Kymmenen aloittelevalle sijoittajalle tyypillistä virhettä

Talousaiheinen verkkolehti TheStreet listasi emotionaalisuuden lisäksi kymmenen muuta aloittelevalle sijoittajalle tyypillistä virhettä.
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja, sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Seppo Saario kuvasi osakemarkkinoita klassikoteoksessaan ”Miten sijoitan pörssiosakkeiseen” seuraavalla tavalla: ”Sijoittaja on kuin purjehtija merellä. Purjehtija ei voi hallita merta, mutta hän voi hallita itsensä. Älykkäästi toimimalla pärjäät merellä kaikissa olosuhteissa, mutta jos joudut myrskyssä paniikkiin, paha sinut perii.”

Talousaiheinen verkkolehti TheStreet listasi emotionaalisuuden lisäksi kymmenen muuta aloittelevalle sijoittajalle tyypillistä virhettä:

1. Oston ajoittaminen

Moni aloitteleva sijoittaja uskoo pystyvänsä ostamaan osakkeita ’laskevaan kurssiin’ ja myymään ’kun ollaan huipulla’. Useasti käy kuitenkin, niin että osaketta ostetaan sen ollessa huippuhinnoissa ja myydään laskun jälkeen.

2. Tappioiden pysäyttäminen

Aloitteleva sijoitteleva usein uskoo tehneensä oikean sijoituspäätöksen ja ei myy raskaasti tappiollista osaketta. Jos myynti kuitenkin tapahtuu, tappiot ovat kasvaneet entistä suuremmiksi.

3. ”Tarinaan” tai ”varmaan osakkeeseen” sijoittaminen.

Näillä yhtiöillä on usein visionäärinen omistaja tai ne valmistavat suosittua tuotetta. Yhtiöitä ostavat sijoittajat eivät usein tarkasta yhtiöiden fundamentteja.

4. Pikavoittojen tavoittelu

Tämä voi johtaa erittäin suurin tappioihin. Tämä lisääntyy aloittelevilla sijoittajilla erityisesti pitkään jatkuneen nousukauden jälkeen.

5. Osakkeiden myyminen liian nopeasti.

Monella aloittelevalla sijoittajalla hermot eivät riitä osakkeiden pitkäjänteiseen omistamiseen. Tyypillistä on myydä omistukset markkinoiden volatiliteetin lisääntyessä.

6. Usko, että jotkut osakkeet eivät voi laskea.

Vakaan yhtiön kurssi voi heilua esimerkiksi maailmanmarkkinoiden seurauksena. Mikään yhtiö ei ole turvassa tältä.

7. Vähäisen volyymin omaavien osakkeiden ostaminen.

Tämä heikentää likviditeettiä.

8. ”Myyn omistukseni, kunhan saan omani takaisin”.

Myynti tai ostopäätöksen tulisi perustua osakkeen ’oikeaan arvoon’ eikä markkinahintaan.

9. Osakkeiden ostaminen dipissä.

Tämä osoittautuu ammattilaisillekin erittäin haastavaksi. Kaiken lisäksi osa yhtiöistä ei palaa vanhalle kasvu-uralleen.

10. Sijoitetaan enemmän kuin ollaan valmiita häviämään.

Osakemarkkinoilla on olemassa aina riski, että kaiken pääoman häviää.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Mikä lentopisteohjelma on paras

Finnair Plus, SAS Eurobonus ja Norwegian CashPoints  - lentopisteohjelmat vertailussa!

Seuraava artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,sijoitustappiot

Myrskyvaroitus on annettu - huippukevyen rahapolitiikan aika on loppumassa