Näin Facebook vastaa saamaansa kritiikkiin

Facebookin ympärillä kuohuu ja Nordea ilmoittaa jo pistävänsä yrityksen ”karanteeniin”.
Facebook, kritiikki, tiedot Facebook, kritiikki, tiedot

Nordea pistää Facebookin “karanteeniin”. Toisin sanoen Nordean kestävän liiketoiminnan rahastot eivät sijoita Facebookiin lisää.

 

Syyksi kerrotaan Facebookin ympärillä oleva kohu sekä viranomaissäätelyn tuoma uhka.

Nordea ei selvästikään ole ainoa, joka miettii sijoituksiaan uudestaan, sillä Facebookin osakekurssi on tippunut kohun myötä noin kymmenen prosenttia.

Faceboook Nordea

Cambridge Analytica

The Guardianin mukaan Cambridge Analytica onnistui keräämään 50 miljoonaa Facebook-profiilia. Tietoja kerättiin ”thisisyourdigitallife”-sovelluksen avulla akateemisiin tarkoituksiin ja sadoille tuhansille ihmisille maksettiin persoonallisuustestin ottamisesta.

Yrityksessä työskennellen Christopher Wylien mukaan Cambridge Analytica keräsi käyttämiään tietoja rakentaakseen malleja, joiden avulla tietoja voitaisiin hyödyntää poliittisiin tarkoitusperiin.

Cambridge Analyticaa käytettiin Trumpin vaalikampanjassa, sekä Brexit-äänestyksen yhteydessä. Cambridge Analytican toimitusjohtajan arvion mukaan yrityksellä oli merkittävä rooli Trumpin vaalikampanjan onnistumisessa.

Näin Facebook näkee asian

Facebook vastaa blogipostissaan saamaansa kritiikkiin, että kyseessä ei ole tietovuoto.

Facebookin tietokantaa ei ole hakkeroitu, vaan kyseessä on Aleksandr Kogan sovellus, jota käyttäneet ovat suostuneet tietojensa luovutukseen. Muiden käyttäjien ei siis tarvitse olla huolissaan siitä, että heidän salasanansa tai henkilökohtaiset tietonsa olisi varastettu.

Facebookin mukaan Cambridgen yliopiston psykologian professori Aleksandr Kogan toimi vastoin Facebookin sääntöjä luovuttaessaan keräämiään tietoja SCL/Cambridge Analytica-yritykselle joilla on poliittisia ja hallinnollisia tavoitteita.

Koganin sovellusta ”thisisyourdigitallife” kuvattiin psykologien käyttämänä tutkimusvälineenä, joka tarjoaa käyttäjilleen persoonallisuuden kuvauksen. Noin 270 000 ihmistä latasi sovelluksen ja antoivat samalla suostumuksensa päästä käsiksi tietoihin esimerkiksi siitä, minkälaisesta sisällöstä he olivat tykänneet. Lisäksi sovellus keräsi rajatusti tietoa ystävistä, joiden yksityisyysasetukset sen sallivat.

Facebookin saamien lupausten mukaan tiedot olisi pitänyt tuhota, mutta raporttien mukaan näin ei kuitenkaan tehty. SCL/Cambridge Analytica ja Kogan on poistettu Facebookista tarkempien tutkimusten ajaksi.

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. 1. Ei ole pakko olla Facebookissa – varsinkaan, ellei halua altistaa itseään urkinnalle

    2. Jos kuitenkin on pakko olla Facebookissa, ei ole pakko ahdistua mistään profiloinneista tai urkinnoista, koska ne eivät vaikuta tavallisen ihmisen elämään mitenkään.

    3. On kuitenkin pakko ostaa Facebookin osaketta, koska dipin syy on täysin naurettava ja liittyy lähinnä siihen, että on muodikasta olla joukon mukana Trumpia mollaamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
veneet satama purjevene talous

Keskustelu perintöverosta käy kovilla kierroksilla – ”hyödyntää ruotsinkielistä rahaa ja eliittiä”

Seuraava artikkeli
kokous yhteistyö tiimi tiimihenki

Blogi #1: Inhimillisen kapitalismin jäljillä