SalkunRakentaja

Markkinakommentit

9 syytä olla myymättä osakkeita korjausliikkeiden yhteydessä

Arvonvaihtelu on palannut sijoitusmarkkinoille. Se ei kuitenkaan itsessään ole syy myydä osakkeita.

Maailman keskuspankkien poikkeuksellisen voimakkaan elvytyksen kausi on hiljalleen loppumassa. Euroopan keskuspankin osto-ohjelma loppuu syksyllä ja Yhdysvalloissa on koronnostoja jo aloiteltu. Korkoja nostetaan inflaation pitämiseksi kurissa.

Korkojen noustessa korkosijoituksista tulee entistä houkuttelevampia, jonka seurauksena voittoja kotiutetaan osakemarkkinoilta.  Kaikki tämä saa osakemarkkinan heilumaan.

Tässä yhdeksän syytä sille, miksi korjausliikkeisiin ei kuitenkaan kannata ylireagoida.

1) Volatiliteetista maksetaan riskipreemiota

Osakkeet ovat kautta aikain olleet kaikista tuottavin omaisuusluokka. Siihen on syynsä ja se syy on arvonvaihtelu, eli volatiliteetti. Volatiliteetin sisältämä riski on syy siihen, että sijoittaja saa osakkeista riskilisää.

Volatiliteetti tarkoittaa sitä, että osakkeiden arvot heiluvat ylös ja alas. Pitkässä juoksussa osakkeiden arvo perustuu kuitenkin yritysten tuloksiin ja talouskasvuun. Riskin määrää ja volatiliteettia kannattaakin tarkastella pitkässä juoksussa.

2) Markkinat korjaavat itse itsensä

Markkinoiden ajoittaminen on hankalaa.

Oletetaan, että onnistuisit ajoittamaan osakkeidesi myynnit oikeaan ajankohtaan. Myit osakkeesi ja kurssit jatkavat laskuaan. Olet siis voittaja.

Vai oletko sittenkään? Jotta onnistuisit aidosti voittamaan markkinat ajoituksella tulisi sinun onnistua olemaan kaksi kertaa oikeassa. Sinun tulisi myös onnistua ostamaan osakkeet takaisin oikeaan aikaan. Harva onnistuu ajoittamaan markkinoita kahteen kertaan. Tämän takia ajallinen hajauttaminen on suositeltavaa.

Pitkässä juoksussa markkinat palautuvat rajummistakin laskuista. On myös hyvä muistaa, että osakemarkkinoidun nousut painottuvat muutamaan päivään ja niissä kannattaa olla mukana.

3) Mieli tekee tepposiaan

Ihmisen mieli ei ole täydellisen rationaalinen ja sijoittajat tekevät tyypillisiä ajatusvirheitä.

Ajatusvirheen seurauksena noussut osake tuntuu hyvältä sijoitukselta. Vastaavasti laskenut osake tuntuu huonolta sijoitukselta.

Todellisuudessa hiljattain laskenut osake on hyvä sijoitus, koska osakkeella on enemmän varaa nousta tulevaisuudessa.

Tunteensa varaan jättäytyvä sijoittaja ostaa silloin kun osakkeet ovat nousseet, ja myy silloin kun osakkeet ovat laskeneet. Tämä ei luontaisestikaan ole mikään hyvä osakestrategia.

4) Markkinoiden korjausliikkeet ovat terveellisiä

Osakemarkkinoilla on nousukausia, pörssiromahduksia ja korjausliikkeitä. Korjausliikkeet ovat hyvästä pitkässä juoksussa, koska niiden kautta liian korkeaksi nousseet arvostustasot korjaantuvat. Kun arvostustasot ovat terveemmällä pohjalla on täydellisen kurssiromahduksen todennäköisyys pienempi.

5) Osakkeet ovat harvoin sijoittajan ainoa omaisuusluokka

On tietysti olemassa poikkeuksia, mutta suurimmalle osalle yksityissijoittajia osakkeet ovat kokonaisuuden kannalta rajatussa positiossa. Monella on käytettävissään henkistä pääomaa, työpaikka ja sen tuoma tulo, asunto-omaisuutta ehkäpä vielä auto ja kesämökkikin.

Osakesalkun sisältöä tarkistellessa voi omaisuuden kokonaisuuskuva helposti unohtua.

6) Joukossa tyhmyys tiivistyy

Osakemarkkinoita ohjaa ahneus ja pelko. Tähän yleiseen tunnelmaan on valitettavan helppoa lähteä mukaan. Silloin kun uutiset ja kanssaihmiset puhuvat pelkästään osakemarkkinoiden mahdollisuuksista on positiivisena helppo pysyä. Vastaavasti silloin kun ympärillä puhutaan romahduksesta, tulee helposti itsellekin mieleen pysyä osakkeista kaukana.

Ihminen on ohjelmoitu kulkemaan lauman mukana. Tämän takia joukon mielipide kannattaa kyseenalaistaa. Iso ryhmä ihmisiä voi olla isosti väärässä. Tämä pätee niin kuplien syntymiseen kuin romahduksiinkin.

7) Täydellistä aikaa ostaa osakkeita ei tule koskaan

Joidenkin mielestä pörssissä on aina hyvä olla mukana, mutta jos etsit täydellistä ajankohtaa osallistua markkinoille, et tule sitä koskaan löytämään. Jos ajat ovat huonot, ovat osakkeiden hinnat pohjissa. Tämä ei kuitenkaan ole täydellinen aika sijoittaa, koska et voi tietää kuinka kauan kurjuus jatkuu ja paheneeko se entisestään.

Siinä vaiheessa, kun tilanne on selkiintynyt sen vertaa, että voit varmasti sanoa, että nyt talous on nousemassa, olet jo myöhässä. Tilanne on varmasti hyvä paikka sijoittaa, muttei täydellinen, koska osakkeiden kurssit ovat jo nousseet pohjiltaan merkittävästi.

8) Maailman talouskasvu on hyvällä tolalla.

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan maailman talouskasvu vuonna 2017 oli 3,8 prosenttia. Talouskasvua on vauhdittanut kehittyneiden maiden investointien elpyminen yhdessä Aasian kehittyvien maiden voimakkaan talouskasvun siivittämänä. Globaalin kasvun odotetaan kiihtyvän 3,9 prosenttiin kuluvana vuonna 2018 ja tulevana vuonna 2019.

9) Seuraa yritystä, älä markkinaa

Sijoittajia neuvotaan mieltämään osakkeet pitkän aikavälin sijoituksiksi, joissa omistetaan pieni pala yritystä. Markkinoiden heilahtelusta päätellen neuvo ei ole mennyt perille ihan kaikille. Yrityksen kannalta hyvinkin kaukaiset asiat voivat saada osakkeen kurssin liikkumaan muun markkinan mukana.

Sijoittaja, joka keskittyy aidosti yrityksen tuloskehitykseen, pääsee paljon helpommalla kuin kaveri joka tarkastelee lähinnä osakkeen markkinahintaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös