Oma talous

Viisi myyttiä, joiden takia ihmiset eivät sijoita osakkeisiin

Suomalaiset makuuttavat säästötileillä varallisuutta, joka voitaisiin sijoittaa paremmin tuottaviin osakkeisiin. Ennakkoluulot ovat yksi syy siihen, miksei näin kuitenkaan tehdä.

Säästö- ja käyttelytileillä lepää noin 80 miljardia euroa suomalaisten varallisuutta. Talletukset ovatkin suomalaisten toiseksi tärkein sijoituskohde oman asunnon jälkeen, vaikka osakkeet olisivat paljon tuottavampi sijoituskohde.

Lifehackerin mukaan osakesijoittamiseen liittyy harhakäsityksiä, jotka estävät ihmisiä tekemästä sitä viisasta päätöstä aloittaa osakesijoittaminen jo tänään. Näitä harhakäsityksiä on hyvä oikaista.

1) Osakesijoittaminen vaatii paljon rahaa

On totta, että sijoittaminen vaatii rahaa. Totta on sekin, että markkinoilta löytyy osakkeita joiden kurssit ovat tuhat euroa tai enemmänkin. Esimerkiksi Amazonin ja Alphabetin osakkeet ovat lähes 1000 dollarin arvoisia ja suorina sijoituksia hajautukset huomioon ottaen näihin osakkeisiin sijoittaminen vaatisi vähän isompaa pääomaa.

Markkinoilta löytyy kuitenkin paljon yrityksiä, joiden osakkeita saa muutamalla kympillä kappale. Osakesalkkua ei tarvitse myöskään rakentaa itse, vaan voit sijoittaa pieniä summia myös hajautettuihin vaihtoehtoihin, kuten aktiivisiin rahastoihin tai passiivisiin pörssinoteerattuihin rahastoihin, eli ETF:iin.

2) Sijoittaminen osakkeisiin sisältää liian suuren riskin

On totta, että osakesijoittaminen on riskipitoista ja, että osakkeiden hinnat voivat myös laskea. Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä rahoja pankkitilillä pitämällä menetät ostovoimaa aivan varmasti inflaation muodossa.

Osakesijoittamisen riski liittyy suurelti osakekurssien heilumiseen. Tätä riskiä voi pienentää käyttämällä ajallista hajauttamista.

Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat olleet kaikista parhaiten tuottava omaisuusluokka ja sijoittamalla osakkeisiin ajallisesti hajauttaen ja pitkällä aikajänteellä on rahojen menettämisen mahdollisuus jo suhteellisen pieni.

Esimerkiksi S&P500-indeksi menetti inflaatiokorjatusta arvostaan vajaat 40 prosenttia toisen maailmansodan sytyttyä, mutta palautui takaisin lähtötasoilleen jo ennen kuin sota loppui.

3) Osakesijoittamisen tavoitteena on voittaa indeksi

Monikin sijoittaja voittaa indeksin, mutta se ei ole tarpeellinen lähtökohta menestyksekkäälle osakesijoittamiselle. Suurin osa aktiivisista rahastoista häviää vertailuindeksilleen ja jos pääset keskimääräiseen indeksituottoon, pärjäät todennäköisesti paremmin kuin suurin osa muista yksityissijoittajista.

Ajallisesti hajauttaen ja pitkällä aikajänteellä tehdyt sijoitukset alhaiset kulut sisältäviin passiivisiin pörssinoteerattuihin rahastoihin eivät vaadi jatkuvaa markkinoiden seurantaa ja osakeanayysiä. Aika tekee työn puolestasi.

4) Kulta on klassinen hyvä sijoitus

On totta, että kultaa pidetään turvasatamana. Kulta tuo suojaa inflaatiota vastaan ja sen arvo nousee silloin kun epävarmuus kasvaa.

Mutta siihen se sitten jääkin. Kulta, kuten muutkaan raaka-aineet, eivät tee työtä eteesi, eli ne eivät itsessään tuota lisäarvoa. Kulta vaan on. Kulta toki tuo suojaa inflaatiota vastaan, mutta on hyvä muistaa, että myös kullan arvo voi laskea.

Omistamalla osakkeita omistat osan yritystä. Yrityksessä tehdään töitä ja yrityksen tarkoitus on tuoda osakkeenomistajilleen voittoa. Osakkeet eivät vain ole. Ne tuovat aitoa lisäarvoa omistajilleen osinkojen ja kasvavien liiketoimien myötä.

Mikäli edelleen olet sitä mieltä, että kulta on kalleinta ja hyvä sijoituskohde niin kannattaa katsoa alla olevasta graavista kuinka hyvin kulta tuottaa osakkeisiin verrattuna.

Kuva näyttää miten osakkeiden historiallinen tuotto on selvästi korkeampi muihin omaisuusluokkiin verrattuna.

5) Oma koti on sijoitus

Monet mieltävät itsensä sijoittajiksi, vain koska he omistavat kotinsa. Jos kodin arvo on noussut, niin silloinhan kodin osto on ollut hyvä sijoitus. Kodin omistaminen myös tuo suojaa inflaatiota vastaan.

On kuitenkin useita syitä miksi oma koti ei ole hyvä sijoitus. Asunto vaatii ylläpitoa, oman kodin muuttaminen rahaksi on hidasta, hankalaa ja kallista, koti sitoo paljon pääomaa, ja oman asunnon arvo laskee usein samaan aikaan kun tulot tippuvat.

Osakesäästäminen on siis mahdollista pienilläkin summilla ja se on tuo säästäjälleen verrattain parhaat tuotot. Osakesäästäminen siis kannattaa, mutta miten aloittaa? Rikas erakko listaa kymmenen osakesijoittajan sijoitusvinkkiä. Tärkein niistä on, että aloitat osakesäästämisen jo tänään.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös