Sijoittajan verotus

Ministeri Orpo: Hallitus ei aio kiristää osinkojen verotusta

Petteri Orpo valtiovarainministeri

Valtiovarainministeri Petteri Orpo lupasi Sijoitus invest -tapahtumassa pitämässään puheessa olla kajoamatta osinkojen verotukseen.

Valtiovarainministeri muistutti puheessaan, että yli 600 000 suomalaista sai vuonna 2015 osinkoja listatuista pörssiyhtiöistä, siis useampi kuin joka kymmenes suomalainen. Iso osa sijoittajista on piensijoittajia, sillä yli 400 000 henkeä sai osinkoja enintään 500 euroa vuodessa.

Orpo hehkutti puheessaan kansankapitalismia.

”Kotimainen pienomistajuus, kansankapitalismi, on tullut yleiseksi ja kannatetuksi sijoittamisen muodoksi. Kansankapitalismi muuttaa suomalaista yhteiskuntaa. Yhä useampi suomalainen on samaan aikaan palkansaaja tai yrittäjä sekä omistaja omien sijoitustensa kautta. Heistä monista tulee pitkäaikaisia sijoittajia, jotka haluavat tukea yhtiön kehitystä ja tulevaisuutta. Se on hieno asia.”

Kotimaisen omistajuuden tukeminen on Orpon mukaan keskeinen osa hallituksen talouspolitiikan linjaa.

”Tarvitsemme ennustettavan ja kannustavan verotuksen, joka tukee työntekoa, yrittämistä ja sijoittamista Suomessa. Tämän tavoitteen perustana ovat ensinnäkin laajat veropohjat ja sitä kautta matalammat verokannat. Toiseksi talouskasvun vahvistamiseksi verorakenteen uudistamista on jatkettu laskemalla työn ja yrittämisen verotaakkaa. Kolmanneksi verotuksen painopistettä on siirretty haittojen verottamiseen. Neljänneksi hallitus on päättänyt tehdä julkisen talouden neljän miljardin sopeutustoimet menoja leikkaamalla, ei veroja korottamalla.”

Valtiovarainministerin mukaan kireä verotus on yksi Suomen ”pirullisista ongelmista”, joka heikentää kilpailukykyämme, vähentää kannusteita työntekoon ja yrittäjyyteen sekä ohjaa pääomia ulkomaille.

Orpo myös lupasi olla korottamatta osinkojen verotusta.

”Korostan vielä erikseen, että tämä hallitus ei aio kiristää osinkojen verotusta, vaikka aihe nousee aika ajoin julkiseen keskusteluun. En näe, että minkään työn, yrittäjyyden tai omistamisen verotusta kiristämällä Suomi menestyisi.”

Johdonmukainen veropolitiikka on samalla hyvää omistajuuspolitiikkaa, Orpo toteaa.

”Pääministeri Kataisen aikana toteutettu yhteisöverokannan lasku 24,5 prosentista 20 prosenttiin oli kiistatta sellainen päätös. Jo nyt näemme veronlaskun vaikutukset. Investointeja virtaa Suomeen, yhteisöverokertymä on kasvanut verokannan laskusta huolimatta. Suomi kilpailee yhä useammin myös suurten yritysten pääkonttoreista. Nordean päätös siirtää pääkonttorinsa Suomeen kertoo siitä, että toimintaympäristömme kiinnostaa yhä enemmän sekä Euroopassa että kansainvälisesti”, valtiovarainministeri hehkutti.

Kannustavan talous- ja veropolitiikan lisäksi ministerin mielestä tarvitaan hyvä toimintaympäristö, jossa sijoittajansuoja on vahva. Sijoittajalle on turvattava selkeät pelisäännöt markkinoilla, jotta riskin uskaltaa ottaa.

Sijoittajasuojasta esimerkkinä Orpo mainitsi uuden sijoituspalvelulain, eli MIFID2-directiivin, jonka keskeinen tavoite on vahvistaa sijoittajansuojaa, lisätä markkinoiden läpinäkyvyyttä ja kiristää sijoituspalvelurikkomusten seuraamuksia.

”Lain tavoitteena on ehkäistä väärinkäytöksiä sijoituspalveluiden tarjonnassa, joita on tullut ilmi myös Suomessa. Lisäksi Finanssivalvonnalle annetaan myös nykyistä tehokkaammat valvontavaltuudet, joilla voidaan kieltää esimerkiksi joidenkin sijoitustuotteiden myynti asiakkaille. Toimia tehdään siis koko ajan, joiden tavoitteena on vahvistaa sijoittajan asemaa markkinoilla ja samalla houkutella lisää suomalaisia sijoittamaan, mieluusti kotimaisiin yrityksiin”, Orpo toteaa.

Orpo kertoi myös, että hänen viime kesäkuussa asettama työryhmä selvittää sijoitussäästötilin verotusta.

”Olemme sisällyttäneet työryhmän toimeksiantoon myös sijoitussäästötilin selvittämisen. Tällainen on ollut käytössä Ruotsissa muutaman vuoden ajan, ja on otettu käyttöön suppeampana osakesäästötilinä syyskuussa Norjassa. Osakesäästötiliä on ehdotettu myös Tanskassa.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös