Ylivelkaantuneiden kansalaisten tilanteeseen on yritetty puuttua luotonannon sääntelyllä – heikoin tuloksin.
Eriarvoisuuden vähentämistä selvittävän työryhmän puheenjohtaja Juho Saari kertoo Sosiaalivakuutus-sivustolla kokemuksistaan yhteiskunnan vähäosaisimpien kanssa.
”Olen tutkimusryhmäni kanssa selvittänyt kaikkein vähäosaisimpien kokemuksia. Heidän suurin haasteensa on, että he sopeutuvat tilanteeseensa”, Saari toteaa. Yksi eriarvoisuutta synnyttävä tekijä on ylivelkaantuminen.
”Ylivelkaantuneet ovat yhteiskunnassamme merkittävä ryhmä, joka tarvitsisi sosiaalisia palveluja. Ylivelkaantumiseen on yritetty puuttua sääntelemällä luotonantoa, mutta siinä ei ole onnistuttu”, Saari toteaa.
Parhaiten Saaren mukaan toimisi positiivinen luottorekisteri, jossa olisi lueteltuna henkilön velat ja vastuut.
”Osa luotonantajista kiertää pienlainoille asetettuja rajoituksia myöntämällä pienlainaksi määritellyn summan ylittäviä luottoja. Se vain pahentaa velkaongelmaa. Parhaiten toimisi positiivinen luottorekisteri, jossa olisi lueteltuna henkilön velat ja vastuut.”
Saaren mukaan ylivelkaantumiselle on tyypillistä, että velkaantunut yrittää sopeutua tilanteeseensa ottamalla lisävelkaa.
”Lisävelalla hän uskoo pärjäävänsä lyhyellä tähtäimellä paremmin. Helpotus on kuitenkin tilapäinen. Pahimmassa tapauksessa velkaantuminen jatkuu. Ihminen menettää vähitellen uudistumiskykynsä ja kestävyytensä ja väsyy.”
Velkaantumisen vuoksi niukkuus kasaantuu ja elämästä tulee selviytymistä päivästä toiseen. Saaren mukaan riippuvuudet, kuten peliriippuvuus, ja niihin liittyvä toiveajattelu sekä kimmoisuuden väheneminen pahentavat tilannetta.
”Ilman oikein ajoitettuja palveluja tai muuta apua ihminen voi joutua tilanteeseen, jossa hän menettää kaiken – perheen, työn ja kodin.”
Saaren peräänkuuluttama positiivinen luottorekisteri on nyt päättäjien suunnitelmissa.
Oikeusministeriön käynnistämä selvitys niin sanotusta positiivisesta luottotietorekisteristä on parhaillaan tekeillä. Arvioitavana on myös muita ylivelkaantumiseen liittyviä toimia. Yksi niistä on pikavippejä koskevan lainsäädännön tarkistaminen.
”Pikaluottoihin liittyviin ongelmiin on jo aikaisemmin puututtu useilla asteittain kovennetuilla lainmuutoksilla. Pikaluotoista kuitenkin aiheutuu kuluttajille edelleen velkaongelmia. Velkomustuomioiden määrä on edelleen merkittävä ja velkasaatavien suuruus on noussut lähes kaikissa ikäryhmissä. Pikaluottosääntelyä tullaan arvioimaan vielä tällä vaalikaudella, linjaukset jatkovalmistelusta teen lähiviikkoina”, kertoi oikeusministeri Antti Häkkänen helmikuun puolessa välissä.

Bernstein
12.3.2018 at 15:30
Sijoitin testimielessä pikkusumman erääseen Baltiassa toimivaan pikavippifirmaan. Kyse on lainanvälittäjästä, jonka sivuilla sijoituksen voi automaattisesti allokoida lainoja myöntäville rahoitusfirmoille haluamillaan kriteereillä. Useille lainoille saa lisäksi 100%:n takaisinostoturvan.
Huomasin, että paitsi uusia lainoja, kaupan on myös eriasteisesti myöhästyneitä, perinnässä olevia ja jopa maksukyvyttömiksi todettujen(default) asiakkaiden lainoja. Kysyin huvikseni, mistä lainanantaja(ei sama kuin välittäjä) repii katteensa, jos kerran sen on maksettava sijoittajalle pääoma korkoineen myös velvollisuutensa laiminlyöneiden velallisten puolesta. Ja kuka hullu ostaa näitä maksukyvyttömien perintään menneitä pikavippejä – ja jos joku niin missä tarkoituksessa?
Vastaus oli, että älä sinä siitä piittaa – jos velka on myöhässä, velalliset joutuvat maksamaan lisäkoron ja jos perinnässä, vielä perintäkulutkin päälle. En viitsinyt tivata, millä ne maksavat, kun laina monesti on yksityishenkilölle annettu pienlaina(asunto, auto, vene, maatalouskone tai jopa riskisijoitus tai toisen pikavipin maksu) eikä heiltä saada yleensä perittyä kuin murto-osa pääomasta.
Siis laillisesti…
Ehkä ymmärsin yskän väärin, mutta jotenkin tuli se sijoittamisen eettisyys taas mieleen.
———-
Toinen näkökulma asiaan on tietysti se, että porsaita äidin eli riippuvaisia jostain olemme kaikki. Jotkut ovat peliriippuvaisia, toiset taas riippuvaisia siitä, että voivat rahoittaa edellisten pelihimoa ja saada tästä pelaajilla pelaamisestaan vielä kunnon katteen.