Oma talous

10 sanaa, joita ei kannata käyttää työhaastattelussa

Mitä sanoja työhaastattelussa ei kannata käyttää? Lue 10 vinkkiä.

Netti on pullollaan ohjeita, miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua ja mitä työhaastattelussa kannattaa sanoa; harjoittele vastauksia etukäteen, tutustu yritykseen etukäteen mahdollisimman hyvin ja muista kysyä itse kysymyksiä haastattelijalta.

Mutta mitä asioita ei kannata sanoa? Entrepreneur on koonnut listan asioista, joita työhaastattelussa kannattaa välttää.

1. Ei

Työhaastattelussa ei koskaan kannata vastata kysymykseen vain yhdellä sanalla. Jos vastaat kieltävästi johonkin kysymykseen, ei missään nimessä kannata vastata vain ”ei”. Jos haastattelija kysyy esimerkiksi, onko joku tietty tietokoneohjelma sinulle entuudestaan tuttu, etkä ole kuullut siitä ennen, voit vastata ”En ole vielä ehtinyt opettelemaan sen käyttöä, mutta olisin todella kiinnostunut tutustumaan siihen lisää”.

2. Ööö, tota, niinku, mmm

Sanonta ”Jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano mitään”, pätee työhaastattelussa. Täytesanojen käyttö on yleensä merkki siitä, että ihminen miettii vastausta. Joitain ihmisiä nämä sanat voivat ärsyttää kovasti.

”Puhetta suunnitellaan ja tuotetaan samaan aikaan. Tällaiset ööö, mmm, niinku ja tota ovat merkkejä siitä, että puhuja haluaa pitää vuoron”, kielentutkija Eero Voutilainen kertoo Ylen haastattelussa.

Jos käytät paljon turhia täytesanoja, voi olla että haastattelija luulee, ettet ole valmistautunut hyvin tai että olet ajatuksissasi. Vaikka täytesanat sopivat jokapäiväiseen kielenkäyttöön, työhaastattelussa voi hyvin olla hiljaa ja miettiä hetki vastausta.

3. Slangin käyttö

Slangia työhaastattelussa ei kannata käyttää. Haluat antaa itsestäsi mahdollisimman ammattimaisen ja hiotun kuvan, joten jätä slangi pois.

4. Liian arkiset sanat

Työhaastattelussa ei kannata käyttää liian arkisia sanoja, kuten ”siistiä, cool, vähän niin kun”. Nämä sanat antavat liiankin rennon kuvan ja haastattelija saattaa luulla, ettet ole tosissasi tämän työpaikan suhteen.

5. Me

Tämän sanan käyttö voi vaikuttaa harmittomalta, mutta kannattaa välttää liiallista ”me” sanan käyttöä. Haluat tuoda esiin omat saavutuksesi, etkä vain entisen tiimisi aikaansaannoksia. Käytä sanaa ”minä” mahdollisimman usein.

6. Väkinäiset ja viralliset sanat

Työhaastattelussa kannattaa välttää käyttämästä myös liian väkinäisiä ja virallisia sanoja, joita olet ehkä käyttänyt työhakemuksessasi. Sanat kuten tiimipelaaja, motivoitunut ja omistautunut tulevat ilmi, kun kerrot omin sanoin saavutuksistasi edellisissä työrooleissa. Sen sijaan, että kerrot haastattelijalle, että olet hyvä tiimipelaaja; kerro esimerkki tilanteesta, joka osoittaa, että olet hyvä tiimipelaaja.

7. Teennäiset sanat

Vaikka ammattislangi sopii työhaastatteluun, ei kannata käyttää sitä liikaa, ettet kuulosta teennäiseltä. Jos viljelet liian teennäisiä sanoja joka lauseessa, kuten ”vaikutusvalta” tai ”synergia”, saatat kuulostaa ylimieliseltä tai hieman pöljältä.

8. Sanonnat

Sanonnat ja kliseet, kuten ”panna hihat heilumaan” tai ”ympyrä sulkeutuu”, ovat vain täytesanoja, eivätkä oikeastaan kerro mitään.

9. Vihaan

Entisiä työnantajia ja kollegoja ei kannata mustamaalata. Vaikka kuvailisit jotain huonoa kokemusta, vältä sanan ”vihaan” käyttöä viimeiseen asti.

10. Perfektionisti

Jätä väliin työhaastatteluissa puhkikulutettu vastaus ”Olen perfektionisti”, kysymykseen ”Mikä sinun suurin heikkous on?”. Hyvä työhaastattelija näkee tämän läpi. Kannattaa keksiä joku omalaatuisempi vastaus tai tuoda pikkutarkkuus esiin käyttämällä toisia sanoja.

Näitä sanoja sen sijaan kannattaa suosia työhaastattelussa.

Kommentoi
Ylös
>