Makrotalous

OECD: Suomen tuloverotusta alennettava, perustulo ei toimi

Mari Kiviniemi OECD talous

Mari Kiviniemi, OECD:n apulaispääsihteeri.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmään ja verotukseen olisi tehtävä laaja remontti, suosittelee OECD.

Järjestön apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, entinen Suomen pääministeri, esitteli raportin eilen. Suomea koskevassa raportissaan OECD toteaa, että Suomen työllisyysaste on huomattavasti matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Ongelmana on kannustinloukku. Verotuksen ja etuuksien yhdistelmä vähentää työn kannustimia ja heikentää siten työllisyyttä.

Järjestön mukaan työikäisten etuja pitäisi kaventaa ja ansioita nostaa verotusta alentamalla. Erityisesti lapsiperheiden ja vanhempien ihmisten työnteon kannustimia tulisi parantaa. Väestön ikääntyminen tulee aiheuttamaan tulevina vuosina yhä suurempia haasteita julkisen sektorin rahoitukselle.

Esimerkiksi työttömyysturvan eläkeputki päästää järjestön mielestä liian nuoria työikäisi pois työelämästä. Kotihoidon tuki pitäisi nykymuodossa lopettaa kokonaan, OECD vaatii.

Verotuksessa painopisteen tulisi siirtyä työn verotuksesta kohti ympäristö- ja kulutusveroja. Kiviniemen mukaan veroja voitaisiin kerätä nykyistä enemmän arvonlisäveroina, kiinteistöveroina sekä erilaisina ympäristöveroina. Ne eivät haittaisi talouskasvua.

Perustuloa OECD ei näe järkevänä ratkaisuna. Kiviniemen mukaan perustulomalli saattaisi jopa lisätä köyhyyttä.

“Olemme tarkkaan käyneet läpi, että näin kävisi, jos kaikille jaettava perustulo toteutuisi valtion tulojen ja menojen kannalta kustannusneutraalisti.”

OECD:n laskelmien mukaan perustulo olisi joko liian kallis tai antaisi liian alhaisen sosiaaliturvan. Nykyjärjestelmään verrattuna pariskunnat voittaisivat yksinasuviin nähden ja 150 000 ihmistä putoaisi köyhyysrajan alapuolelle.

Perustulon on nähty olevan ratkaisu kannustinongelmiin. OECD:llä on esittää kuitenkin perustulolle vaihtoehtoinen malli kannustinloukkujen purkamiseen.

Kiviniemen mukaan Suomen kannattaisi kehittää mallia, jossa yhdistetään työttömyysturva, toimeentulotuki, asumistuki ja myöskin kotihoidontuki sekä katsottaisiin myös päivähoitomaksuja. Näitä yhteen sovittamalla voitaisiin luoda malli, joka kannustaa työn tekemiseen kaikissa tilanteissa.

Yksi perustulon vaihtoehto voisi olla brittiläinen yleistuki (universtal credit), joka OECD:n mukaan olisi perustuloa järkevämpi ratkaisu. Brittimallin käyttöönotto olisi eri väestöryhmien kannalta neutraalimpi, mutta nostaisi 90 000 suomalaista köyhyydestä. Brittimallissa tukea ei jaettaisi kaikille vaan tuen määrä laskisi tasaisella käyrällä sitä mukaa kuin työtulot lisääntyvät, Kiviniemi kuvaa.

Kotimaassa paljon kohua ja hämmennystä aiheuttanut aktiivimalli on Kiviniemen mielestä askel oikeaan suuntaan.

7 kommenttia
Avatar
Päätön ehdotus 1.3.2018
| |
Alle 2500 euron tuloilla tuloverotuksen nollaminenkin olisi yhtä tyhjän kanssa. Yksi terveyskeskus- tai hammaslääkärikäynti kuukaudessa vastaa 40-50 % tuloveronkevennystä. Tuossa varmaan haetaan sitä, että ihmiset muuttaisivat helpommin työn perässä...No, takuuvuokra ja muutto vie noilla tuloilla yli 100 % vuoden tuloveroista (jos 12 kuukautta säännöllisiä tuloja). Muuta siinä sitten parin kuukauden pestin perässä.
Avatar
Bernstein 1.3.2018
| |
"Ongelmana on kannustinloukku." -Kannustinloukku on tyypillinen itseaiheutettu ongelma, joten poliitikon sopisi tunnistaa mekanismi, joka sitä ylläpitää. Mekanismia kutsutaan demokratiaksi ja se takaa, että sossuntuilla eläjät tulevat äänestämään saavutettujen etujensa leikkaajat ikuiseen oppositioon. Kukaan ei ole niin kaukonäköinen, että ymmärtäisi äänestää omia lyhytnäköisiä etujaan vastaan - eikä ketään voi edes moittia siitä. Niinpä tilanne on harvinaisen selvä shakki ja patti: Kaikki häviävät eikä kukaan voi tehdä uusia peliliikkeitä, koska aina on ne vaalit tulossa. "...veroja voitaisiin kerätä nykyistä enemmän arvonlisäveroina, kiinteistöveroina sekä erilaisina ympäristöveroina." -Turhaa pilkunviilausta tämäkin. Mitään veroja ei tarvitsi kerätä enää keneltäkään eikä koskaan, jos otetaan käyttöön oliko se nyt puolen prosentin transaktiovero kv-valuutansiirroista. Kaikki mikä maailmassa rahaa vaatii, rahoitetaan sillä eivätkä sen kohteeksi joutuvat mokomaa miniveroa lompakoissaan edes huomaa. Paradoksi on, että juuri siksi se ei koskaan tule toteutumaan. Toinen paradoksi taas on, että juuri siksi rikkaalla (valtiot including) ei ole asiaa enempää taivasten valtakuntaan kuin verohelvetin esikartanoihinkaan.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös