Talousvalmentaja: Talousasiat haltuun jo lapsena

Nina Nordlund rohkaisee kaikkia säästämään ja sijoittamaan. Kun perus budjetoinnin oppii jo lapsena, se tulee Ninan mukaan kantamaan aikuisuuteen asti.
Kuva: Heli Hänninen.

Nina Nordlund rohkaisee kaikkia säästämään ja sijoittamaan. Kun perus budjetoinnin oppii jo lapsena, se tulee Ninan mukaan kantamaan aikuisuuteen asti.

Talousvalmentaja, kirjailija ja bloggaaja Nina Nordlundin intohimo on puhua raha-asioista, pyöritellä Exceleitä vapaa-ajallakin ja seurata, miten sijoitukset voivat poikia.

Pitkäjänteisyys ja sinnikkyys sijoittamisessa onkin Ninasta tärkeää ja hän kertoo innostuneena: ”Tykkään suunnitella, jos lähden sijoittamaan ton verran tonne, niin se käytännössä tarkoittaa kymmenen vuoden päästä tätä ja tota.”

Tuotantotalouden diplomi-insinööri löysi vasta vanhemmalla iällä uran, josta hän todella nauttii. Varallisuusvalmentaja, tai Ninan omin sanoin ”henkilökohtaisen talouden personal trainer”, pitää talousaiheisia kursseja ja tekee aiheen ympäriltä myös puhekeikkoja. Nina on pitänyt Tellu Uotilan kanssa Rahamania-podcastia reilu vuoden.

Kokemusta raha-alalta ja sijoituskilometrejä Nordlundilta löytyy roima määrä.

”Opiskeluaikoina ensimmäisillä kesätyörahoilla ostin Soneran ja Nokian osakkeita, ennen IT-kuplan puhkeamista”, Nina muistelee.

Perehtynyt sijoittaja on päässyt kokemaan, miltä sijoituksien hillittömät nousut ja laskut tuntuvat. Systemaattinen sijoittaja Ninasta tuli vasta vuonna 2010 ja syntyi toive siitä, että hän voisi auttaa muitakin raha-asioiden parissa.

”Aika harva pysähtyy hetkeksi ja miettii omaa taloutta; mitkä ne sun taloudelliset tavoitteet on tulevaisuudelle?”

Oma talous voidaan Ninan mukaan laittaa kuntoon yksinkertaisin keinoin ja kun raha-asiat on kunnossa, voi viettää enemmän aikaa omien intohimojen parissa.

Taloudenpito hanskaan jo nuorena

Nordlund antaa monipuolisesti blogissaan Lapset ja raha talouteen liittyviä vinkkejä, joista osa ovat suunnattu vanhemmille. Blogin innoitti mökkireissulla radiosta kuultu pikavippimainos, joka sai Ninan ärsyyntymään niin, että hän päätti, että henkilökohtaisesta taloudesta ja erityisesti talouskasvatuksesta on pakko kirjoittaa nettiin. Blogi syntyi vuonna 2016, kun Nina huomasi, ettei kukaan muu kirjoittanut vielä blogia tästä tärkeästä aiheesta. Nordlund on julkaissut myös kirjan Lapset ja raha: talouskasvatuksen aakkoset vanhemmille.

”Jos pienenä oppii jo perus budjetin, niin uskon, että se tulee kantamaan pitkään sinne aikuisuuteen saakka.”, Nordlund selventää.

Talousvalmentaja opettaa lapsilleen blogistakin tuttua viikkorahan kolmen kirjekuoren menetelmää, jossa yksi osa rahoista laitetaan säästöön, yksi osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen ja loput voidaan tuhlata. Lapset oppivat Ninan mukaan näin tyydytyksen viivyttämistä ja ymmärtävät, että rahalla voidaan tehdä hyvää.

Nordlund on itse oppinut omilta vanhemmiltaan säästämisen tärkeyden ja että lainaa ei oteta. Eikä pikavippejä. Perhe asui Ninan ollessa pieni Japanissa ja lähetyssaarnaaja isä opetti, että rahaa pitää laittaa säästöön. Kirkossa kolehti opetti lahjoittamisen tärkeyden.

Raha-asioista puhumisen ei tarvitse ahdistaa

Arjen kiireessä ei jaksa aina miettiä omaa talouttaan tai itseltä saattaa puuttua työkalut, miten raha-asioita voidaan hoitaa systemaattisesti. Nordlundin mukaan harva miettii omia taloudellisia tavoitteitaan ja suunnitelmallisuus puuttuu. Moni ei edes tiedä, paljon omalla tilillään on rahaa.

Suomessa asenne rahaa kohtaan on edelleen vähän negatiivinen, siitä ei pidä puhua, se on vähän pahasta ja nolo asia. Raha ahdistaa tai siitä tulee riitoja.

Nina intoutuu ja muistuttaa, että raha-asioista puhumisen ei tarvitse olla pakkopullaa ja kun aiheeseen tutustuu enemmän, se voi tempaista mukanaan, vähän kuin liikunta. Nordlundin kokemuksen mukaan moni asiakaskin on innostunut aiheesta, kun he ymmärtävät siitä enemmän. Raha-asiat eivät olekaan enää pelottava mörkö ja kun he saavat aiheen tiimoilta ”ahaa-elämyksen”, niin siitä voi yhtäkkiä tullakin intohimo.

Miten talousvalmentaja hoitaa omaa talouttaan?

Raha-asiat ja henkilökohtainen talous ovat kiinnostaneet Nordlundia siitä asti, kun hän sai ensimmäisen viikkorahan. Säästäminen ja sijoittaminen ovat hänelle tärkeitä asioita. Ninalla perheineen on tavoitteena taloudellinen riippumattomuus, joka olikin jossain vaiheessa Ninalle ihan pakkomielle. Nykyään ote on hellittänyt.

Nordlund kuvailee heidän tyyliä säästää: ”Kun palkkaa tulee tilille niin sieltä suoraan lähtee rahaa matkarahastoon, sijoitusrahastoon, autorahastoon, lasten pesämunarahastoihin ja puskurirahastoon.”

Kun säästäminen ja sijoittaminen on hoidettu jo heti alussa automaattisesti, niin ote ei tule lipsumaan kuukauden edetessä.

Nina muistuttaa, että säästäminen ja sijoittaminen ovat mahdollista kaikille. Liikkeelle voi lähtee todella pienellä summalla. Kyse on loppujen lopuksi simppeleistä asioista. Nina opiskelee alaa taukoamatta kuunnellen audiokirjoja, surffailemalla webbisivuilla ja rakastaa oppia talousalasta lisää.  

Nordlund kyllästyy tuskin koskaan raha-asioista puhumiseen ja tietää tälläkin hetkellä tismalleen, kuinka paljon hänen tilillään on rahaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Nokia

Nokian ensimmäinen vuosineljännes oli haastava

Seuraava artikkeli
Suvi Tuppurainen Nordnet profiilikuva

Listasimme parhaiten tuottaneet rahastot