Makrotalous

Kansainvälinen valuuttarahasto varoittaa velkataakan muodostamista riskeistä globaalille rahoitusjärjestelmälle

Velan määrä on nyt korkeammalla tasolla kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä. Kansainvälinen valuuttarahasto varoittaa myös korkeista arvostustasoista.

Globaalin rahoitusjärjestelmän riskit ovat nousseet ja riskipitoisten omaisuusluokkien käyttäytyminen muistuttaa aikaa ennen edellistä finanssikriisiä Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) varoittaa.

Kansainvälinen valuuttarahaston tehtävänä on edistää jäsenmaidensa talouskehitystä ja rahoitusmarkkinoiden vakautta. Kahdenvälisen seurannan lisäksi rahaston toiminnassa keskeisellä sijalla on maailmantalouden kehityksen seuranta. Kansainvälisellä valuuttarahastolla on 189 jäsenmaata ja Suomen osuus sen pääomasta on 0,5 prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto muistuttaa, että halvan rahan aika on kannatellut globaalia taloutta. Halvalla rahalla on kuitenkin ollut muitakin seurauksia. Sijoittajat ovat käyttäneet velkaa vipuna ja ottaneet lisää riskiä. Kansainvälinen valuuttarahasto nostaa raportissaan  esiin myös kryptovaluuttojen korkean arvonvaihtelun.

Kotitaloudet ja yritykset ovat ottaneet entistä enemmän velkaa ja globaali velka on huipussaan. Vuodesta 2007 vuoteen 2016 velan määrä on kasvanut 116 biljoonasta 164 biljoonaan ja 43 prosenttia tästä velan kasvusta tulee Kiinasta.

Globaali julkinen velka on puolestaan noussut korkeimmalle tasolleen sitten toisen maailmansodan ja vuoden 1980-luvun velkakriisin.

Jos inflaatio nousee odotettua voimakkaammin voi seurauksena olla keskuspankkien nopea koronnosto. Nopea koronnosto lisäisi riskipitoisten omaisuusluokkien arvonvaihteluita, joka saisi sijoittajat vähentämään riskipainoaan. Riskitason laskeminen puolestaan johtaisi lopulta globaalin talouskasvun hidastumiseen.

 

Riskipitoisten omaisuusluokkien arvostustasot ovat korkealla

Kansainvälinen valuuttarahasto muistuttaa, että sijoittajien ei tule tuudittautua siihen ajatukseen, että helmikuussa nähdyn korjausliikkeen myötä korkeiden arvostustasojen tuoma riski olisi poistunut markkinoilta. Riskipitoisten omaisuusluokkien arvostustasot ovat edelleen korkealla tasolla, joten nopea korkojen nosto saisi markkinat hinnoittelemaan riskipitoiset omaisuuslajit nykyistä alemmalle tasolle.

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan markkinat eivät hinnoittele merkittävästi korkeampaa inflaatiotasoa seuraaville vuosille. Voitaneen siis ajatella, että mikäli talous etenee odotetulla tavalla ei ongelmaa ole. Mutta jos inflaatio kasvaa reilusti odotettua enemmän ja mikäli korkoja nostettaisiin merkittävästi ennakoitua korkeampaan tahtiin, olisivat osakekurssit vaarassa pudota.

Vaikka pankit ovat nyt merkittävästi paremmassa kunnossa edelliseen finanssikriisiin verrattuna pitää IMF tärkeänä, että pankit vievät suunnittelemansa uudistukset loppuun asti.

Kehittyvät markkinat ovat haavoittuvaisia

IMF toteaa, että kehittyvien markkinoiden näkymät ovat yleisesti ottaen parantumassa, mutta että ne olisivat haavoittuvassa asemassa, mikäli globaali rahoitusjärjestelmä tiukentuisi. Kehittyvien maiden alijäämät ovat historiallisen korkealla tasolla, kuten alla oleva twiitti havainnolllistaa.

Poliitikkojen ja sijoittajien olisi siis hyvä huomioida ne riskit mitä nousevat korot ja korkeampi volatiliteetti tuo tullessaan.

Mielenkiintoinen havainto on myös, että asuntojen hinnat eri maiden ja maailman suurimpien kaupunkien välillä seuraavat toisiaan entistä voimakkaammin. Yhtenä selityksenä hintojen yhdenmukaiselle käyttäytymiselle nähdään globaali rahoitusmarkkina. Kansainvälinen valuuttarahasto huomauttaa poliitikkoja tilanteen tuomasta riskistä. Muualla tapahtuva voimakas muutos asuntojen hinnoissa voi realisoituna asuntojen hintojen muutoksena myös kotimaassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös