Oma talous

9 keinoa suojautua petoksilta ja identiteettivarkauksilta

Suojaudu petoksilta ja identiteettivarkauksilta näillä yhdeksällä keinolla.

Omaisuuden, rahan, identiteetin ja henkilökohtaisen elämän suojeleminen on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan. Onneksi on olemassa keinoja, joilla voit minimoida mahdollisuutesi päätyä petoksen tai identiteettivarkauden uhriksi. Joskus nämäkään keinot eivät riitä, sillä tekijät ovat vuosi vuodelta ammattimaisempia.

Yle raportoi identiteettivarkauksien lisääntymisestä Suomessa. Esimerkiksi vuonna 2016 poliisille ilmoitettiin 3 600 identiteettivarkautta. The Province –sivusto suosittelee yhdeksää tapaa, joilla voit suojella yksityisyyttäsi, talouttasi sekä kotiasi.

1. Tietoturvaohjelmisto

Asenna ja käytä tietoturvaohjelmistoja kaikissa laitteissasi, joilla käytät verkkoa. Palomuurit, virustentorjuntaohjelmat ja haittaohjelmien havaitsemisohjelmat ovat suositeltavia käyttää. Pidä käyttöjärjestelmät ajan tasalla tietokoneessa sekä mobiililaitteessa, jotta yhteytesi on suojattu parhaalla mahdollisella tavalla.

2. Salasanat

Monet ihmiset eivät käytä vahvoja tai tarpeeksi erilaisia salasanoja heidän tileillään. Suurin syy lienee se, että ihmiset pelkäävät unohtavansa kaikki nämä eri salasanat. Salasanojen uudelleenkäyttö on kuitenkin vaarallista. Voit harkita esimerkiksi salasanan ylläpito sovelluksen käyttämistä.

Löytyykö sinun salasana suosituimpien listalta? (Yle)

3. Käytä paperisilppureita ja virtuaalisia silppureita

Revi kaikki asiakirjat, laskut ja kuitit, jotka sisältävät viivakoodeja, kanta-asiakas tilinumeroita, tilitietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Rikolliset voivat tulla tonkimaan tietoja jopa roskistasi, jotta he voivat varastaa henkilöllisyytesi.

Asiakirjat kannattaa repiä myös sähköisesti. Monet virustorjuntaohjelmat sisältää sähköisen silppurin, kun kyseessä on tiedostojen pysyvä poistaminen tietokoneelta.

4. Mieti kaksi kertaa ennen kuin annat tili- tai henkilötietosi

Jos saat sähköpostiviestin, jonka lähettäjästä et ole varma ja he pyytävät sinua vahvistamaan tilitietosi napsauttamalla linkkiä yrityksen verkkosivustolle tai pyytävät sinua soittamaan heidän asiakaspalveluun, kannattaa miettiä kaksi kertaa. Kyseessä saattaa olla phishing-sähköposti, joka on suunniteltu huijaamaan sinua. Kannattaa aina miettiä kaksi kertaa onko lähde luotettava, ennen kuin annat tili- tai henkilötietosi.

Kun asioit esim. verkkopankissa, huomioi näkyykö nettiselaimen osoitekentän edessä pieni kiinni olevan lukon kuva? Tämä indikoi, että yhteys on salattu.

5. Ostaminen verkossa

Älä anna online-kauppojen tallentaa luottokortti- tai maksutietoja. Menetät vain muutaman minuutin, jos kirjoitat maksaessasi luottokorttisi tiedot uudelleen, mutta suojelet näin paremmin identiteettiäsi.

6. Laskut

Ole tietoinen laskujesi laskutuskausista ja milloin sinun tulisi odottaa uutta laskua. Laskut kuten sähkö, matkapuhelin sekä pankki- tai luottokorttilaskut eivät saa kadota. Jos postilaatikkosi ei ole suojatussa paikassa, kannattaa hankkia esim. lukollinen postilaatikko tai vaihtaa sähköiseen laskutukseen.

7. Pidä luottorajat alhaisina

Pidä luottokorttisi maksimi luottoraja niin alhaisena, kuin taloutesi antaa myöden. Varkauden yllättäessä voit joutua maksamaan takaisin osan tai kaiken sen, mitä varas on käyttänyt.

8. Tarvitsetko älykkään kodin?

Tarvitseeko sinun kontrolloida valoja tai musiikkia kotonasi puhelimen välityksellä? Niiden tarkoitus on helpottaa elämääsi, mutta kannattaa miettiä niiden asettamia turvariskejä. Käyttöoikeus jonka annat sijaintiin perustuvalle palvelulle ei ehkä ole sen arvoinen, jos tieto päätyy vääriin käsiin.

9. Identiteettivarkaus vakuutus

Suomessa on vakuutusyhtiöitä, joilta voi ostaa erikseen vakuutuksen identiteettivarkauksia vastaan.

Jos epäilet, että henkilötietosi ovat päätyneet väärin käsiin, ryhdy välittömästi toimenpiteisiin. Raportoi sattuneesta poliisille sekä pankille ja vaihda kaikki salasanat ja PIN-koodit.

1 kommentti

1 kommentti

 1. Bernstein

  23.2.2018 at 21:00

  1. Tietoturvaohjelmistojen päivittäminen ja sopparin uudistaminen on ainakin F-Securella tehty niin vaikeaksi, että ei-nörtin oli pakko vaihtaa Nortoniin. Tämä ei ole mainos eikä reklamaatio vaan valitettava fakta.

  2. Salasanoja on kymmeniä, koska sellaiseksi ei kelpaa yksi ja sama. Jokaikinen palvelu on viritetty herjaamaan, ellei salasanassa ole niitä ja niitä merkkejä niissä ja niissä kohdin.
  Yritinpä tässä Kysyä Kelasta(kyselysivu) ja kirjautumaan joutui kolmesti sekä sekoilemaan kelpaamattomissa/toimimattomissa/rekisteröitymättömissä tai whatever salasanoissa hyvinkin puolisen tuntia.
  Salasanan vahvuus ei voisi vähempää kiinnostaa(EVVVVVVK) , kunhan se perhana
  a)kelpaisi ja
  b)toimisi.

  3. Mitään silppureita tarvita. Ainakaan kotitaloudessa. Osta kaksi roskista, joista toiseen pistät kahtiarevityn asiakirjan tai bording passin(unohtui artsusta) toisen ja toiseen toisen puolikkaan. Roskapussit tietenkin eri jäteastioihin.

  4. Tuntemattomat spostit automaattisesti spämmiin

  5. Huomasin juuri, että Amazon tallentaa huomaamattasi KAIKKI sinne syöttämäsi tiedot(myös luottokortin turvaluvun) eikä mikään CCleaneri niitä näköjään osaa poistaa. Käsin poistaminen on vieläpä tehty sopivan työlääksi, joten ilmeisesti mainostarkoituksia varten Amazon säilyttää tiedot ihan tarkoituksella.

  6. Laskuttaja, joka ei osaa käyttää e-laskua, joutaakin jäädä maksua vaille. Koskee myös verottajaa.

  7. Nimenomaan kehotetaan varkauden estämiseksi maksamaan kaikki luotolla. Varas tietenkin saa pitää rahansa kuten tässä maailmassa aina, mutta luottokunta korvaa vahingon kärsineelle. Luottorajoista riippumatta.

  Kohdat 8. ja 9. ok eli agree. Listasta kuitenkin puuttuu se, mikä esim Kiinassa ja Venäjällä on arkipäivää eli miten suojautua sikäläisen viranomaisen verkkovakoilulta. Tai miten sanoa sanottavansa netissä ja välttyä _täkäläisen_ viranomaisen vihapuhealgoritmeiltä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös