Makrotalous

Yhdysvaltojen budjettialijäämä karkaa käsistä ja seuraukset saattavat olla vaarallisia

USA budjettialijäämä kehitys talous

Yhdysvaltojen liittovaltion budjetin alijäämä on nousemassa ennätykselliseen 1000 miljardiin dollariin. Tällä voi olla kohtalokkaita seurauksia.

Yhdysvaltojen budjettialijäämä on noussut hurjasti 2000-luvulla. Vielä vuonna 2000 budjetti oli ylijäämäinen, mutta sen jälkeen alijäämä on laskenut yli 500 miljardiin dollariin. Finanssikriisin syövereissä vuonna 2009 alijäämä kävi väliaikaisesti jopa lähellä 1500 miljardia.

Budjettialijäämät ovat tietenkin myös nostaneet liittovaltion velkataakkaa.

Ronald Reaganin aloittaessa Yhdysvaltojen presidenttinä vuonna 1980, maalla oli velkaa 30 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sen jälkeen on velkataakka paisunut rajusti, ja nyt velan määrä on ylittänyt 20 biljoonan eli 20 000 miljardin dollarin rajapyykin. Suhteessa bkt:een velkaa on jo selvästi yli 100 prosenttia.

Donald Trumpin presidenttikaudella liittovaltion velka on jatkanut kasvuaan.

Maa joutuu kuluttamaan yhä suurempia summia maan ikääntyvään väestöön. Viime keväänä kongressin budjettivirasto arvioi, että velan osuus bruttokansantuotteesta tulisi nousemaan 150 prosenttiin vuoteen 2047 mennessä, mikäli nykyisiin lakeihin ei tehdä merkittäviä muutoksia.

Yhdysvaltojen ongelmat näkyvät myös budjettialijäämissä. Kongressin budjettivirasto ennustaa, että alijäämä tulee nousemaan 1000 miljardiin vuoteen 2020 mennessä ja vuonna 2028 alijäämä on jo 2000 miljardia.

Budjettiviraston mukaan huolestuttavaa on myös se, että tässä vaiheessa suhdannesykliä budjetti on alijäämäinen.

“Normaalisti tällainen ongelmallinen fiskaalinen tilanne on väliaikainen seuraus taloudellisesta taantumasta. Tällä kertaa kuitenkin ääretön valtion velan kasvu tapahtuu talouskasvun aikana, jolloin normaalisti velka (suhteessa talouden kokoon) ei nouse tai se laskee”, toteavat Bipartisan Policy Centerin Shai Abbas, Tim Shaw ja Jack Rametta analyysissaan.

Markkinoilla USA:n paheneva budjettialijäämä ei vielä näytä hermostuttavan sijoittajia. USA:n 10 vuoden velkakirjan korko on yhä alle kolme prosenttia.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua.

Bipartisan Policy Center listaa kolme syytä huoleen Yhdysvaltojen kasvavan budjettialijäämän johdosta.

Ensinnäkin nopeasti kasvava liittovaltion velka tulee jarruttamaan talouskasvua aikanaan ja se saattaa johtaa myös liittovaltion rahoituskriisiin, jos lainanantajat menettävät luottamuksensa USA:n lainanmaksukykyyn. Tämä johtaisi markkinoilla myös valtiolainojen korkojen nousuun.

Nopeasti kasvava velka rajoittaa myös hallinnon mahdollisuuksia reagoida tehokkaasti hätätilanteisiin, esimerkiksi taantumiin, sotatilanteisiin tai luonnonkatastrofeihin.

Liittovaltion velan kasvu ja korkotason nousu nostavat korkomenoja eksponentiaalisesti. Tällöin liittovaltion menoista yhä suurempi osa menee korkomenoihin.

9 kommenttia
Avatar
Nimetön 16.4.2018
| |
Trump on minun elinaikana ensimmäinen USAn presidentti, joka yrittää oikeasti saada alijäämän kääntymään. Miksi Obamaa asia ei vaikuttanut kiinnostavan?
Henri Blomster
Henri Blomster 17.4.2018
| |
Trumpin verouudistus syö verotuloja merkittävästi, joten se on omiaan kasvattamaan valtion velkataakkaa.
Avatar
Yep yep 17.4.2018
| |
Siis hetkonen, Obamahan oli 2009 - 2017 pressana. Niin tuolla perusteella kun katsoo kuvaajaa niin ekalla kaudella velkaa saatiin vähennettyä, toisella nyt ei niinkään. Myös Bush velkannutti jenkkilää rankalla kädellä. Tuntuupa että aina kun Republikaani on puikoissa niin velkataakka kasvaa ja hommat menee peetä, niin tulee käymään myös Trumpin kanssa.
Avatar
Nimetön 17.4.2018
| |
Eikös Trumpilla ole kuitenkin yritystä kääntää vaihtotase paremmaksi? Kiina ja Saksa ovat pahimpia ylijäämä maita ja USA taas alijäämäinen. Näihin asioihin Trump ollut halukas puuttumaan.
Avatar
Yep yep 17.4.2018
| |
Halu ja teot on kaksi eri asiaa. Verohelpotukset ja lisävelanotto ei huuda sitä että alijäämän haluaa korjata vaikka kuinka sitä toistelee pressitilaisuuksissa.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös