KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Knock-out warrantti – mikä se on ja mitä sillä voi tehdä?

Knock-our warrantti

Knock-out warrantti kuuluu niihin pörssilistattuihin tuotteisiin, joiden suosio kasvaa ja syystä. Ehkä sinunkin on hyvä tietää mikä on knock-out warrantti ja mitä sillä voi tehdä.

Knock-out warrantti on nimike, joka luo mielleyhtymän monimutkaisesta sijoitusammattilaisten käyttämästä johdannaisesta.

Mikä knock-out warrantti tarkalleen ottaen on ja voisiko se löytyä myös yksityissijoittajan salkusta?

Mikä on knock-out warrantti?

Knock-out warrantti on johdannainen ja arvopaperi. Johdannainen tarkoittaa sitä, että sen arvo perustuu kohde-etuuteen, kuten osakkeeseen. Muita kohde-etuuksia ovat esimerkiksi tietty indeksi tai raaka-aine.

Valitsemaasi knock-out warranttia varten sinun ei tarvitse avata omaa arvo-osuustiliä knock-out warranttien tarjoajalta vaan saat ostettua palveluntarjoajan tuotteita helposti suoraan käyttämäsi välittäjän tai pankin kautta.

Arvopaperi tarkoittaa sitä, että knock-out warrantti listataan pörssiin, jossa sillä voidaan käydä kauppaa osakkeen tavoin. Hinta ei tosin määräydy suoraan markkinoilla, vaan perustuu kohde etuuden kehitykseen. Knock-out warrantteja on kahta tyyppiä long ja short. Knock-out warrantti long nousee kohde-etuuden noustessa. Knock-out warrantti short laskee kohde-etuuden noustessa.

Johdannaiset nähdään helposti monimutkaisina tuotteina, mutta knock-out warrantin arvonkehitys on helppo ymmärtää. Helposti ymmärrettävänä tuotteena knock-out warrantilla on paikkansa myös monen yksityissijoittajan salkussa.

Knock-out warrantin markkina-arvon ymmärtämisen perusta on termi nimeltään rajataso, joka tunnetaan myös termillä knock-out -taso. Rajataso vastaa warrantin tai option toteutushintaa. Lisäksi knock-out warranteissa voi olla kerroin, joka kertoo kuinka montako knock-out warranttia vastaa yhtä kohde-etuutta.

Knock-out warrantti long, näin se käyttäytyy eri tilanteissa.

Vastaavasti knock-out warrantti shortin arvo nousee kohde-etuuden arvon laskiessa.

Knock-out warrantti short, näin se käyttäytyy eri tilanteissa.

Huomaathan, että taulukoista on jätetty pois lainakoron ja osinkojen vaikutus arvonmuodostukseen. Korkomenoista johtuen tuotteen lopullinen arvo on todellisuudessa hiukan alhaisempi kuin mitä taulukon pohjalta ajattelisi.

Lainakoron merkitys on helppo ymmärtää knock-out warrantin rakenteen kautta.

Millainen knock-out warrantti on rakenteeltaan?

Knock-out warrantti on sijoitustuote, johon sisältyy lainaa.

Knock-out warrantti on tuote, joka sisältää lainaa.

Tällä lainalla, eli rahoitusosuudella on neljä seurausta.

 1. Lainaosuuden kautta knock-out warrantilla on vipuvaikutus eli osaketta suurempi tuottopotentiaali.
 2. Lainaosuuden takia knock-out warrantilla on rajataso. Jos alla oleva osake käväiseekin rajatasollaan, erääntyy knock-out warrantti heti arvottomana.
 3. Lainasta joutuu maksamaan korkoa. Tämä korkokulu lisätään päivittäin rajatasoon.
 4. Osingoja ei saa omalle tilille, mutta osingot korvataan sijoittajille rajatason kautta.

Rajataso tuo sijoittajalle sen riskin, että voimakas kurssiheilunta voi aiheuttaa knock-out warrantin erääntymisen, jolloin sijoittaja menettää sijoituksensa lähes kokonaan.

Toisaalta rajataso vähentää sijoittajan riskiä, koska se rajaa tappion sijoittajan sijoittamaan pääomaan. Knock-out warrantteihin sijoittamalla menetät siis korkeintaan sijoittamasi summan, eli et voi menettää enempää kuin mitä olet sijoittanut.

Knock-out warranttien kaupankäynnissä keskeisessä osassa on liikkeeseenlaskijan antama markkinatakaus. Markkinatakauksessa liikkeeseenlaskija sitoutuu antamaan knock-out warrantille jatkuvan osto- ja myyntinoteerauksen. Toisin sanoen knock-out warrantit ovat kohde-etuuteensa nähden jatkuvasti oikein hinnoiteltuja.

Miten knock-out warrantti eroaa warrantista, optioista ja unlimited turboista?

Knock-out warrantti muistuttaa mekaniikaltaan warrantteja ja optioita. Warrantti on johdannainen, jolla on tietty juoksuaika. Toisin sanoen niiden voimassaoloaika on rajoitettu.

Knock-out warrantilla ei ole juoksuaikaa ja ennalta määrättyä päättymispäivää. Näin ollen knock-out warrantilla ei ole myöskään warrantin kaltaista aika-arvoa.

Myös optioilla on ennalta määrätty päättymispäivä. Knock-out warrantti eroaa optiosta myös siten, että siinä missä optio antaa oikeuden ostaa tai myydä kohde-etuus tiettyyn hintaan, hyvitetään knock-out warrantti aina rahana.

Sijoittaessasi knock-out warranttiin et siis joudu koskaan tilanteeseen, jossa sinun tulisi ostaa tai myydä alla olevaa kohde-etuutta.

Knock-out warrantti toimii pitkälti kuten minifutuuri. Erona on, että knock-out warrantin rajataso on minifutuurissa hajoitettu ”stop loss” -tasoon ja rahoitustasoon. Tämän seurauksena knock-out warrantti tarjoaa minifutuuria korkeamman vipuvaikutuksen. Toisaalta minifutuurin kohdalla sijoituksella on jäännösarvoa, vaikka tuote erääntyisikin ennenaikaisesti.

Knock-out warrantteja kutsutaan myös nimellä unlimited turbo.

Mikä on knock-out warrantin ja bull sertifikaatin ero käytännössä?

Vipua voi hakea myös bull ja bear sertifikaatteja käyttämällä. Nämä sertifikaatit soveltuvat lyhytaikaiseen sijoittamiseen, koska pitkällä aikavälillä osakekurssien heilunta syö niiden tuottoja.

Knock-out warrantissa volatiliteetti ei syö tuottoja, mutta riskinä on rajatason saavuttaminen. Asia on selitetty alla olevalla videolla.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Huomioithan, että vivutetut tuotteet eivät sovellu kaikille sijoittajille. Knock-out warrantit ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joiden käyttö edellyttää alla olevan kohdemarkkinan ja tuotekohtaisten olosuhteiden ymmärtämisen. Sijoittaessasi knock-out warranttiin, on riskinä, että menetät pääomasi kokonaan. Huomioithan viputuotteisiin sijoittaessa muiden riskien ohella likviditeettiriskin, liikkeellelaskijariskin, markkinariskin ja valuuttariskin. Sijoittajana sinun tulee ottaa selvää tuotteen sisältämistä riskeistä ja tutustua liikkeellelaskijan tarjoamiin tietoihin.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Riskisonni

  14.10.2017 at 23:56

  Kiitos esittelystä. Olenkin noita aikalailla käyttänyt velkavivun ottamiseen, mikä on nousumarkkinassa toiminut hyvin. Jos aikoo pitää KO warranttia pidempään, niin sisäisellä lainakorolla on aika suuri merkitys, vaihteluväliä muistaakseni eri liikkeeseenlaskijoilla 2,5-4,5%/v. 2,5% on mielestäni ollut vielä siedettävä taso, ottaen huomioon helppouden ja mahdollisuuden saada suuriakin velkavipuja. Päiväkauppiaillehan tuolla korolla ei niin väliä.

  Kuinkahan luotettava tuo markkinatakaus ja aina oikea hinta on? Pienellä vääristelyllä voisi liikkeeseenlaskija huijata asiakkailta ihan merkittäviäkin summia pidemmän päälle, kuluttaja-asiakkaan kun on hyvin vaikea tietää täsmälleen oikeaa hintaa. Valvooko noiden rehellisyyttä mikään viranomainen?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös