Oma talous

5 yleistä kysymystä lainan hakemisesta

Lainan hakeminen voi tuntua vieraalta ja jännittävältäkin prosessilta, jos ei ole ikinä ennen hakenut lainaa tai edellisestä lainanhakukerrasta on ehtinyt kulua pitkä aika.

Listasimme yleisimmät lainoihin ja lainan hakemiseen liittyvät kysymykset vastauksineen. Vinkkiemme avulla lainanhaku sujuu kuin ammattilaiselta!

1. Mistä lainaa voi hakea?

Lainaa voi hakea perinteisiltä pankeilta, joita ovat esimerkiksi Osuuspankki ja S-Pankki tai rahoituslaitoksilta, joita ovat esimerkiksi Bank Norwegian ja Komplett Bank. Sinällään ei ole merkitystä, ottaako lainan perinteisestä pankista vai rahoituslaitokselta, vaan tärkeintä on löytää juuri omiin tarpeisiin sopiva laina. Tärkeintä onkin keskittyä löytämään laina, joka on kustannuksiltaan mahdollisimman edullinen. Tosin on hyvä muistaa, että perinteiset pankit myöntävät lainaa vain omille asiakkailleen, eli jos haluaa lainaa jostakin muusta kuin omasta päivittäisasiointipankista, täytyy ko. pankkiin avata tili.

Kun on valinnut lainantarjoajan, lainanhaku on yleensä helpointa netissä. Halutessaan lainahakemuksen voi toki tehdä myös pankin konttorissa, jos pankilla sellainen on. Kaikilla perinteisillä pankeilla on luonnollisesti konttori lähes jokaisessa kylässä, mutta rahoituslaitokset toimivat usein pelkästään netissä.

Ennen lainasopimuksen allekirjoittamista kannattaa varmistua, että ymmärtää kaikki lainan ehdot, ja jos jokin on epäselvää, pankilla on velvollisuus selittää epäselvyydet asiakkaalle. Lainan kustannusten lisäksi on tärkeää ymmärtää, voiko lainaa halutessaan lyhentää suunniteltua nopeammassa aikataulussa, ja jos voi, aiheutuuko siitä lisäkustannuksia. Myös mahdollisuus lyhennysvapaisiin kuukausiin on hyvä selvittää.

2. Kuinka paljon lainaa voi saada?

Lainasumman suuruus riippuu aina ensisijaisesti lainanhakijan taloudellisesta tilanteesta, sillä lainantarjoaja tahtoo luonnollisesti olla varma asiakkaan takaisinmaksukyvystä. Jokainen pankki määrittelee itse, millaisella varallisuudella tai tulotasolla minkäkin kokoisen lainan voi saada, mutta eräänlaisena nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lainan kuukausittainen takaisinmaksuerä ei saisi olla kuin noin 30 % hakijan nettotuloista.

Lainasumman suuruus riippuu luonnollisesti myös haetun lainan tyypistä. Pikavippiä ei saa noin kahta tuhatta euroa enempää, ja kulutusluotot ovat yleensä suurimmillaan noin 50 000 euron arvoisia. Asuntolainojen tapauksessa useiden satojen tuhansien lainat eivät ole harvinaisia.

3. Kuinka lainan korkokustannuksissa voi säästää?

Lainan korkokustannuksissa voi säästää kahdella tapaa. Tärkein tapa on ehdottomasti lainojen vertailu ennen lainapäätöksen tekemistä. Lainan suuruudesta riippuen ero edullisimman ja kalleimman laina välillä voi kohota jopa tuhansiin euroihin, joten vertailun merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Lainoja vertaillessa on hyvä kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon ja lainan kokonaiskustannuksiin, joiden avulla lainat on helppo asettaa hintajärjestykseen. Lainoja voi myös kilpailuttaa eri pankkien välillä, mikä on enemmän kuin suositeltavaa etenkin suurten kulutusluottojen ja asuntolainojen kohdalla.

Toinen keino säästää lainan korkokustannuksissa on lyhentää lainan takaisinmaksuaikaa. Lyhentämällä maksuaikaa vuodenkin verran säästöä syntyy usein satoja euroja, vaikka itse lainan kuukausierä ei välttämättä kohoa kuin muutamilla kymmenillä euroilla. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että laina kannattaa pyrkiä maksamaan takaisin mahdollisimman nopeasti.

4. Kuka voi saada lainaa?

Lainan hakijalle on asetettu muutamia perusvaatimuksia, jotka tämän tulee täyttää:

 • hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias
 • hakijan tulee asua vakituisesti Suomessa
 • säännölliset tulot

Näiden yleisten ehtojen lisäksi jokainen lainantarjoaja asettaa omat ehtonsa, jotka lainahakijan tulee täyttää. Tyypillisesti ehdot liittyvät hakijan ikään (lainoilla on ala- ja yläikärajoja), tuloihin ja asumiseen (useat lainantarjoajat vaativat, että hakija on asunut Suomessa tietyn aikaa ennen lainan hakemista). Lisäksi luottotietojen täytyy pääsääntöisesti olla puhtaat, jotta lainaa voi saada.

5. Mitä dokumentteja lainan hakemiseen tarvitaan?

Jos lainaa hakee netissä, yleensä tarvitaan ainakin verkkopankkitunnukset palveluun tunnistautumista varten. Konttorissa lainanhakijan tunnistamiseen tarvitaan jokin virallisista henkilöllisyystodistuksista. Tämän lisäksi lainantarjoaja haluaa yleensä nähdä tositteen lainanhakijan tuloista. Nettihakemuksessa palkkakuitit yleensä skannataan lainantarjoajan järjestelmään, konttorissa asioidessa kuitit voi esittää paperilla. Yleensä palkkatositteet halutaan nähdä lainanhakua edeltävän kolmen kuukauden ajalta. Joskus lainantarjoaja saattaa myös haluta nähdä lainanhakijan työsopimuksen.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.
Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Bulvaani

  29.11.2017 at 22:11

  Lainaa voi kyllä saada ilman säännöllisiä tuloja, mutta vasta jumalattoman supliikin jälkeen ja huomattavasti korkeammalla korolla. Pääomatulot eivät kelpaa – luultavasti Finanssivalvonnan absurdi vaatimus.

  Lainaa voi saada myös ulkomailla asuva, mutta se onnistuu tavikselle vain bulvaanin avulla läpilainaamalla. Jos kyse on sijoituslainasta, verovähennysoikeus vaatii, että bulvaani perii lainasta vähintään pankkikoron.

 2. Paul Moritz

  25.11.2021 at 02:42

  Tarvitsetko lainaa? Jos kyllä, ota yhteyttä WhatsAppiin: +91 963 289 2493

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös