Talouden trendit

Näin ideologisesti työtön Ossi Nyman rakentaa yhteiskunnallista keskustelua

Ideologisesti työtön Ossi Nyman, 39, ei ole koskaan ollut työelämässä. Töitä olisi, mutta ne eivät Ossia kiinnosta.

Työtön 39-vuotias Ossi Nyman on tehnyt muutamia työharjoittelujaksoja ja keikkahommia, mutta hän ei ole ollut koskaan työelämässä. Monet säästävät ja sijoittavat saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden, mutta Ossi haluaa päästä tähän heti. Ossi Nyman pyrkii pysymään poissa töistä tavalla, jossa hän edelleen saisi työmarkkinatukea. Näin Ossi voi keskittyä siihen mitä hän haluaa tehdä.

Nyman saakin tukea 518 euroa kuukaudessa. Hän on muuttanut Helsinkiin puolitoista vuotta sitten ja asuu Haagassa. Aiemmin Nyman kulutti aikansa lähinnä työvoimatoimiston kanssa taiteiluun, mutta nykyisin hän kirjoittaa kirjoja. Nyman kertoo , että pyrkii joka aamupäivä kirjoittamaan liuskan verran tekstiä, jotta voisi pitää loppupäivän vapaata.

Työhön pakottaminen on Nymanin mielestä merkittävä ihmisoikeusloukkaus. Yhteiskunnan tulisi Nymanin mukaan maksaa ihmisille kansalaispalkkaa, jotta nämä voisivat itse päättää tahtovatko mennä töihin.

TE-toimistolta reaktio

TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen luki ideologisesti työttömän Ossi Nymanin tukikikkailusta ja seurauksena vaikuttaa olevan, että tukien maksu katkeaa selvitystyön ajaksi. Johtaja Ukkosen mukaan TE-toimisto suhtautuu tosi tiukasti siihen, jos työttömyysturvalla yritetään vain venkoilla.

Asiassa on kuitenkin kaksi mielenkiintoista yksityiskohtaa. Ensinnäkin Ossi on 39-vuotias mies, joka ei ikinä ole ollut työelämässä. TE-keskus on järjestänyt useita työhaastatteluita, mutta näistä Ossi kertoo selvinneensä kertomalla työnantajalle tulleensa haastatteluun ”koska työkkäri pakotti”. Ottaen huomioon, että tapa on jatkunut vuosia, on mielenkiintoista, että TE-keskus huomasi asian vasta Helsingin Sanomissa olleen aukeaman kokoisen artikkelin jälkeen.

Toisekseen Ossi Nyman kertoo saaneensa tiedon tukiensa lakkauttamisesta median kautta, ilman TE-keskuksen suoraa yhteydenottoa. Siinä on vielä sekin, että viranomaisen salassapitovelvollisuudesta säädetään erikseen julkisuuslaissa, ja TE-toimiston asiakkuus on salassapidettävää tietoa. Nyt Ossi Nyman harkitsee oikeustoimia TE-keskusta vastaan.

Ossi ei ole yksin

Surullista on, että Ossin ulostulo on saanut useat ihmiset ottamaan yhteyttä sekä Iltalehteen, että Ilta-Sanomiin ja kertoneensa samaistuvansa Nymaniin.

Kokkolalainen Sonja Hakala, 30, kertoo olleensa työttömänä koko aikuisikänsä. Lukio jäi kesken sairastelun vuoksi ja tällä hetkellä Sonja elää työmarkkina- ja asumistuella. Ossi Nymanin tavoin Hakala ei ole pitkiin aikoihin edes hakenut töitä. Hän kertoo oppineensa keplottelemaan niin, että saa aina joko työmarkkinatukea tai sairaspäivärahaa.

Myös 31-vuotias Juuso kertoo, ettei ole koskaan ollut palkkatöissä. Juuso ei ole ikinä halunnut tehdä töitä, hänellä ei ole ammattitutkintoa, eikä hän ole ikinä ollut työhaastattelussa. Juusolla ei myöskään ole toiveammattia. Juuso kertoo, että menisi mieluummin vankilaan kuin töihin.

Mikä on itsetunnon merkitys?

Simon Sinek on ajattelija, joka tunnetaan parhaiten kultaisen ympyrän konseptistaan. Simon Sinek on tuonut esiin myös näkemyksensä millenniaalisukupolven ongelmille. Milleniaaleilla viitataan 1984 jälkeen syntyneelle sukupolvelle. Ossi Nyman on syntynyt ennen vuotta 1984, mutta Sinekin ajatuksista voi olla hyötyä pohtiessa syitä syrjäytymiseen ja haluttomuuteen tehdä töitä.

Sinekin mukaan milleniaalien sukupolvea syytetään etuoikeutetusta asemasta, narsistisuudesta, itseriittoisuudesta, laiskuudesta ja fokuksen puutteesta. Samat ihmiset haluavat työskennellä paikassa, jolla on merkitystä ja saada merkittäviä asioita aikaan.

Sinekin mukaan tilanteeseen on neljä syytä, epäonnistunut vanhemmuus, teknologia, kärsimättömyys ja ympäristö.

Milleniaalisukupolvi on kasvatettu uskomaan siihen, että he ovat erityisiä ja että vain taivas on rajana sille mitä he voivat elämässään saada ja saavuttaa.Työelämään päästyään he kuitenkin huomaavat hetkessä, etteivät he olekaan erityisiä, eikä äiti saa puhuttua heille ylennystä. Kaikki ei ole myöskään saavutettavissa, vain sen takia, että sen haluaa saada. Seurauksena on itsetunnon romahdus.

Asiaa ei Sinekin mukaan auta, että lähes kaiken saa nykyään hetkessä. Elokuvien ja TV-sarjojen lähetystä ei tarvitse odottaa ja tavarat saa tilattua netistä. Ainoat asiat, joita ei saa hetkessä on toimiva parisuhde ja työn tuoma merkityksellisyys. Kun on totuttu ”mulle kaikki heti”-ajatteluun,  tulee turhautuminen liian varhaisessa vaiheessa.

Oli syy Ossi Nymanin ideaalisen työttömyyden tilanteeseen mikä tahansa, on mediahuomiolla ollut hänelle itselleen myös positiivisia vaikutuksia. Ossi Nymanin kirja töitä välttelevästä miehestä on lopussa ainakin Akateemisesta kirjakaupasta. Ehkäpä myös TE-keskuksen, sekä sosiaaliturvaa ja perustulon malleja kehittävien tahojen voisi olla hyödyllistä tutustua Ossin tarinaan tarkemmin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös