Kannaako kohun keskellä sijoittaa – case Facebook

Facebook on saanut osakseen roppakaupalla negatiivista julkisuutta. Se ei välttämättä kuitenkaan  tarkoita sitä, että pitkän aikavälin sijoittajan kannattaisi alkaa osaketta myymään.
Facebook on kasvuyhtiö joka tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuksia. Facebook on kasvuyhtiö joka tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuksia.

Facebook ja sen perustaja Mark Zuckerberg ovat saaneet kokea kovia.

Viimeisin lisä on miljardööri Elon Muskin Twitterissä tehty lupaus poistaa Teslan ja Space X:n Facebook tilit.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Reutersin mukaan nämä tilit on nyt poistettu. Tileillä oli miljoonia seuraajia.

Facebookin saama kritiikki liittyy Facebookin tietojen väärinkäytön ja Cambridge Analytican ympärillä olevaan kuohuntaan.

Facebookia ammutaan kaikilta suunnilta. Mediakohun lisäksi tiedossa on, että Zuckerberg joutuu todistamaan kongressille tietovuodon ympäriltä. Asioita tullaan selvittämään myös oikeudessa.

Käyttäjien lisäksi myös sijoittajat ovat lähteneet lakitupaan. Oikeudessa tullaan tarkastelemaan, onko Facebookin sijoittaviestintä tietovuotoon liittyen ollut korrektia vai harhaanjohtavaa.

Tulisiko Facebookin osakkeet myydä?

Osakkeista löytyy aina erilaisia mielipiteitä. Samaan aikaan yksi on sitä mieltä, että osake tulisi myydä ja toinen sitä mieltä, että osake tulisi ostaa.

Esimerkiksi Investor’s Business Daily kirjoittaa, että Facebookin ongelmat alkoivat jo ennen dataskandaalia.

Argumentti osakkeiden myymiselle on, että kasvusijoittajan ei tulisi antaa osakkeen laskea yli kahdeksaa prosenttia hankintahintansa alapuolelle. Myymällä osakkeet sijoittaja voi suojata pääomaansa ja sijoittaa rahat parempiin kohteisiin. Kuulostaa omalla tavallaan loogiselta ajatukselta, mutta on omiaan saamaan sijoittajan tekemään hätiköityjä päätöksiä.

Suurin osa sijoittajista on sitä mieltä, että Facebookin viimeaikainen kurssilasku on ennemminkin ostosignaali. Nasdaqin listaamista analyytikoista 27 antaa ostosuosituksen ja kaksi neuvoo pitämään osakkeen. Kukaan näistä analyytikoista ei kehoita myymään osaketta.

Otetaanpa esimerkki siitä, miten Facebookin hintaa voi lähteä perustelemaan. Elazar Advisors kirjoittaa Seeking Alphan artikkelissaan, miten näkee asian.

Facebookin osake perustuu kasvuun. Liikevaihdon kasvu on ollut paitsi voimakasta, myös erittäin tasaista.

Facebook liikevaihdon kasvu on ollut tasaista.

 

Kun vuoden 2017 toiselta vuosineljännekseltä laskee kaksi vuotta taaksepäin, tulee kasvuksi 104 prosenttia. Kolmannelta vuosineljännekseltä laskettuna kasvua tulee 103 prosenttia ja neljänneltä 98 prosenttia. Tätä trendiä voi lähteä jatkamaan.

Q2 2017Q3 2017Q4 2017E2018 Q1E2018 Q2E2018 Q3E2018 Q4
104 %103 %98 %96 %94 %93 %93 %

Vaikka kasvun olettaisi edelleen hidastuvan, ja vaikka kulujakin nostaisi tulisi Elazar Advisorin laskujen mukaan tulos edelleen kasvamaan merkittävästi ja olemaan vuoden 2018 osalta 8,87 dollaria osakkeelta.

Facebookin sisäinen arvo

Sitten tulee kysymys siitä, kuinka paljon tuloskasvu nostaisi osakkeen hintaa.  Facebookin P/E-arvo on vaihdellut 26 ja 52 välissä. Vaihtelua on siis paljon, mutta keskiarvolla 39 olisi osakkeen hinta vuoden päästä 110 prosenttia nykyistä kalliimpi Elazar Advisor laskee.

Jae Jun puolestaan laskee osakkeen sisäiseksi arvoksi 252 dollaria. Yritys on taloudellisesti hyvässä kunnossa, mistä kertoo se, että niin sanottu Piotroskin menetelmä antaa Facebookille täydet yhdeksän pistettä.

Jae Jun huomauttaa, että vaikka miljoona ihmistä poistaisi tilinsä Elon Muskin tapaan, ei tämä juuri tuntuisi missään koska käyttäjiä on kaikkiaan 2,13 miljardia.

Toinen hyvä argumentti on niin sanottu kuluttajan vaihtoehtoiskustannus. Facebookin käyttäminen ei tietenkään maksa mitään, mutta Jun muistuttaa, että alustan etuna ovat sen käyttäjät. Jos Facebookista löytyy toimiva verkosto, jonka kautta kommunikoida, niin ongelmaksi muodostuu, että ne kaveritkin pitäisi saada vaihtamaan uuteen palveluun mikäli kommunikaatioalustaa haluaa lähteä vaihtamaan.

Se sama verkostoefekti mikä on saanut Facebookin kasvamaan, tulee myös tuomaan ainakin osittaista suojaa kohua vastaan.

Kylmähermoinen sijoittaja ei siis tässä paikassa lähde myymään Facebookin osakkeitaan, vaan odottaa rauhassa että kohu laantuu. Joku saattaa jopa ostaa osakkeita lisää.

Vastuunrajoitus: kirjoittaja omistaa Facebookin osakkeita

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
ETLA Markku Kotilainen suhdanteet suhdanne-ennuste talous

ETLA: Ennustettua huonompaan talouskehitykseen syytä varautua – katso video

Seuraava artikkeli
johtaja asiantuntija palkat talous

Suomessa koulutetuilla ulkomaalaisilla osaajilla vaikeuksia työllistyä