Sijoittajan verotus

Kansalaisaloite ajaa perintö- ja lahjaverosta luopumista

Marraskuun alussa vireille laitettu uusi kansalaisaloite ajaa perintö- ja lahjaverosta luopumista.

Kansalaisaloite ei aluksi saanut juurikaan kannattajia, mutta joulun jälkeen kannatusilmoituksia on tullut vauhdikkaammin.

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Tähän mennessä aloite on kerännyt noin 10 500 kannatusilmoitusta.

Kansalaisaloitteessa perintö- ja lahjaverosta luopumista perustellaan muun muassa sillä, että Ruotsissa jo perintö- ja lahjaverosta luovuttiin jo vuonna 2004, Norja luopui vastaavasti verosta 2014.

Aloitteen mukaan lahjavero on yhteiskunnalle ongelmallinen ja aiheuttaa ongelmatilanteita avio- tai avopuolisoiden, rekisteröityneen parisuhteen tai muun läheisen kuoleman tapahtuessa.

Perintövero puolestaan on aloitteen mukaan myös moraalisesti ongelmallinen, lähiomaisen kuoleman yhteydessä valtio rankaisee surijaa vaatimalla veroa yhteisestä omaisuudesta.

”Perintäveron seurauksena moni siirtää omaisuuttaan ulkomaille välttääkseen veronkantoa. Lisäksi vero kohtelee kansalaisia epäoikeudenmukaisesti ja epätasaisesti. On olemassa tapauksia, joissa perijällä ei ole pääomaa veron maksamiseksi ja on näin pakotettu myymään yhdessä hankkimaansa omaisuutta”, aloitteen perusteluissa todetaan.

Lisäksi vero vaikuttaa myös yrittäjyyteen, sillä estetään tai ainakin vaikeutetaan pitkäaikaista yritystoimintaa. Vero vaikeuttaa pk-yritysten sukupolvenvaihdoksia ja näin vaikuttaa suoranaisesti yritystoiminnan jatkuvuuteen.

”Sukupolvenvaihdokset pitkittyvät ja näin yrittäjien keski-ikä nousee. Sukupolvenvaihdokset ovat jo ennestään vaativia ja vaikeasti toteutettavissa, perintövero vaikeuttaa ennestään hankalaa prosessia.”

Aloitteessa myös muistutetaan, että perintövero sinällään on turhan kova, koska se kohdistuu jo ennestään verotettuun tuloon.

”Nämä verot edistävät eriarvoisuutta, eivät vähennä. Yhteenvetona todettakoon, että perintä- ja lahjavero ovat yksi Suomen talouden kehittymisen estokiviä. Kyseisen veron poistaminen luo uusia mahdollisuuksia luomalla ja säilyttämällä työpaikkoja ja edistämällä kasvua, näin voimme myös parantaa koulutuksen ja hoitoalan edellytyksiä – näin verotus on järkevämpää ja veroihin käytetyt varat voidaan ohjata talouden kasvuun.”

Lue lisää aloitteesta Kansalaisaloite.fi-palvelusta.

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Laillinen Ryöstö

  14.1.2018 at 22:23

  Bitcoin verosta luopuminen olisi kaikkein tärkeintä kansantaloudelle!

  • Jorma Erkkilä

   15.1.2018 at 08:17

   Miksi bitcoinin verotus pitäisi poiketa muiden omaisuuslajien (esim. osakkeet) tai muiden valuuttojen (euro, dollari) verotuksesta?

 2. Bernstein

  15.1.2018 at 09:35

  -Koska sen valvominen on mahdotonta ja vaadittava valvontabyrokratia nielisi tuplasti sen minkä kryptovero tuottaisi. Jos kryptot hyväksytään poliittisesti, on samalla hyväksyttävä myös tulo- ja pääomaverotuksesta luopuminen. Vanha kunnon Tobinin vero pääsee Bitcoinin avaamasta takaovesta sisään.

  ——
  -Perintö- ja lahjaverosta luopuminen sitävastoin ei tule Suomessa onnistumaan. Meillä kun ei ole olemassa poliitikkoa eikä edes äänestäjää, joka ymmärtäisi vertauksen rikkaan pöydältä tippuvista murusista. Rikkaan ei tässä maassa ole lupa rikastua, vaikka köyhä rikastuisi samalla. Vastaavasti tasa-arvon ei katsota toteutuvan, jos köyhä nostetaan köyhyydestään – mikäli siinä samalla joku rikas sattuu saamaan euronkaan lisää.

  Joka jättää jälkeensä jotain perittävää, on eläessään omistanut jotain. ”Omistava luokka” taistolaisena käsitteenä elää ja voi niin hyvin, että vilahtelee jopa vaalipuheissa. ”Omistavan luokan” edut vs ”työväenluokan” on piiloagendana jokaisessa perintöverosta jatkossa käytävässä YLEisessä arvokeskustelussa. Niinpä ei ole toivoakaan, että omistamattomaksi itsensä kokeva äänestäjä äänestäisi valtaan ketään, joka ei lupaa ryöstää omistavalta luokalta heidän omaisuuttaan.

  Ruotsissa ja Norjassa se kuitenkin jotenkin onnistui.

  Ruotsi kärsi P-maista eniten tsunamionnettomuudesta ja perintövero lakkautettiin suurimmaksi osaksi sen vuoksi, ettei orvoiksi jääneitä kuritettaisi kaiken päälle vielä korkeilla veroilla. Toisaalta Ruotsi lienee maailman ainoa sosiaalidemokratia, jossa demarillekaan ei ole häpeäksi omistaa asuntonsa ja autonsa(Volvo ja villa-ilmiö).

  Norjasta taas tiedän sen verran, että kulttuuri-ilmiöksi siellä on noussut työnteon sijaan jatkuva opiskelu – tai sitten vaan tuilla ja(!) asuntosijoittamisella eläminen(tukia saa vaikka jotain omistaisikin). Hakuna matata – öljyhän tään lystin kuitenkin maksaa !

  Tanskalaisten selkää soittaa sen sijaan vielä tuttu perintöverosadismin ruoska.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös