Valuuttakurssit

Valuuttakurssit ja protektionismi koettelevat euroalueen vientiyrityksiä

Euron reaalinen efektiivinen, eli kauppa- ja inflaatiopainotettu, valuuttakurssi on vahvistunut vuodentakaisesta noin seitsemän prosenttia, muistuttaa Inderesin ekonomisti.

Reaalisen valuuttakurssin vahvistuminen alkaa vaikuttaa jo euroalueen vientikilpailukykyyn ja näkyy myös yritysten näkymissä, arvioi Inderesin ekonomisti Marianne Palmu Inderesin aamukatsauksessa.

“Esimerkiksi Saksassa efektiivinen valuuttakurssi on nykyisellään koko euroalueen keskiarvoa korkeammalla tasolla, minkä vuoksi vahvan valuutan negatiivisetkin vaikutukset ovat voimakkaampia”, Palmu toteaa.

Ostopäällikköindeksin yritykset ovat jo kertoneet uusien vientitilauksien kasvun puolittumisesta, mikä ekonomistin mukaan heijastelee osaltaan valuuttakurssivaikutuksia.

Euroalueen vientiyrityksiä uhkaa reaalisen valuuttakurssin vahvistumisen lisäksi myös kauppapolitiikan uudet tuulet.

“USA:n ennakoimaton kauppapolitiikka ja tuontitullit teräkselle sekä alumiinille sekä uhka uusista tulleista myös eurooppalaisille tuotteille on lisännyt selvästi epävarmuutta Pohjois-Amerikan vientinäkymiin liittyen. Lisääntynyt protektionismi voi kärjistyä kauppasodaksi, joka kitkisi nopeasti maailmantalouden tällä hetkellä hyvän kasvun ja on noussut yhdeksi keskeiseksi riskiksi kuluvalle vuodelle”, Palmu toteaa.

Euroalueella torstaina julkaistut talousluottamusluvut maaliskuulta olivat odotettua heikompia. Ostopäällikköindeksi painui 14 kuukauden pohjiin, kun indeksin toteutunut pisteluku oli 56,6 odotuksen ollessa 58,1.

Palmun mukaan nykylukemien perusteella näyttää siltä, että vuodenvaihteen kasvueuforia on tasaantunut.

“Indeksit ovat kuitenkin edelleen historiallisestikin vahvalla tasolla, joten tasaantumisesta huolimatta talousnäkymä on toistaiseksi edelleen hyvä ja ostopäällikköindeksit viittaavat selvään kasvuun palveluissa ja teollisuudessa (ovat 50:n tason yläpuolella).”

Alla olevalla videolla Marianne Palmu pohtii, millaisen uhan maailmantalouden kasvulle kauppasota loisi.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös