Kumppaniblogit

Aloitteleva sijoittaja? Käy nämä asiat läpi ennen ensimmäistä sijoitusta

On muutama asia, joita aloittelevan sijoittajan kannattaa käydä läpi.

Tyypillisimpiä aloittelevien sijoittajien kysymyksiä ovat:

  • Mihin kannattaa sijoittaa?
  • Kannattaako sijoittaa osakkeisiin vai rahastoihin?
  • Minkä pankin kautta kannattaa sijoittaa?
  • Miten osakkeisiin sijoittaminen käytännössä tapahtuu?

Etenkin ensimmäinen kysymys on todella mielenkiintoinen: mihin minun kannattaisi sijoittaa. Itse suhtautuisin todella skeptisesti keneen tahansa, joka antaa nopean vastauksen tuohon kysymykseen – tietämättä mitään kysyjän tavoitteesta ja ilman sijoitusneuvojan toimilupaa (sijoitusneuvontahan on luvanvaraista toimintaa).

Aloita tavoitteesta

Itse vastaan yleensä sijoitusvinkkejä kalastelevaan kysymykseen, että mielestäni tärkeintä on ensiksi määritellä omat tavoitteensa ja oma sijoitusstrategiansa. Kukaan ulkopuolinen ei voi olla sinua itseäsi parempi asiantuntija tässä!

Kaikki lähtee liikkeelle tavoitteesta. Kirjoitin jo aiemmin ”miksi”-kysymyksen tärkeydestä kaiken pohjalla. Kun sijoittamisen suurempi syy on selvillä, on konkreettisten tavoitteiden määrittely helpompaa. Tavoitteena voi olla vaikkapa taloudellinen varmuus, esimerkiksi siten, että tietää tulevansa toimeen, vaikka joutuisi muutamaksi kuukaudeksi työttömäksi tai työkyvyttömäksi. Itselläni on tavoitteena taloudellinen riippumattomuus, toisin sanoen että sijoituksista saamani tuotto kattaa elämiseni kulut (mukavalla elintasolla) koko loppuelämäni ajan. Tavoitettani konkretisoimaan olen määrittänyt tietyn nettosumman, mitä sijoitusteni pitäisi minulle tuottaa (verojen jälkeen) joka kuukausi.

Määrittele sijoitusstrategiasi

Mihin sijoittaa: Asuntoihin, osakkeisiin, rahastoihin, raaka-aineisiin, arvometalleihin, liiketoimintaan, jne.

Itse olen sijoituskohteen valinnassa lähtenyt liikkeelle perehtymällä pintapuolisesti eri omaisuuslajeihin opiskelemalla niitä mm. nettivideoista, kirjoista, blogeista ja valmennuksissa. Näistä sijoituskohteikseni ovat valikoituneet ne omaisuuslajit, joita kohtaan olen tuntenut kaikkein eniten vetoa ja joita olen halunnut opiskella lisää. Pikku hiljaa olen aloittanut sijoittamisen näihin eri omaisuuslajeihin, ensin pienillä summilla ja koko ajan lisää oppien. Koska joka ikisessä omaisuuslajissa on omat hyvät ja huonot puolensa, olen itse myös pyrkinyt taltuttamaan eri omaisuuslajeihin liittyvää riskiä hajauttamalla sijoituksiani eri omaisuuslajeihin: ensiksi osakkeisiin, sitten kultaan ja viimeisimpänä asuntoihin.

Miten ja millä perusteella sijoittaa: Millä perusteella valitsee täsmälliset sijoituskohteensa (esimerkiksi asunnot tai osakkeet, joita ostaa) ja miten/milloin niihin sijoittaa (esimerkiksi kuinka paljon lainaa ottaa asunnon rahoittamiseksi tai kuinka usein/minkälaisissa erissä osakesijoituksia tekee).

Tämän määrittelyssä auttaa usein sekä oman tavoitteen että oman riskinsietokyvyn huomioiminen. Jos sijoittaa kerätäkseen pääomaa ensiasunnon hankintaa varten parin vuoden päästä, on sijoituskohteiden valinta todennäköisesti hyvin erilainen, kuin jos tavoitteena on passiivinen kassavirta eläkkeen rinnalle monen kymmenen vuoden kuluttua.

Opiskelu kannattaa!

Aloittelijalle kaikki tämä voi kuulostaa vaikealta. Muistan itsekin, kuinka sijoittamista aloitellessani kaikki tuntui työläältä: sijoittamisen termit olivat vieraita ja sijoitusvaihtoehtoja oli niin paljon, että niihin perehtymisen aloittaminenkin tuntui vaikealta. Silloin ajattelin, että olisi ollut ihanaa, jos olisin voinut ulkoistaa koko asian jollekulle muulle.

Fakta on kuitenkin se, että kukaan muu ei välitä rahoistasi yhtä paljon kuin sinä. On todella tärkeää, että muilta vinkkien kysymisen lisäksi on myös itse valmis opiskelemaan sijoittamista. Kokeneiden sijoittajien ajatusten kuunteleminen on hyödyllistä, mutta loppujen lopuksi aiheeseen perehtyminen ja oman näkemyksen muodostaminen pitää tehdä itse.

Joku viisas sanoi joskus myös, että sijoittamisessa suurin riski on sijoittaja itse, ei niinkään sijoituskohde. Toisin sanoen missä tahansa sijoituskohteessa voi sekä voittaa että hävitä suuria summia, riippuen omasta osaamisesta. Pikavoittoja ei ole – ainakaan ilman suurta riskiä – eikä varsinkaan, jos ei tiedä, mitä tekee.

Itse olen käyttänyt todella paljon aikaa sijoittamisen opiskeluun, ja koen tälläkin hetkellä, että minulla on edelleen huikeasti opittavaa. Onneksi opiskelu on myös todella palkitsevaa: mitä enemmän aiheesta oppii, sitä enemmän siitä myös innostuu – eikä vähiten motivoivien taloudellisten tulosten vuoksi.
Tiedonjanoista loppuviikkoa!

Kirjoitus on julkaistu alun perin Rahataidot-sivustolla.

Kommentoi
Ylös
>