Sijoitusuutiset

EU-sääntely tarkentaa sijoituspalveluiden pelisääntöjä

Alkuvuonna voimaan tuleva EU-sääntely tiukentaa sijoituspalveluiden ja -tuotteiden tarjonnan menettelytapoja, kertoo Finanssiala.

Finanssialan mukaan yksityiskohtaisemmalla sääntelyllä halutaan parantaa sijoittajansuojaa ja korostaa, ettei palvelun tarjoajan etu saa mennä asiakkaan edun edelle.

Sääntelypaketti ei sinänsä mullista sijoituspalveluiden tarjontaa, sillä periaatteet ovat voimassa jo monilta osin. Finanssialan mukaan uudistukset kuitenkin tarkentavat vaatimuksia ja tekevät niistä yksityiskohtaisempia.

“Sääntely esimerkiksi edellyttää sijoitusneuvojilta aiempaa huomattavasti tarkemmin määriteltyä tietämystä ja pätevyyttä tehtävään. Finanssiala ry on suositellut pätevyyden takaavien APV 1 ja 2 -tutkintojen suorittamista jo vuodesta 2014”, muistuttaa Finanssiala ry:n johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta.

Pekonen-Ranta toivoo, että yksityiskohtaistuva sääntely ehkäisisi ylilyöntejä, joita on tänä vuonna tullut jonkin verran julkisuuteen. Monet palveluntarjoajat ovatkin jo muuttaneet menettelytapojaan.

Esimerkiksi keväällä Helsingin Sanomat Nordean sijoitusneuvonnan toimintatavoista 77-vuotiaan espoolaisen leskirouvan tapauksesta.

Leskelle oli jäänyt säästäväisen miehensä perinnönjaossa velaton talo ja osakkeita peräti 860 000 euron arvosta. Nordea otti yhteyttä leskeen miehen kuoleman jälkeen ja neuvoi leskeä myymään kaikki osituksessa saamansa 151 000 euron arvoiset osakkeet ja sijoittamaan ne Nordean sijoitustuotteisiin.

Osakkeiden myynnistä seurasi leskirouvalle peräti 30 000 verolasku. Helsingin sanomien mukaan selvisi, että Nordean sijoitusneuvoja oli luullut rouvan saaneen osakkeet perintönä, ei osituksena. Tuolloin luovutusvoittoveroa ei olisi tullut paljon maksettavaksi.

Pekonen-Rannan mukaan palkitsemiskäytännöt eivät saa kannustaa myyjiä asiakkaan edun vastaiseen toimintaan.

“Asiakkaan tarpeet ja taustat on aina huolellisesti selvitettävä. Sijoituspalveluita tarjoavien yhtiöiden sisäisten prosessien on entistä tarkemmin tuettava näitä tavoitteita.”

Asiakkaalle on muun muassa annettava tarkempaa tietoa sijoitusneuvon luonteesta ja siitä, mitä tuotteita analysoidaan. Sijoitustuotteiden ja neuvojen kulut on eriteltävä tarkemmin. Palveluprosessi tulee myös dokumentoida ja analysoida eturistiriitojen syntymisen riskejä.

Alkuvuoden sääntelyuudistukset koostuvat useasta direktiivistä ja niiden kansallisesta täytäntöönpanosta. Sijoituspalveluiden ja -tuotteiden myynnin menettelytapojen lisäksi uudistetaan sijoitusvakuutusten ja muiden vakuutusten myyntimenettelyt.

Finanssivalvonta saa myös lisää työkaluja valvontaan ja muun muassa mahdollisuuden kieltää sijoitustuotteen myynti ja markkinointi.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös