkona Fotrumin osakekurssi nousi lähes 4,2 prosenttia ja osakkeen vaihto kipusi poikkeuksellisen korkeaksi. Kaupankäynti osakkeella jouduttiin keskeyttämään.

Eilen iltapäivällä Fortum vahvisti Bloombergin uutisen oikeaksi ja lähetti asiaa koskevan pörssitiedotteen.

Keskustelut pitkällä

Fortum vahvistaa käyvänsä E.ON:n kanssa pitkälle edenneitä keskusteluita liittyen E.ON:n 46,65 prosentin omistusosuuteen Uniperissa. Saksan viranomaiset käsittelevät parhaillaan mahdolliseen järjestelyyn liittyviä E.ON:ia koskevia kysymyksiä. Sopimuksen toteutuminen edellyttää myös molempien yhtiöiden sisäisiä päätöksiä, eikä vielä ole varmuutta johtavatko keskustelut sopimukseen.

Mikäli Fortum pääsee sopimukseen E.ON:n kanssa, Fortum tekee vapaaehtoisen julkisen ostotarjouksen kaikille Uniperin osakkeenomistajille. E.ON:lla olisi oikeus hyväksyä tarjous koskien 46,65 prosentin omistusosuuttansa vuoden 2018 alussa.

Fortumin ostotarjous vastaisi 36 prosentin preemiota suhteessa Uniperin osakkeen hintaan toukokuun lopussa, eli ajankohtaan ennen Uniperia koskevia yrityskauppahuhuja. Preemio olisi 120 prosenttia suhteessa Uniperin listautumista seuraavan ensimmäisen kaupankäyntipäivän aloituskurssiin, joka oli 10 euroa.

”Tarjous olisi Uniperin osakkeenomistajille houkutteleva mahdollisuus varmistaa sijoituksensa kokonaisarvo”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Lundmarkin mukaan Uniperin osakkeenomistajat voisivat realisoida osakkeen merkittävän arvonnousun, joka suurelta osin perustuu viimekuukausien pitkittyneisiin markkinaspekulaatioihin.

Yrityskauppa ei kuitenkaan ole vielä taputusta vaille valmis. Fortum ei ole vielä jättänyt ostotarjousta, eivätkä saksalaiset ole sitä näin ollen hyväksyneet. Kilpailijakin voi jättää Fortumia paremman tarjouksen.

Mitä Fortum tavoittelee?

Suunnitteilla olevalle järjestelylle on vahvat strategiset ja taloudelliset perusteet, Lundmark toteaa.

”Investointi Uniperiin toteuttaisi Fortumin aikaisemmin julkistamaa, kurinalaista pääoman uudelleeninvestointistrategiaa ja täyttäisi sen mukaiset sijoituskriteerit: Uniper toimii Fortumin ydinosaamisalueella sähköntuotannossa, on maantieteellisesti lähellä Fortumin kotimarkkinaa ja tuottaa hyvää kassavirtaa.”

Lisäksi Uniperin rooli toimitusvarmuuden turvaajana täydentäisi Lundmarkin mukaan erinomaisesti Fortumin tavoitetta vauhdittaa energia-alan muutosta lisäämällä uusiutuvan energian tuotantoa ja kehittämällä innovatiivisia ratkaisuja.

”Molempia tarvitaan muutoksen aikaansaamiseksi ja kummallakin on tärkeä rooli Euroopan siirtyessä kohti puhtaampaa ja varmempaa tulevaisuuden, energiajärjestelmää.”

Fortumin ja Uniperin liiketoiminta ja osaaminen ovat vahvasti toisiaan täydentäviä. Uniperin tuotantoportfolio Ruotsissa perustuu pääosin hiilidioksidipäästöttömään vesi- ja ydinvoimaan, ja täydentäisi näin erinomaisesti Fortumin tuotantoa, joka on yksi Euroopan puhtaimpia.

Tosin Uniperin tuotannosta peräti puolet on fossiilista kaasuvoimaa. Kaikkein saastuttavinta energiamuotoa eli hiilivoimaa oli viime vuonna 27 prosenttia.

Vuonna 2016 Uniperin liikevaihto oli 67,3 miljardia euroa ja oikaistu käyttökate 2,1 miljardia euroa. Yhtiön sähköntuotantokapasiteetti oli yhteensä 38 gigawattia ja sähköntuotanto 139 terawattituntia. Yhtiö työllistää noin 13 000 henkilöä.

Uniper sopisi sinänsä hyvin Fortumille, arvioi Evlin analyytikko Markku Järvinen Taloussanomille. Järvisen mukaan varsinkin Uniperin Ruotsin toiminnan kanssa Fortumilla olisi synergioita.

Kommentoi
Ylös
>