Markkinakommentit

Jukka Oksaharju: ”Vakauden pörssikupla” puhkeaa suurella todennäköisyydellä

Korkojen noustessa saattaa perusvakaan osinkoyhtiön osakekurssi upota kuin tukki, jos tuloskäyrä ei osoita kolliseen, varoittaa sijoituskirjailija Jukka Oksaharju.

Osakesijoittajat ovat viime vuosina saaneet nauttia laskevista ja matalista koroista. Kun siis osakkeille vaihtoehtoisten korkosijoitusten tuotto on ollut vaatimaton (tai jopa negatiivinen), on matala korko ollut keskeinen osakkeiden nousua pönkittävä ajuri.

Karkeasti puolet viime vuosien kurssinoususta on perustunut tai vähintäänkin saanut kimmokkeen matalista koroista, arvelee sijoituskirjailija Jukka Oksaharju blogissaan.

Tilanne saattaa kuitenkin olla muuttumassa.

Voiko salkku tuottaa 200 % vuodessa?

Oksaharjun mukaan osakkeille vaihtoehtoiset kohteet eivät ehkä enää heikkene.

”Aiemmin olen ollut sitä mieltä, että tuloskauden yhteydessä kurssimuutosten selittäminen (jos se muutoinkaan on järkevää) puhtaasti tulosraporteilla on jokseenkin hassua, koska viime vuosina osakkeita on kuvatulla tavalla ohjaillut pikemminkin heikko korkotuotto. Nyt kuitenkin perusskenaariona on kohtuullisen talouskasvun jatkuminen ja Euroopan keskuspankin asteittainen vetäytyminen massiivisimmista elvytysprojekteistaan. Tämä johtanee vähitellen ”normalisoituvaan” korkotasoon, paino sanalla vähitellen.”

Mitä tällainen trendikäänne sitten tarkoittaa yritysten osavuosikatsausten merkityksen kannalta?

Oksaharjun mielestä vastaus on selvä: tuloskatsausten merkitys kasvaa.

”Toteutuessaan tämäntyyppinen trendikäänne osakkeille vaihtoehtoisissa tuotoissa tulisi nostamaan tuloskatsausten roolia suhteessa viime vuosiin, koska mahdolliset madonluvut nähtyään sijoittajilla alkaisi olla ”oikeita vaihtoehtoja”, mihin he rahansa seuraavaksi siirtäisivät. Siinä vaiheessa vakauden sijaan pörssiyhtiöitä palkittaisiin enää lähinnä kannattavasta kasvusta, ei ainoastaan riittävän ennustettavasta nykytuloksesta (mikä on lähihistoriassa kaatanut bensaa liekkeihin)”, Oksaharju arvioi.

Korkojen nousu saattaa saada sijoittajat myös epäilemään nykyisen osakkeiden arvostustason mielekkyyttä.

Mikäli korot lähtevät varovaiseenkin nousuun, voivat heikot tuloskatsaukset palauttaa Oksaharjun mukaan mieliin sen, että nimenomaan tuloksiin nähden osakkeet ovat viime aikoina olleet keskimäärin historiallista kalliimpia arvostuskertoimien valossa. Matalista koroista johtuen moni yhtiö hinnoitellaan tällä hetkellä kasvuyhtiön kertoimin, koska vaihtoehtoiset kohteet tuottavat vielä toistaiseksi niin heikosti.

”Osakkeen kuin osakkeen pörssikurssi muodostuu aina osakekohtaisen tuloksen ja osakkeelle markkinoilla hinnoiteltavan p/e-luvun (tuloskerroin) tulosta eli kertolaskun vastauksesta. On käynyt ilmeiseksi, että keskuspankkien kanuunapotkut ovat vaikuttaneet korkotason kautta suoraan osakkeiden p/e-lukuihin, joita sijoittajat ovat valmiita maksamaan. Viime vuosina p/e-luvut ovat nousseet tuntuvasti, kun korot ovat sukeltaneet. Saman logiikan pitäisi toimia myös päinvastaisessa kehityskulussa”, Oksaharju päättelee.

”Vakauden pörssikupla” posahtaa Oksaharjun mukaan suurella todennäköisyydellä, mutta ajoitus on arvoitus.

”Kun näin tapahtuu, uponnee perusvakaa osinkoyhtiö p/e-luvun laskun vanavedessä kuin tukki, jos tuloskäyrä ei ala sojottaa koilliseen uuden kasvun merkiksi. Tällöin akuutiksi ongelmaksi ei muodostu yhtiökohtaisen laadun puute, vaan kasvun puuttuminen.”

Valitse osakesäästäjien suosikkivälittäjä
Nordnet nousi Osakesäästäjien Keskusliiton Välittäjä 2017 -tutkimuksessa jälleen arvopaperivälittäjien vertailun selväksi suosikiksi. Nordnet on Suomen laadukkain arvopaperivälittäjä!

Tutkimuksessa kartoitettiin sijoittajille tärkeitä palveluita ja niiden laatua. Nordnet sai korkeimmat pisteet kaikissa 14 sijoittajalle tärkeimmässä tutkimuskategoriassa.

Kommentoi
Ylös
>