Talouden trendit

EK:n Häkämies varoittaa veromuutoksesta, jolla yritysveroja halutaan siirtää pois Suomesta

Yritysten verotettavaa tuloa halutaan siirtää yhä enemmän verotettavaksi sinne missä asiakkaat ja markkinat ovat, varoittaa Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

EU:n komissio esittelee keskiviikkona esityksensä digiverotuksesta. Häkämiehen mukaan esityksen synnyn taustalla on huoli siitä, että Yhdysvalloista toimivat digijätit, Google, Apple, Facebook, ja Amazon rohmuavat yhä suuremman osan Euroopan mediamarkkinoista maksamatta tänne veroja juuri lainkaan.

”Komission esityksellä verottaa näitä digijättejä on ymmärrettävät perusteet. Tapa, jolla tämä uudistus aiotaan toimeenpanna, ei sen sijaan sitä ole”, Häkämies toteaa artikkelissaan.

Ennakkotietojen mukaan komissio ehdottaa väliaikaiseksi ratkaisuksi liikevaihtoon perustuvaa verotusta erikseen määritellyille digitaalisille toiminnoille. Näin siis myös tappiollinen yritys joutuisi maksamaan veroa. Häkämiehen mukaan se on vastoin sitä, mitä olemme yritysverotuksessa tottuneet.

”Yritysten verotus perustuu tehdyn voiton verotukseen ja näin asian tulee jatkossakin olla. Liikevaihdosta perittävä digivero olisi kuolinisku monille start upeille ja tuotekehitykseen panostaville yrityksille.”

Vielä pahempi uhka Häkämiehen mukaan on suunnitelmat, jossa yritysten verotus siirrettäisiin sinne missä markkinat ovat. Yritysten verotusta haluttaisiin siis siirtää sinne, missä yritysten asiakkaat ja markkinat ovat, sen sijaan että yritys maksaisi verot siihen maahan missä yrityksen innovaatiotoiminta tapahtuu.

Arvon verottaminen markkinan koon ja asiakaskunnan perusteella lähtee isojen maiden ja talouksien kansallisista eduista, Häkämies toteaa. Suuret taloudet haluavat kasvavan osan digitalouden muutoksesta ja tuloista.

Suomen kannalta tämä muutos oli kohtalokas.

”Suurten talouksien halu siirtää yritysverotuksen painopistettä innovaatiosta markkinoille on ymmärrettävä, mutta silti meidän tulee vastustaa tätä kehitystä voimakkaasti. Jos verotus tapahtuisi sen mukaan mikä on markkinoiden koko tai yrityksen työntekijämäärä, olisi se kohtalokasta Suomen kaltaiselle innovaatiovetoiselle maalle.”

Häkämiehen mukaan uudistus tarkoittaisi sitä, että Suomi kantaisi valtaosan yritysten tuotekehitystyöstä aiheutuvista kustannuksista, kun isot valtiot keräisivät alueellaan tapahtuvan myynnin perusteella verotulot.

”Esimerkiksi start up -yritysten alkutaipaleen tappiot jäisivät helposti kokonaan Suomeen, kun voitollista tulosta jakamaan kertyisi sitten jo joukko isojen markkinoiden valtioita.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös