Indikaattorit

Työttömyysaste nousi yllättäen – ”Hallituksen tavoite karkaa”

Näin sen ei pitänyt mennä? Suomi porskuttaa tukevassa noususuhdanteessa ja silti työttömyysaste on noussut viime vuodesta.

Tilastokeskuksen tuoreet makrotilastot hämmentävät.

Suomen työpäiväkorjattu tuotanto oli elokuussa 2,7 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Kausitasoitettu tuotanto on ollut yhtäjaksoisessa nousussa vuodesta 2015 lähtien.

Suomi on maailmantalouden vahvan imun ansiosta päässyt mukaan kiihtyvään noususuhdanteeseen. Kasvu näkyy monissa mittareissa: konkurssit ovat vähentyneet, uusien yritysten määrä lisääntyi 1,9 prosenttia toisella neljänneksellä edellisen vuoteen verrattuna, teollisuuden tuottajahinnat nousivat peräti neljä prosenttia syyskuussa viime vuoteen verrattuna.

Lähes kaikki makromittarit osoittavat iloisesti koilliseen. Siis lähes kaikki.

Kaiken järjen mukaan myös työttömyysasteenkin pitäisi olla hyvässä laskussa. Työttömyysasteen ja talouskasvun välillä on aina ollut selkeä käänteinen riippuvuus. Työttömyys voi olla rakenteellista, mutta se on aina laskusuhdanteen jäljiltä ennen kaikkea suhdannetyöttömyyttä.

Työttömyysasteen pitäisi siis olla laskussa, mutta kun ei ole.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli nimittäin vuoden 2017 syyskuussa 214 000, mikä oli 10 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysaste oli 8,0 prosenttia, kun se edellisvuoden syyskuussa oli 7,7 prosenttia. Työllisiä oli lähes saman verran kuin edellisvuoden syyskuussa. Kolmannella vuosineljänneksellä (heinä-syyskuussa) työttömyysaste oli 7,7 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 7,6 prosenttia.

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2007/09–2017/09, 15–74-vuotiaat

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2007/09–2017/09, 15–74-vuotiaat

Kuva: Tilastokeskus

”Hallituksen tavoite karkaa”, kirjoittaa Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju Twitterissä.

”Tuotannon kasvu ei näy työllisyydessä. Työllisyyden kasvu pysähtynyt ja työttömyys kasvoi syyskuussa”, twiittaa puolestaan Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari.

Tosin tuoreimman työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan työttömyys olisi vähentynyt. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli syyskuun lopussa yhteensä 275 600 työtöntä työnhakijaa. Se on 53 900 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 13 200:lla.

Tilastokeskuksen erilaiset työttömyysluvut työ- ja elinkeinoministeriön lukuihin verrattuna johtuvat siitä, että  TEM:n työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus.

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös