Kumppaniblogit

Spotify pörssiin – mutta mihin hintaan?

Spotify on mullistanut globaalin musiikkiteollisuuden ja muuttanut tapaamme kuunnella musiikkia. Kannattaako musiikinkuuntelijasta siirtyä myös osakeomistajaksi?

Tänään on vihdoin Spotifyn listautumisen aika. New Yorkin pörssin klo 16.30 avautumisesta arviolta parin tunnin kuluessa yksityissijoittajilla on mahdollisuus ryhtyä musiikkijätin omistajiksi. Spotify on mullistanut globaalin musiikkiteollisuuden ja muuttanut tapaamme kuunnella musiikkia. Kannattaako musiikinkuuntelijasta siirtyä myös osakeomistajaksi?

Taustaa

Daniel Ek ja Martin Lorentzon perustivat Spotifyn noin kymmenen vuotta sitten. Palvelussa pystyi kuuntelemaan musiikkia suoratoistona laillisesti. Nykyään Spotify on globaali jättiläinen. Yhtiön arvoa on vaikea arvioida ennen listautumista, mutta listalleottoesitteen mukaan se voi olla jopa 20 miljardia euroa.

Kuukausittaisia käyttäjiän. 170 miljoonaa
Maksavia asiakkaitan. 75 miljoonaa
Käyttäjien kasvun. 30 %
Tilaajien kasvun. 43 %
Liikevaihtoennusten. 5 miljardia euroa
Tuloksen kasvu20–30 %

Miljardiliikevaihdosta ja suurista kasvuluvuista huolimatta Spotify ei tee vieläkään voittoa. Spotifyn oman ennusteen mukaan se odottaa vuodelle 2018 tappiota 250 miljoonaa euroa. Daniel Ek on sanonut, ettei voitto ole etusijalla, vain kasvu merkitsee. Osakemarkkinat ovat skeptisiä kunnianhimoisia kasvusuunnitelmia ja tappiollista toimintaa kohtaan, joten Spotifyn on vakuutettava sijoittajat siitä, että yhtiö on oikealla polulla. Itse pidän Spotifyn kasvua painottavaa strategiaa oikeana. Mikäli Facebook olisi aikoinaan miettinyt kannattavuutta heti alussa, kukaan ei tänään olisi kuullutkaan Facebookista. Sitten kun on kukkona tunkiolla on voittojen aika. Voittaja saa kaiken.

Listautuminen

Olen aiemmassa blogikirjoituksessani  kuvannut sitä, miten Spotifyn listautuminen eroaa osakeannin (IPO:n) yhteydessä toteutettaviin listautumisiin. Koska Spotifyn listautumista ei edellä (useinmiten maltillisesti hinnoiteltu) osakeanti, merkittäviä pikavoittoja ei kannata odottaa. Lisäksi on hieman merkillistä, että tappioita jatkossakin tehtaileva yritys ei listautumisen yhteydessä hae uutta rahaa (myymällä uusia osakkeita), vaan vanhat osakkeenomistajat yksinkertaisesti myyvät omistamiaan osakkeita markkinoilla.

Tällaisella historiallisella ’puhtaalla’ listautumisella vanhat osakkeenomistajat saavata mahdollisimman hyvän hinnan osakkeistaan. Kysymys kuitenkin kuuluu, joutuuko Spotify vuoden kuluttua järjestämään osakeannin kerääkseen rahaa tappiollisen liiketoimen pyörittämiseen? Sitten kun ennemmin tai myöhemmin näin käy, osakkeita myydään uusannissa lisää, mahdollisesti tämän päivän päätöskurssia alemalla tasolla.

Syytä tähän kummalliseen käyttäytymiseen voi vain arvailla. Tuntuu, että Spotify listautuu vastentahtoisesti ja tiettyjen nykyisten suuromistajien johdattelemana. Yhtiö on esimerkiksi kieltäytynyt monista haastatteluista ja Daniel Ek on sanonut, ettei hän tule olemaan paikalla New Yorkin pörssissä listauspäivänä. Onkin todennäköistä, että Spotifytä omistavat pääomasijoitusrahastot ovat listautumisen takana. Tällaisten rahastojen menestymistä mitataan sijoituksen sisäisellä korkokannalla (IRR, Internal Rate of Return), jossa sijoituksen pituudella on negatiivinen vaikutus. Sijoitukset kannattaa siis laittaa lihoiksi niin nopeasti kuin mahdollista.

Spotify listautuu suoraan pörssiin ilman tavallista antia. Osakkeen hinta muodostuu markkinoiden perusteella kaupankäyntipäivän avauksessa. Osaketta ei ole voinut merkitä ennen listautumista, vaan omistajaksi pääsee aikasintaan tänään tekemällä ostotoimeksiannon samaan tapaan kuin ihan mihin tahansa muuhun osakkeeseen. Voit tosiaan lukea suoralistautumisesta enemmän aiemmasta blogikirjoituksestani.

Ruotsalaiset yksityissijoittajat liekeissä

Nordnet teki Ruotsissa tutkimuksen, joka mukaan 14 % ruotsalaisista on kiinnostunut ostamaan Spotifyn osakkeita. Luku on korkea, sillä arviolta 20 %:lla ruotsalaisista on ylipäätään osakkeita. Spotifysta voi tulla Ruotsissa uusi kansanosake H&M:n ja Ericssonin rinnalle. Sijoittajien kiinnostuksen takana on sekä järki että tunteet. Ruotsalaiset säästäjät näkevät yhtiön voimakkaassa kasvussa ja mahdollisuuksissa löytää uusia tulovirtoja suurta potentiaalia. Samanaikaisesti ruotsalaiset ovat hurjan ylpeitä siitä, että maailman suurin suoratoistopalvelu tulee Ruotsista ja se voi vaikuttaa sijoituspäätöksiin. Yhtiön tulevaan kehitykseen pörssissä liittyy kuitenkin suurta epävarmuutta, sillä yhtiö ei tosiaankaan tee voittoa ja se valitsi harvinaisen suoran listautumisen ilman antia.

Kannattaako Spotifyn osakkeeseen sijoittaa?

Onko yhtiö sijoittamisen arvoinen? Sinun tulee tarkastella sopiiko Spotify omaan salkkuusi, mutta muutamasta asiasta voi olla kuitenkin varma:

  1. Voiton ja osingonjako viivästyvät, sillä yhtiö keskittyy kasvuun.
  2. Riski yhtiössä on korkea. Kaikki perustuu siihen, että yhtiö onnistuu kasvamaan dominoivaksi toimijaksi musiikkiteollisuudessa, mutta sekä musiikkiyhtiöt että kilpailijat, kuten Apple Music, voivat hidastaa Spotifyn matkaa.
  3. Tie on lopputuloksesta huolimatta todennäköisesti kuoppainen ja sijoittajana sinun tulee valmistautua vuoristorataan. Spotify varoittaa, että osakkeen hinnassa voi olla vaihteluita.

Jos haluat sijoittaa Spotifyhyn, toimeksiannon tekeminen onnistuu samalla lailla kuin muihin amerikkalaisiin yhtiöihin. Kaupankäynnin odotetaan alkavan parin tunnin kuluessa New Yorkin pörssin klo 16.30 avaamisen jälkeen, kun osakkeen hinta on määrittynyt sijoittajien kysynnän ja tarjonnan mukaan. Listautumisen ja kurssikehityksen seuraamisesta tulee takuulla jännittävää.

Pitkäjänteisen osakesäästäjän ei kannata tästäkään syystä alkaa hötkyilemään, vaan pysyä sijoitussuunnitelmassaan.

Voit ostaa Spotifyä ilman välityspalkkiota

Spotifyn listautuminen on vuoden odotetuimpia listautumisia Ruotsissa. Nordnet juhlistaa asiakkaidensa kanssa länsinaapuristamme ponnistavaa Spotifyä ja tarjoaa ostotoimeksiannot Spotifyn osakkeille ilman ostovälityspalkkiota 3.–9.4.2018. Tarjous on voimassa Ruotsin lisäksi kaikissa Nordnetin maissa: Suomessa, Tanskassa ja Norjassa.

*Tarjous koskee toteutuneita ostotoimeksiantoja Spotifyn New Yorkin pörssissä listatulla osakkeella 3.–9.4.2018. Huomioi, että käydessäsi pörssikauppaa muussa valuutassa kuin euroissa veloitetaan sinulta valuutanvaihtokulut. Automaattisen valuutanvaihdon kulut ovat 0,25 % kauppasummasta ja valuuttatilin kautta itse tehdyn valuutanvaihdon kulut ovat 0,075 % vaihdetusta summasta. Lue lisää valuutanvaihdosta

Kampanja-aikana tehdyt Spotify-sijoitukset eivät vaikuta kaupankäyntipalkkiotasoosi. Tarjous ei koske Saksassa Xetra-markkinapaikalla noteerattua Spotifyn listausta. Tarjous ei koske yhteistyökumppaneiden asiakkaita eikä puhelimitse käytävää kauppaa. 

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita.

Nordnet on arvopaperivälittäjien suosikki

Nordnet nousi Osakesäästäjien Keskusliiton Välittäjä 2017 -tutkimuksessa jälleen arvopaperivälittäjien vertailun selväksi suosikiksi. Nordnet on Suomen laadukkain arvopaperivälittäjä!

Avaa tili Nordnetiin maksutta verkkopankkitunnuksilla.
Säilytys 0 euroa, osakekaupat alk. 3 euroa.

Kommentoi
Ylös
>