Talouden trendit

Onko Bitcoin hakkeroitavissa?

Onko bitcoin hakkeroitavissa vai onko se turvallinen. Kyberturvallisuus ja sen merkitys

Bitcoiniin liittyy paljon hypeä ja negatiivisia uskomuksia. SalkunRakentajan ”Bitcoin mediassa”-sarjassa käsitellään näitä väitteitä ja niiden alkuperää.

Kuluvien viime vuosien aikana yksi sijoitus on kiinnittänyt sijoittajien huomiota potentiaalinsa ja korkean tuottonsa takia. Kyse ei ole kullasta tai amerikkalaisen superyhtiön osakkeista, vaan maailman ensimmäisestä kryptovaluutasta, bitcoinista.

Bitcoinin käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina ja kryptovaluutan kurssi on noussut samaan aikaan satoja prosentteja. Vielä muutamia vuosia takaperin Bitcoin oli hyvin pienen ihmisryhmän marginaalinen ajanviete, mutta nyttemmin käsite on yleisesti tuttu lähestulkoon kaikille.

Bitcoinin ja kryptovaluuttojen yleistyessä on yhä tärkeämpää, että etenkin talouden ja teknologian parissa työskentelevät ihmiset ymmärtävät kryptovaluuttaa ja osaavat kiinnittää huomionsa olennaisiin seikkoihin epäolennaisten väärinkäsityksien sijasta. Sarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin Bitcoinin vaatimaa energiakulutusta ja sarjan toisessa osassa Bitcoinin laillisuutta. Tässä sarjan kolmannessa osassa käsitellään Bitcoinin turvallisuutta.

Yksi mediassa eniten toistetuista myyteistä ovat uutiset “Bitcoinin hakkeroinnista”. Suurin piirtein joka kerta, kun tapahtuu jonkinlainen Bitcoinia läheltä liippaava tapahtuma, jokin media uutisoi, että Bitcoin on hakkeroitu. Todellisuudessa Bitcoinia itseään ei olla kuitenkaan koskaan onnistuneesti hakkeroitu tai murrettu.

Erilaiset Bitcoin-palvelut ovat joutuneet hakkereiden kohteeksi. Esimerkiksi vuoden 2017 loppukesällä Etelä-Korean suurimpiin kuuluva bitcoin-pörssiin Bithumpiin kohdistui kyberhyökkäys, jonka johdosta Bithumpista varastettiin noin miljoonan dollarin edestä bitcoineja. Vielä tunnetumpi tapaus on surullisenkuuluisan Mt.Goxin kaatuminen vuonna 2014, jolloin hakkereiden väitettiin saaneen haltuunsa yli 350 miljoonan dollarin edestä bitcoineja.

“Bitcoin-hakkerointia” koskevissa tapauksissa yhteistä on, että yksikään niistä ei ole johtunut heikkouksista Bitcoinin koodissa tai järjestelmässä, vaan yritysten ja palvelujen omista puutteista. Palvelut ovat käyttäneet vanhentuneita järjestelmiä tai huonoja turvatoimia, joita hyökkääjät ovat voineet hyödyntää. Itse Bitcoinin koodi on kuitenkin pysynyt täysin murtumattomana ja näyttää epätodennäköiseltä, että sitä voisikaan murtaa ainakaan nykyisellä teknologialla.

Bitcoiniin on rakennettu lukuisia erilaisia turvamenetelmiä suojautumaan vihamielisiltä hyökkääjiltä. Bitcoinin hajautettu luonne tarkoittaa, että Bitcoinia vastaan hyökkääminen edellyttäisi koko verkkoa vastaan hyökkäämistä. Jotta joku voisi manipuloida Bitcoinin lohkoketjua, tulisi hänen saada haltuunsa yli 50• kaikesta Bitcoin-verkon laskentatehosta.

Bitcoin-verkko on ylivoimaisesti maailman suurin hajautetun laskennan projekti, eikä millään vihamielisellä taholla ole realistisia mahdollisuuksia saada tarpeeksi laskentatehoa, jotta se voisi ylittää muun verkon kapasiteetin.

Bitcoinin perustuu avoimeen koodiin. Kaikki Bitcoinin koodi on jokaisen luettavissa ja testattavissa täysin avoimesti. Tuhannet ja taas tuhannet huippuluokan ohjelmoijat ja tutkijat ovat perehtyneet koodiin ja todenneet sen turvalliseksi. Bitcoinin lähdekoodi on käytännössä vertaisarvioitu paremmin kuin esimerkiksi mikään tieteellinen tutkimus. Koodi on osoittautunut turvalliseksi eikä siitä ole löytynyt mitään piileviä heikkouksia.

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös