Talouden trendit

Lepomäki: Mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu Suomessa

Suomessa on mahdollista nousta pienituloisuudesta keskiluokkaan, muistuttaa Elina Lepomäki.

Suomessa on mahdollista nousta pienituloisuudesta keskiluokkaan, muistuttaa Elina Lepomäki.

EVA:n selvityksen mukaan Jopa 3,7 miljoonaa suomalaista, eli 68 prosenttia väestöstä, kuuluu keskiluokkaan. Kuusi prosenttia väestöstä on korkeatuloisia ja 26 matalatuloisia.

Keskiluokka on pysynyt taloudellisesti vahvana. Keskiluokkaan kuuluvien käytettävissä olevat tulot ovat nousseet joka vuosi keskimäärin yli kaksi prosenttia vuodesta 1995 vuoteen 2016. Keskiluokan käytettävissä olevat tulot kasvoivat 45 prosenttia, korkeatuloisten 49 ja matalatuloisten 36 prosenttia vuosina 1995-2016.

Suomen keskiluokka on yksi Euroopan suurimmista. Ruotsissa ja Tanskassa on suunnilleen samankokoinen keskiluokka kuin Suomessa, Virossa keskiluokkaan kuuluu 58 prosenttia väestöstä, Espanjassa 56.

Tulojako ei ole Suomessa mikään kiveen hakattu pysyvä ihmisiä toisistaan erottava tekijä.

EVA:n mukaan kolmen vuoden aikana 60 prosenttia suomalaisista vaihtaa tulokymmenystä. Kaikkein alimmastakin kymmenyksestä 48 prosenttia vaihtaa kolmessa vuodessa tulokymmenystään ylöspäin.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kommentoi EVA:n julkaisemia tuloksia Facebook-sivuillaan. Lepomäen tulokset osoittavat, että mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu Suomessa.

”Vaikka keskituloisten käytettävissä olevat tulot ovat nousseet nopeammin kuin pienituloisten tulot, on kaikista tärkeintä huomata se, ettei suurin osa suomalaisista ole pienituloisia pitkään. Kaikkein alimmasta kymmenyksestä liki puolet vaihtaa tulokymmenystään kolmessa vuodessa ylöspäin. Se on merkki siitä, että mahdollisuuksien tasa-arvo toimii”, Lepomäki toteaa.

Mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa kansalaisten yhtäläisiä edellytyksiä hyvään taloudelliseen menestymiseen. Ne näkyvät käytännössä siten, että köyhän perheen lapsesta voi tulla hyvin toimeentuleva aikuisena. Suomalaisessa poliittisessa kentässä esimerkiksi Keskusta ja kokoomus ovat sisällyttäneet ajatuksen periaateohjelmiinsa.

Lepomäki kuitenkin muistuttaa, että mahdollisuuksien tasa-arvoa havaitaan myös muualla kuin Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa.

”Paradoksaalista kyllä, samaa kehitystä tapahtuu myös sellaisissa maissa, joissa perinteisen hyvinvointivaltion rooli on rajatumpi. Kirjassani Vapauden Voitto olen tutkiskellut mahdollisuuksien tasa-arvoa myös siitä kulmasta, kuinka nopeasti muualta maahan muuttanut henkilö pääsee kipuamaan elämänsä aikana ylempiin tuloluokkiin.”

Lepomäen mielestä esimerkiksi Yhdysvalloissa on toimivampi mahdollisuuksien tasa-arvo kuin Suomessa.

Yhdysvalloissa muualta muuttaneiden työllisyysaste on oleellisesti parempi kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa; riippumatta ihmisen koulutustasosta, Lepomäki toteaa. Jo muutaman vuoden aikana henkilö on tyypillisesti nostanut elintasonsa suomalaisen keskituloisen ohi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös