Valuuttakurssit

Euro vahvistunut jyrkästi – mitä kertoo Big Mac -indeksi?

Euro on vahvistunut hurjasti dollariin nähden vajaassa vuodessa. Onko euro jo yliarvostettu?

Euro on vahvistunut hurjasti dollariin nähden vajaassa vuodessa. Onko euro jo yliarvostettu?

Eilisessä Euroopan keskuspankin korkokokouksessa päähuomion saivat pääjohtaja Mario Draghin kommentit euron kovasta vahvistumisesta.

Keskuspankki ilmoitti odotetusti pitävänsä rahapolitiikkansa muuttumattomana eilisen korkokokouksensa päätteeksi. Ohjauskorko pysyy edelleen nollassa ja pankkien talletuskorko -0,4 prosentissa. Joukkolainojen osto-ohjelma jatkuu ainakin syyskuun loppuun asti.

Euro on vahvistunut voimakkaasti suhteessa dollariin viime huhtikuusta lähtien. Huhtikuun alussa euro noteerattiin 1,05 dollariin, mutta sen jälkeen euro on kivunnut jo lähes 1,25 dollariin.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kommentoi euron vahvistumista kieli keskellä suuta. Draghi kertoi euron arvon volatiliteetin vaativan tarkkailua.

Sijoituspalvelutalo FIM:n mukaan markkinoilla tämä varovainen kommentointi tulkittiin siten, että vahvistunut euro ei vielä ole merkittävä riski EKP:n mielestä, mikä vahvisti euroa.

”Mielenkiintoinen oli myös Draghin kommentti, jonka mukaan on hyvin vähäisiä mahdollisuuksia siihen että koronnostoja tehtäisiin tämän vuoden puollella”, FIM toteaa.

EKP arvioi, että euron vahvistuminen on seurausta euroalueen hyvästä talouskehityksestä, eikä siten aiheuta toimenpiteitä.

Inderesin ekonomistin Marianne Palmun mukaan euroalueen nopeasti viime vuoden lopussa vahvistunut talousnäkymä sekä hiljalleen virinneet odotukset velkakirjaostojen loppumisesta sekä ohjauskoron nostosta vuonna 2019 ovat pitkälti olleet euron viimeaikaisen vahvistumisen takana.

Markkinat seuraavat nyt tiukasti keskuspankin valuuttakursseihin liittyviä kommentteja.

”Valuuttamarkkina on nyt herkkä rahapolitiikkauutisille, sillä jo Draghin maininta euroalueen hyvistä kasvunäkymistä riitti siivittämään EUR/USD-kurssin lehdistötilaisuuden aikana yli 1,25 dollarin (lehdistötilaisuuden päättyessä EUR/USD oli 1,248 dollarissa (+0,6 %)). Aamulla euro oli kuitenkin painunut 1,242 dollariin, kun USA:n presidentti Donald Trump puhui dollarin nousuun kertoessaan suosivansa vahvaa valuuttaa”, Palmu toteaa Inderesin aamukatsauksessa.

Euron raju vahvistuminen vajaan vuoden aikana herättää jo kysymyksen, onko euro jo yliarvostettu.

LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen arvioi kuitenkin, että euro näyttää yhä aliarvostetulta suhteessa dollariin.

Twiitissään hän perustelee näkemystään niin sanotulla Big Mac -indeksillä. Se on eri maiden hintatasojen ja ostovoimien vertailuun tarkoitettu indeksi, joka tuottaa eri maiden hyödykekorin, jossa on vain Big Mac -hampurilaisen hintavertailu. Indeksin perusteella arvioidaan valuutan yli- tai aliarvostusta.

Big Mac on oiva hyödyke eri maiden hintatasojen vertailuun, koska sitä myydään täysin samanlaisena tuotteena ympäri maailmaa. Alunperin enemmän viihteellisestä indeksistä on tullut vakavasti otettava mittari valuuttakurssien arvostusten vertailuun.

Economist-lehden tarkentamassa Big Mac -indeksissä hampurilaisen hintaa verrataan maan bruttokansantuotteeseen henkeä kohden. Mikäli Big Mac -hampurilainen on jossain maassa suhteessa bruttokansantuotteeseen kalliimpi kuin keskimäärin, arvioidaan sen valuutta yliarvostetuksi.

Valuuttakurssien yli- tai aliarvostuksen arvioiminen hampurilaisen hinnalla perustuu ostovoimapariteettiteoriaan. Sen mukaan valuuttakurssi määräytyy siten, että valuuttojen ostovoimat ovat yhtä suuret. Teoria perustuu yhden hinnan periaatteeseen: samalla tuotteella on tehokkailla markkinoilla vain yksi hinta.

Valuuttakurssiin vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät kuin eri maiden hyödykkeiden väliset hintaerot samassa valuutassa. Esimerkiksi korkoero maiden välillä voi vaikuttaa valuutan suuntaan. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa korot ovat euroaluetta korkeammalla, mikä antaa tukea dollarin kurssille.

Kommentoi
Ylös
>