Makrotalous

Aktiivimallin vastustus on pysäyttämässä Suomen vientiteollisuuden

Vientialat pelkäävät mittavia taloudellisia menetyksiä aktiivimallia vastustavan poliittisen lakon vuoksi.

Teollisuusliitto liittyy poliittiseen lakkoon ensi viikon perjantaina. Teollisuusliiton hallitus on päättänyt, että liiton kaikki alat ovat mukana vuorokauden mittaisessa lakossa hallituksen aktiivimallia vastaan.

Työttömien aktivoimiseen tähtäävää aktiivimalli astui voimaan vuoden alusta. Täyden työttömyysetuuden saaminen edellyttää jatkossa riittävän määrän työskentelyä, yritystoimintaa tai osallistumista työllistymistä edistävään toimenpiteeseen.

Lue myös nämä:

Kansanedustaja puolustaa kohuttua aktiivimallia

Hypon pääekonomisti: Aktiivimalli luo valetyöllisiä

Lakko laajenee

Poliittisesta lakosta aktiivimallia vastaan ovat aikaisemmin ilmoittaneet auto- ja kuljetusalan AKT ja Rakennusliitto. Myös Sähköliitto on mukana vuorokauden mittaisessa lakossa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ilmoitti jo alkuviikosta, että mielenosoitusta vauhditetaan pysäyttämällä tuonti ja vienti vuorokaudeksi.

Teollisuusliiton mukaantulo lakkoon nostaa sen laajuutta huomattavasti, sillä Teollisuusliitto on Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto. Siihen kuuluu 226 000 jäsentä.

Teollisuusliiton lakko alkaa perjantaiaamuna ja päättyy vuorokauden kuluttua lauantaiaamuna klo 6. Päätöksen mukaan lakko koskee kaikkia perjantain puolella alkavia työvuoroja.

Keskusjärjestö SAK on jo aiemmin ilmoittanut ensi perjantaina Helsingissä järjestettävästä hallituksen vastaisesta mielenosoituksesta.

Satamia uhkaa toinenkin työtaistelu kahden viikon kuluttua, kun Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Suomen Merimies-unioni SMU uhkaavat lakolla viidessä keskeisessä vientisatamassa saadakseen oman työehtosopimuksen pienelle työntekijäryhmälle. Lakonuhka ei ratkennut kuluvalla viikolla sovittelussa, joten ministeriö siirsi 29. tammikuuta alkavaksi ilmoitettua lakkoa kahdella viikolla.

Vienti pysähtyy ja tehtaita suletaan

Suomen kolme keskeistä vientialaa − kemianteollisuus, metsäteollisuus ja teknologiateollisuus − pitävät erittäin valitettavana, että tehtaita suljetaan laajasti sekä vienti ja tuonti pysäytetään ensi viikolla poliittisilla mielenosoituslakoilla.

Työnantajajärjestöjen mukaan yritykset joutuvat kärsijöiksi lakoissa, joilla protestoidaan muun muassa eduskunnan päättämää työttömyysturvan aktiivimallia. Lakoista aiheutuu merkittävät menetykset.

”Työtaistelut ovat vakava isku työmarkkinoiden luottamukselle ja sopimusyhteiskunnalle, sillä teollisuudessa on juuri neuvoteltu uudet työehtosopimukset ja sovittu työrauhasta”, tähdentävät Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry.

Vientialojen mukaan lakkojen koko laajuutta ei voi vielä arvioida. Toimenpiteet ovat kuitenkin äärimmäisen järeitä ja menetykset mittavia. Lakoilla vaarannetaan työpaikkoja.

”Eduskuntaa vastaan suunnatut poliittiset lakot eivät riko Suomessa lain kirjainta. Järeiden painostustoimien kohdistaminen ulkopuolisiin yrityksiin on kuitenkin vastuutonta eikä kuulu sopimusyhteiskuntaan”, liitot toteavat.

Vientiliitot varoittavat myös poliittisen lakon kustannuksista.

”Pelkästään lakon uhka – saati massiiviset lakot – aiheuttaa yrityksille kustannuksia, sillä toimintaa ja kuljetuksia joudutaan organisoimaan mahdollisuuksien mukaan uudelleen. Lisäksi uhat ja lakot aiheuttavat vakavaa haittaa yritysten maineelle, sillä kansainväliset asiakkaat eivät voi luottaa toimituksista annettuihin lupauksiin.”

Kommentoi
Ylös
>