Nummiaro toteaa LähiTapiolan tiedotteessa, että reaalikorot eli korkojen ja inflaation erotus pysyvät alhaisena tai jopa negatiivisena tulevinakin vuosina. Riskiä karttavalle säästäjälle näkemys merkitsee sitä, että turvallisella pankkitilillä säästöille ei saa mitään tuottoa jatkossakaan. Pienikin inflaatio syö säästöjen ostovoimaa.
”Reaalikorko on suurimmaksi osaksi hallinnollinen päätös, koska keskuspankit ohjauskoroillaan asettavat rahamarkkinoiden korkotason. Ohjauskorko siten yhdistää talous- ja rahoitusmarkkinat toisiinsa. Kun maailma muuttuu, muuttuu reaalikorkokin mukana”, Nummiaro sanoo.
Suomessa reaalinen ohjauskorko on ollut 1990-, 2000- ja 2010 –luvuilla keskimäärin 3,6 prosenttia, 1,2 prosenttia ja -0,9 prosenttia. Nummiaron mukaan menetetyn vuosikymmenen aikana elvyttävä ja kriisisopeutusta tukeva rahapolitiikka on laskenut reaalikorkoa. Lisäksi työpanoksen ja tuottavuuden kasvua hidastavat voimat jylläävät taustalla.
”Alhaisen kasvun maailma on samalla alhaisen reaalikoron ympäristö. Tilisäästäminen on edelleen helppoa, mutta ei enää ostovoima-automaatti.”
Vaikka inflaatio on ollut matalaa kymmenen viime vuoden aikana, pankkitilisäästöjä se on nakertanut vääjäämättä. Tavalliselle pankkitilille talletetun tuhannen euron ostovoima on nyt enää runsaat 900 euroa.
Reaalikorkojen lisäksi myöskään nimelliskoroissa ei edelleenkään ole nousupaineita. Alla olevan twiitin kuvaaja osoittaa, että euroalueen pohjainflaatio (musta käyrä) on pysytellyt pitkään noin yhdessä prosentissa, eli selvästi alle Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoiteinflaation. Pohjainflaatiossa hintojen muutoksesta on poistettu esimerkiksi ruoan ja energian hintakehityksen vaikutukset.
Kun inflaatiopaineita ei ole, ei keskuspankilla ole kiirettä ohjauskoron nostoon.
Ei huolta korkojen noususta. Pohjainflaatiossa ei mitään nousun merkkejä. Kuva: @jsblokland #inflaatio #CPI #korkotaso pic.twitter.com/EjhGhDLtOP
— Jorma Erkkilä (@ErkkilaJorma) 7. huhtikuuta 2018
Joskus riskitön #säästäminen oli ostovoima-automaatti: kulutuskori kasvoi 5% vuodessa. Reaalikorko muuttuu maailman mukana, tänään sama kori pienenee. Säännöllinen ja pitkäjänteinen rahastosäästäminen on hyvä tapa aloittaa #sijoittaminen. https://t.co/ugP9BFt2cW pic.twitter.com/ZggRSyOxjL
— Hannu Nummiaro (@HannuNummiaro) 7. huhtikuuta 2018
Maaliskuussa Euroalueen #inflaatio’n comeback 1,1%:sta täsmälleen EKP:n vuosiennusteen vauhtiin 1,4%. Pohjainflaatio hölkkää 1,0%:ssa. Nousukausi välittyy hitaasti hintoihin, mikä pitää korot ja velanhoitokulut aisoissa. #talous pic.twitter.com/lHybuOKmAQ
— Hannu Nummiaro (@HannuNummiaro) 4. huhtikuuta 2018