Oma talous

Mikä on kryptovaluutta Bitcoin? Perusasiaa paljon puhutusta digitaalisesta rahasta

Bitcoin on viime viikkoina ollut vilkas puheenaihe. Tässä lyhyt oppimäärä bitcoinin perusteisiin.

Bitcoin on digitaalinen kryptovaluutta, joka on konkreettisesti vain hyvin pitkä digitaalinen numerosarja.

Toisin kuin keskuspankkien liikkeellelaskemat viralliset valuutat, bitcoin on hajautettu rahajärjestelmä. Bitcoinit tallennetaan käyttäjien yhteiseen kirjanpitoon, jota ei hallitse mikään yksi taho.

Bitcoinin etuna on maksamisen helppous. Rahan käsittelykulut ovat myös pienemmät kuin useimmilla muilla maksutavoilla. Sillä voi siirtää rahaa ihmiseltä toiselle nopeasti missä päin maailmaa tahansa.

Bitcoinia käytetään yleisimmin niin, että käyttäjä lataa tietokoneelleen tai kännykkäänsä bitcoin-lompakon, jonka jälkeen voi lähettää ja vastaanottaa bitcoineja. Bitcoineihin voi myös sijoittaa suoraan tähän erikoistuneiden palveluiden kautta, jolloin ei välttämättä tarvitse erillistä lompakkoa.

Bitcoin-lompakko on tietokoneeseen ja/tai mobiililaitteeseen asennettava ohjelma, joka sisältää noin 50 merkkiä pitkän salausavaimen. Salausavaimen avulla lompakon omistaja pääsee käyttämään bitcoinejaan.

Bitcoin-siirrot varmistetaan käyttäjien tietokoneiden laskentatehon avulla. Siirrot käyttäjien välillä ovat julkisia, mutta siirron osapuolet ovat anomyymejä. Vain lähettävän ja vastaanottavan bitcoin-lompakon digitaaliset osoitteet ja siirtyvien bitcoinien määrä ovat julkista, tarkistettavissa olevaa tietoa.

Bitcoin-järjestelmä on hajautettu järjestelmä, jossa tilit ja rahansiirrot tallentuvat samanaikaisesti kaikille tietokoneille, jotka ovat mukana kyseisessä rahajärjestelmässä.

Kaikki rahasiirrot tallentuvat niin sanottuihin lohkoketjuihin. Lohkoketju muodostuu lohkoista  jotka on ketjutettu yhteen sillä että uuden lohkon (block) otsikot (headers) sisältävät aina sitä edeltäneen lohkon otsikoiden tiivisteen (hash).

Bitcoinien siirrot tililtä toiselle täytyy tietenkin myös aina varmentaa oikeaksi mahdollisimman luotettavalla tavalla.

Tähän käytetään bitcoin-järjestelmässä louhimista. Louhinta tarkoittaa käytännössä sitä, että rahansiirtojen oikeellisuuden varmentavat verkostossa toimivien ihmisten bitcoin-siirtojen varmentamiseen soveltuvat suuritehoiset tietokoneet ratkaisemalla ryhmätyönä monimutkaisia salausalgoritmeja.

Bitcoinien transaktioiden varmentaminen eroaa siten esimerkiksi tavallisten eurojen siirroista kahden pankkitilin välillä. Pankkisiirtojen varmentamisen tekevät lähettävä ja vastaanottava pankki, kun bitcoin-järjestelmässä varmennuksen tekevät useat käyttäjät. Näitä käyttäjiä kutsutaan louhijoiksi.

Louhijat joutuvat bitcoin-siirtojen varmentaakseen purkamaan bitcoin-siirtojen salausalgoritmien sarjan eli lohkon. Kun louhija ratkaisee algoritmin, hän saa transaktion varmennuksesta ja algoritmin ratkaisemisesta korvaukseksi uusia bitcoineja omaan bitcoin-lompakkoonsa.

Uudet kryptovaluutat syntyvät siis salausalgoritmeja ratkaisemalla. Näin ratkaisija louhii eli synnyttää uusia bitcoineja.

Bitcoinien kokonaismäärä on kuitenkin rajoitettu 21 miljoonaan kappaleeseen, ja vuoteen 2040 mennessä bitcoineja arvioidaan olevan käytössä 99,9 prosenttia mahdollisesta kokonaismäärästä. Kun kaikki bitcoinit on louhittu, ei uusia bitcoineja enää synny lisää.

Alla oleva video havainnollistavat bitcoin-järjestelmän perusperiaatteita.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

1 kommentti
  • Kryptot sanoo:

    Se iso kysymyshän on, että ollaanko nyt ”Tulip Mania”:n huipulla… Vai ovatko nämä 19 kilon huiput (ja siitä droppaaminen sinne tän hetkiseen kymmeneen kiloon) vasta se ensimmäisen adoptiovaiheen ”First Sell Off” ja nyt ollaan vahvassa bear trapissä – ennen kuin lähdetään ”To The Moon”. Vai onko huiput nähty ja seuraavaks sukelletaan takasin sinne sub-5000 tasolle?

    Mielipiteitä? 🙂

  • Ylös
    >