Oma talous

Mitä varallisuusvalmentaja tuo pöytään?

Varallisuusvalmentaja Nina Nordlundin rooli on tuoda ryhtiä ja suunnitelmallisuutta asiakkaidensa talouteen.

Varallisuusvalmentaja Nina Nordlundin rooli on tuoda ryhtiä ja suunnitelmallisuutta asiakkaidensa talouteen.

Nina Nordlundin asiakkaat saattavat painia velkojen kanssa tai he ovat säästäneet pitkään, eivätkä tiedä, mitä tekisivät säästöillään.

”Simppeleillä asioilla voi ottaa vastuun omasta taloudesta. Pitääkö tyytyä siihen nykyiseen tilaan vai voisiko saavuttaa ja toteuttaa omia unelmiaan?”, Nordlund täsmentää.

Varallisuusvalmentajan kanssa voi pohtia tai sparrata, miten omat rahat saadaan poikimaan ja jos lähdetään sijoittamaan, kartoitetaan, mitkä kiinnostuksen kohteet ovat ja mitä sijoittamisessa kannattaa huomioida. Nordlundin yksi asiakkaista oli sijoitusneuvoja.

”Vaikka hän ymmärtää paljon alaa ja tuntee instrumentit, ei ole pysähtynyt ja miettinyt, miten oma talous voi, eikä pohtinut, mitkä omat taloudelliset tavoitteet ovat. Aika harva pysähtyy miettimään omia taloudellisia tavoitteita”, Nina paljastaa.

Ninan asiakkaat ovat yleensä yksityishenkilöitä tai toiminimellä toimivia yrittäjiä. Sijoitusneuvoja Nordlund ei kuitenkaan anna, eikä hänellä ole mitään ”kikkakolmosia” esittää asiakkailleen. Sen sijaan, pitäydytään realiteeteissa.

”Ärsyttää että velkaantuneisuus ja maksuhäiriöt lisääntyy koko ajan.”

Luoton sijaan Ninan kehottaa keskittymään säästämiseen ja löytämään keinoja, miten oman talouden saisi ylijäämäiseksi. Onko tulot liian pienet vai menot liian suuret? Siitä on kyse.

Joskus vaaditaan radikaalejakin muutoksia

Nordlundin mukaan talous laitetaan kuntoon aloittamalla tilanteen kartoittamisesta. Katsotaan mitä tuloja ja menoja on, kuinka paljon on varaa säästää. Jos elää nykyelintason mukaan pitäisikö kulurakennetta muuttaa niin, että säästöjä saadaan aikaiseksi? Pohditaan myös sitä, ollaanko valmiita tekemään radikaalejakin muutoksia, jotta saadaan tilanne tasapainoon.

”Yksinkertaisesti, tuloja pitää olla enemmän kuin menoja.”

Jos menoja ei halua karsia, niin lisätuloja pitää hankkia. Niitä voi kerryttää monella tavalla, esimerkiksi muuttamalla harrastuksen tulolähteeksi. Blogin kirjoittaminen on yksi mahdollisuus, kuten Ninakin aloitti.

Toinen tärkeä askel on tavoitteiden selkiyttäminen ja suunnitelman tekeminen. Selvitetään, minkä takia säästetään. Meneekö 50 euroa joka kuukausi johonkin rahastoon, joka on siellä eläkkeeseen asti vai säästetäänkö viisi vuotta matkaa varten? Aikajänne määrittää paljolti sen, miten kannattaa säästää.

Säästämisestäkin voi tulla mieluisaa, kun on joku motivaattori taustalla. Oli se sitten taloudellinen turva tai maailmanympärimatkan tekeminen.

”Usein kun asiakas ymmärtää enemmän, hänellä syttyy motivaatio ja kiinnostus aiheeseen.”

Sijoittaminen vaatii malttia ja aiheeseen perehtymistä

Pahimmat virheet raha-asioissa on Nordlundin mukaan varojen yli eläminen ja se, että sijoitetaan hätiköiden johonkin, mistä ei tiedetä tarpeeksi. Jos halutaan lähteä sijoittamaan, on tärkeää tutustua aiheeseen etukäteen, ymmärtää mahdolliset riskit ja sijoittamisen periaatteita. Aloittaa kannattaa, koska tekemällä oppii, mutta Nina suosittelee aloittamaan aina pienellä summalla.

Nina painottaa myös sijoitussuunnitelman tekemisen tärkeyttä, jossa selvitetään miksi sijoitetaan, kuinka paljon, millä aikavälillä, mitä riskejä siedetään ja sen mukaan lähdetään valitsemaan kohteita. Suunnitelmassa on yleensä hyvä pitäytyä, vaikka tulisi laskumarkkinat. Silloin on tärkeätä tarkistaa, miksi sijoittaa ja millä periaatteella. Laskumarkkina tulee aina, joten kannattaa pitää pää kylmänä.

”Minulla on asiakkaita, jotka ovat miettineet, että sijoittaminen on hyvästä ja menneet johonkin pankkiiriliikkeeseen ja saaneet sijoitusneuvoja. Sitten sijoittaneet johonkin rahastoon ja menettäneet lähes kaikki rahat.”

Sijoitusneuvojan vinkit kannattaakin Ninan mukaan ottaa vastaan kriittisesti, sillä neuvoja saattaa olla naimisissa jonkun tahon kanssa, jonka tuotteita hän tarjoaa. Hyviä tuotteita toki löytyy, mutta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten sijoitus tuottaa ja minkälaiset kulut sillä on.

Nykyään säästämisestä ja sijoittamisesta on olemassa paljon tietoa tarjolla. Nina suosittelee käymään kursseja, lukemalla aiheesta kirjoja ja blogeja tai yksinkertaisesti syöttämällä hakukoneeseen ”miten aloitan sijoittamisen”. Robert Kiyosakin kirja Rikas isä, köyhä isä muutti Nordlundin ajatusmaailmaan taloudesta.

Nina, Rahamanian Tellu Uotila ja sijoitustietokirja Timanttipesulan kirjoittanut Unna Lehtipuu pilotoivat kesäkuussa verkkovalmennuksen, joka soveltuu hyvin aloitteleville sijoittajille: Vauhtistartti osake- ja rahastosijoittamiseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös