Markkinakommentit

Nordea: Osakemarkkinoiden nousu ei kuole vanhuuteen

Osakemarkkinoiden optimisia varjostavat vain kaksi ”kipupistettä”.

Osakkeet ovat olleet jo 8,5 vuotta nousussa finanssikriisin jälkeen. Kurssinousu on historian toiseksi pisin: vain 1990-luvulla teknokuplaan suunnatessa markkinat olivat pidempään nousussa, toteaa Nordea viikkokatsauksessaan.

Pankin mukaan markkinoilla pohdiskellaankin nyt, ovatko sijoittajat menneet asioiden edelle ja kiidättääkö liiallinen toiveikkuus nousua.

Nordean mukaan kannattaa kuitenkin muistaa, että osakkeiden romahdus finanssikriisissä oli historian toiseksi suurin, joten alas mentiin liiankin kovaa vauhtia. Tosin osakemarkkinoita on siivittänyt hyvien vaihtoehtojen puute.

”Toisaalta markkinoiden nousu on ollut monessa mielessä vastentahtoista. Osakkeita on ostettu, mutta ei siksi, että olisi uskottu vahvaan tulevaisuuteen, vaan ennemminkin paremman puutteessa, kun rahat on pitänyt jonnekin laittaa eivätkä korot ole houkuttaneet”, pankki toteaa.

Sijoittajien toiveikkuus tuntuu kohonneen vasta aivan viime aikoina, joten tilaa tunnelmien paranemiselle on Nordean mukaan vielä runsaasti.

Osakemarkkinoilla on kuitenkin kaksi kipupistettä: politiikka ja keskuspankit.

”Rahapolitiikassa suunta on selvästi kääntynyt. Superelvytystä ollaan ajamassa alas. Kiirettä ei kuitenkaan ole, sillä kasvu ei ole ylikuumenemassa eikä inflaatiossa näy kiihtymisen merkkejä. Rahapolitiikkaa siis kiristetään Yhdysvaltain keskuspankin Fedin johdolla, mutta keskuspankit eivät ole valmiita ottamaan riskejä”, Nordea toteaa.

Keskuspankit siis sallivat mieluummin väliaikaisesti liian kovaa kasvua kuin riskiä uudesta taantumasta.

Politiikka puolestaan on Nordean mukaan otsikoissa eri vaalien ja geopoliittisten jännitteiden myötä. Viikonloppuna Katalonian itsenäistymishaaveet nostivat esiin jälleen euroalueen haavoittuvuuden. Katalonian tilanne näkyi heti maanantaina lainamarkkinoilla, kun Espanjan 10 vuoden velkakirjan korko nousi yli viisi prosenttia.

Espanja 10 vuoden valtiolaina korkotuotto

Nordean mukaan vaaliyllätykset ovat tänä vuonna kuitenkin jääneet vähäisiksi, ja euroalueen poliittiset riskit laskeneet. Pohjois-Korean tilanne on pysynyt jännittyneenä. Nordean mukaan markkinoilla kuitenkin yleisesti luotetaan siihen, että pahimmat ylilyönnit vältetään ja kahnaus pysyy sanailun tasolla.

Vahva globaalin talouden pohja ja yritysten erinomaiset tulokset siivittävät osakkeiden nousua jatkossakin. Siksi Nordea pitää edelleen osakkeet selvässä ylipainossa suosituksissaan.

Eurooppa ja kehittyvät markkinat ovat Nordean suosikkeja osakemarkkinoilla, kun talous ja tulokset ovat yllättäneet myönteisesti. Japani on peruspainossa maan talouden elpyessä. Pohjois-Amerikka jatkaa alipainossa.

Kommentoi
Ylös
>