Sijoitusuutiset

Sijoitusguru Mark Mobius povaa osakkeiden 30 prosentin kurssiromahdusta

81-vuotias konkarisijoittaja Mark Mobius uskoo, että markkinat odottavat romahduksen laukaisevaa te

81-vuotias konkarisijoittaja Mark Mobius uskoo, että markkinat odottavat romahduksen laukaisevaa tekijää.

Mobius on tunnettu kontrasijoittajana, joka jäi tammikuussa eläkkeelle 30-vuotisesta salkunhoitajan pestistään Franklin Templeton -yhtiöstä. Mobius lanseerasi aikoinaan maailman ensimmäisen kehittyvien markkinoiden sijoitusrahaston. Hän ennusti ihan oikein vuonna 2009 alkaneen nousumarkkinan.

Mobiuksen mukaan ”kaikki mittarit” viittaavat nyt kovaan romahdukseen amerikkalaisissa S&P 500- ja Dow Jones –osakeindekseissä.

Financial News -sivustolle antamassaan haastattelussa konkarisijoittaja ennustaa jenkkipörsseille peräti 30 prosentin romahdusta. Mobiusta huolettaa – ehkä hieman yllättäen – kuluttajien korkeat luottamuslukemat. Kuluttajaluottamus on noussut Yhdysvalloissa historiallisen korkealle, kuten alla olevasta twiitistä näkyy.

”Kun kuluttajaluottamus on kaikkien aikojen ennätyksessään, ei se lupaa hyvää USA:ssa. Se ei ole hyvä merkki”, Mobius toteaa.

Sijoituskonkarin mielestä markkinat näyttävät odottavan romahduksen laukaisevaa tekijää. Kukaan ei voi sanoa, mikä romahduksen laukaisee. Se voi olla luonnonkatastrofi tai sota Pohjois-Koreassa, Mobius tuumaa.

Yksi Mobiusta huolestuttava seikka on ETF-markkinoiden hurja kasvu. Indeksiosuusrahastot saattaisivat lisätä romahduksen voimaa. Lähes puolet jenkkiosakkeiden kaupoista tehdään ETF-markkinoilla. Esimerkiksi iSharesin rahastoihin virtasi uusia varoja ennätykselliset 246 miljardia dollaria. ETF-alalla hallinnoitujen varojen määrä ylitti ensimmäistä kertaa 4,5 biljoonan dollarin rajan.

Globaalisti ETF-tuotteiden yhteenlaskettu markkina-arvo on yli nelinkertaistunut reiluun neljään triljoonaan dollariin vuodesta 2009 tähän päivään mennessä. Financial Times -lehden artikkelin mukaan kaikista Yhdysvaltalaisiin rahastoihin kohdistuneista nettorahavirroista 90 prosenttia on kohdistunut nimenomaan passiivisiin indeksirahastoihin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös