Strategiat

Salkunhoitajan mukaan velkavipu on ajatusharha – ”En suosittele kenellekään osakesijoituksia velkarahalla”

Seligsonin salkunhoitaja tyrmää yksiselitteisesti ajatuksen velkavivun käytöstä.

“Osakkeissa on aivan riittävä riski itsessään”, kiteyttää salkunhoitaja Anders Oldenburg blogissaan käsityksensä velan käytöstä osakesijoitusten rahoituksessa.

Oldenburg muistuttaa, että pahimmillaan pörssi on silloin tällöin laskenut jopa 80 prosenttia. Vaikka sijoittajalla olisi vain 10 prosenttia velkavipua tänään, se nousisi 50 prosenttiin markkinoiden laskettua tuon 80 prosenttia.

Tässä tilanteessa pankki melko varmasti vaatisi lisävakuuksia tai realisoisi sijoittajan salkun.

“Nollan kautta käyminen ei johda sijoittamisessa hyviin lopputuloksiin (eikä 10% velkavipu edes merkittävästi paranna tuottojasi)”, Oldenburg toteaa.

Osakesijoittaminen vaatii salkunhoitajan mukaan malttia.

“Kollegoillani ruotsalaisessa Spiltan -sijoitusyhtiössä on tapana sanoa, että “Kaikki voivat rikastua, kunhan ei ole liian kiire”. He attribuoivat sanonnan Warren Buffettille mutta en muista nähneeni lausetta hänen kynästään. Tuli viisaus mistä vain, se on viisaus, jota kannattaa minusta noudattaa.”

Velka vain lisää vipua, se ei koskaan luo arvoa, Oldenburg ajattelee. Hänen mukaan kyseessä on rahoitus- eikä sijoituspäätös.

“Jos ostamme talon 100 miljoonalla ja lainaamme siitä 50 miljoonaa, talon arvo ei siitä miksikään muutu. Kutsuimme vain pankin mukaan liikekumppaniksemme (ja tuskin ehdoilla, jotka sille olisivat kovin epäedullisia).”

Velkavivun käyttö on osakesijoittamista yleisempää asuntosijoittamisessa, koska asuntojen vakuusarvo on korkea. Oldenburg suhtautuu jopa asuntosijoittamisessa velan käyttöön epäillen.

“Moni ammattisijoittajakin silti kokee, että varsinkin kiinteistösijoituksia pitäisi vivuttaa, koska niiden tuotto ilman vivutusta on niin alhainen. Se on minusta ajatusharha”, Oldenburg väittää.

“Velkavipu luo kyllä illuusion paremmasta tuotosta, mutta se syntyy vain riskiä samassa suhteessa kasvattamalla. Eikä vivutettua tuottoa voi koskaan verrata velattomaan tuottoon juuri koska riskit ovat täysin erilaiset. Siten kaiken sijoittamisen lähtökohta on verrata kohteiden velattomia tuottoja keskenään. Miten ne sitten rahoitetaan on eri asia.”

Erityisen hassua Oldenburgin mukaan on se, että eläkeyhtiöt ja muut suuret instituutiot päättävät pankin avulla vivuttaa kiinteistösijoituksiaan, vaikka samat yhtiöt tekevät myös itse korkosijoituksia.

“Olisi tietysti fiksumpaa, että tällainen taho lainaisi rahat itselleen, jolloin se maksaisi korkomarginaalin vain itselleen. Ja kun tätä ajatusrataa jatkamme loppuun asti huomaamme, että korkosijoitus ja kiinteistön velka eliminoituvat konserniluvuissa ja todellinen sijoitus on vain velaton kiinteistö (aivan riippumatta siitä miten sen tuottoja halutaan jakaa korko- ja kiinteistösalkkujen kesken)”, Oldenburg toteaa.

1 kommentti

1 kommentti

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös