Oma talous

Kannattaako loma-asunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta? – Palvelun hyvät ja huonot puolet 

Airbnb on netissä toimiva yhteisö, jonka kautta on helppo vuokrata edullisia loma-asuntoja. Mitkä ovat palvelun hyvät ja huonot puolet?

Airbnb on mullistanut matkailubisneksen tarjoamalla maailmanlaajuisen yhteisön, jossa tavalliset ihmiset voivat tarjota asuntojaan loma-asunnoiksi. Palvelu on perustettu vuonna 2008 ja se tarjoaa tänä päivänä lukemattomia vuokra-asuntoja, jopa 191 eri maassa.

Majoituskohteiden kirjo on laaja; kerrostaloasuntoja, hulppeita villoja, puutaloja tai pieniä B&B-paikkoja. Majoituspalvelu perustuu ihmisten väliseen luottamukseen, majoituskohteiden ja matkustajien rehellisiin arvosteluihin. Yle raportoi Airbnb-palvelun nappaavan Suomessa yöpyvien rahoista lähes 58 miljoonaa euroa, joista tilitetään yhtiön mukaan jopa 97 prosenttia vuokraajille.

Kannattaako asunnon vuokraaminen Airbnb:n kautta? Puntaroidaan, mitkä majoituspalvelun hyvät ja huonot puolet ovat.

Palvelun hyvät puolet

Hinta

Alhainen hinta houkuttelee monia varaamaan majoituksen Airbnb:n kautta. Voit löytää upeita majoituskohteita erittäin edulliseen hintaan, varsinkin jos hintoja vertaa paikallisiin hotelleihin. Joskus hinnat päihittävät jopa hostellien hinnat. Jotkut majoittajat antavat alennusta pidemmistä majoituksista, eivätkä palvelun palvelumaksut ole korkeita. Joidenkin majoitusten yhteydessä siivouksesta tulee maksaa pieni summa. Asunnoissa on yleensä mahdollisuus tehdä omaa ruokaa ja pestä pyykkiä, joita käyttämällä voi säästää mukavasti rahaa.

Helppous

Palvelun verkkosivua ja applikaatiota on helppo käyttää. Majoituspalvelu on poistanut kaikki turhat välikädet ja olet useimmiten suorassa yhteydessä asunnon omistajan kanssa. Airbnb varustaa sinulle kaiken tarvittavan informaation majoitusta koskien ja muistuttaa sinua, kun majoitus kohteessa alkaa ja päättyy.

Arvostelut

Vuokra-asunnon arvostelut kannattaa lukea tarkkaan etukäteen, sillä niistä löytyy korvaamatonta tietoa kohteesta. Useimmat arvostelut ovat luotettavia, mutta joukkoon mahtuu myös huijauksia. Yleisesti ottaen majapaikkojen arvostelut antavat rehellisen kuvan vuokra-asunnosta ja majoittajasta. Majoittajat saattavat pyytää lomailijoita jättämään hyvän arvostelun.

Majoituspalvelussa on olemassa ”supermajoittajia”, jotka ovat saaneet ”viiden tähden arvostelun ainakin 80 %:sta majoituksista”. ”Majoittajan tulee ylläpitää keskimäärin 4,8 yleisarviota”, tarkentaa AirBnB-sivusto.

Autenttinen lomakokemus

Palvelun kautta voi saada autenttisemman ja uniikimman lomakokemuksen kuin vaikkapa hotellimajoituksessa. Tämä toki riippuu siitä, minkä tyylisen majoituksen valitset. Kotimajoitukset luovat rehellisen kuvan lomakohteen arjesta ja voit aidosti kokea, mitä paikallisten arki on. Useimmat majoittajista ovat erittäin ystävällisiä ja tekevät kaikkensa sen eteen, että sinulla olisi mahdollisimman hyvä loma. Majoituspalvelu tarjoaa nykyisin myös erilaisia elämyksiä, joiden kautta on helppo keksiä puuhaa lomalle.

Palvelun huonot puolet

Riskit

Vaikka Airbnb-palvelulla on luotettava maine, aina on olemassa riski, että vuokra-asunto ei ole sitä, mitä sivustolla luvataan. Pettymyksiin kannattaa siis varautua. Hotelliin majoittuessasi voit odottaa etukäteen tietynlaista palvelun tasoa, mutta Airbnb-majoittajien vieraanvaraisuutta ei voi ennustaa etukäteen. Palvelu perustuu toisten matkailijoiden arvosteluihin, mutta niistäkään ei ole 100 prosenttista varmuutta. Et voi myöskään mennä valittamaan kenellekään saamastasi huonosta kohtelusta. Voit totta kai jättää huonon arvostelun vierailustasi jälkeenpäin ja se kannattaakin, jotta muut matkailijat saavat tietää siitä.

Peruuntumiset ja viivästelyt

Jotkut majoittajat saattavat perua yllättäen varauksen, vaikka tämä ei ole kovin yleistä. Saatat myös joutua odottamaan majoittajien vastauksia pidempään, mutta tämä on hyvin majoituskohtaista.

Laillisuus

Airbnb:llä on ollut ongelmia joissakin maissa palvelun laillisuuden kanssa. Kannattaa ottaa etukäteen selvää, onko palvelun käyttö laillista kohdemaassa. CNBC raportoi erään Airbnb-majoittajan saaneen jopa 500 000 dollarin sakot palvelun laittomasta käytöstä Miamissa, Amerikassa. Myös Helsingissä on alettu pohtia yleisiä pelisääntöjä matkailupalvelun majoittajille, ”Ennen kuin siitä tulee ongelma”, kertoo Yle.
Airbnb laillisuus

Bangkokissa Thaimaassa Airbnb-majoituskohteen hississä oli näkyvä varoitus.

Ylimääräiset palvelut

Useimmat Airbnb-majoituskohteet eivät tarjoa hotellien ylellisiä palveluita, kuten aamiaista tai huonepalvelua, eikä kohteesta löydy välttämättä kuntosalia tai uima-allasta. Jos olet lähdössä hemmottelulomalle, kannattaa ottaa tämä huomioon. Joissakin majoituksissa et myöskään saa välttämättä samaa yksityisyyttä, kuin hotellimajoituksissa.

1 kommentti
 • Bernstein sanoo:

  Muutamaa kymmentä Airbnb-kohdetta käyttäneenä toivon todella, ettei viranomainen iske känsäistä kouraansa tähänkin bisnekseen. Se kun tarkoittaisi lisää byrokratiaa ja ilmoitusvelvollisuuksia niin vuokranantajalle kuin asiakkaallekin, suomeksi siis hintojen tuntuvaa nousua. Tuo Thaikkulan ilmiantodystopia ei ole kaukana Suomestakaan, kun ajattelee esim Uberin kohtaloa(U tosin on tulossa takaisin uusin eväin).

  Se, että kauppias ja asiakas saavat sopia kaupasta kuten vuokraamisesta omin ehdoin, on Suomen jälkitaistolaisessa kulttuurissa ainutlaatuista ja tulee säilyttää senkin uhalla, että jotain Brysselin tietosuojateatterin pykälää varmastikin rikotaan eikä verottaja saa suoraa yhteyttä vuokranantajan tilille kuten se yrittää saada kauppojen kassapäätteille.

  Ainoat, joihin viranomaista ehkä tarvitaan, ovat selvät huijaukset(vuokrattavaa kohdetta ei löydy, sattunut minulle kerran Italiassa) sekä se, että vuokranantaja voi perua vuokraamisen päivääkin ennen sen sovittua alkamista ja ilman ainakaan 100% korvausvelvollisuutta.

  Sensijaan se, että kämppien taso vaihtelee eikä yleensä vastaa hotellien siisteyttä, kuuluu asiaan. Myös arvostelut voivat olla mitä sattuu ja olisikin suotavaa, että vuokranantaja vastaisi negatiivisiin kommentteihin, ellei muuten niin pahoittelemalla ja lupaamalla vastedes parempaa.
  Mahdollisen tyytyväisyystakuun tulee kuitenkin olla vapaaehtoinen ja palvella markkinointia, ei viranomaisen halua kontrolloida sitä, millaista majoituspalvelua ”yhteiskunnassa” on lupa tarjota ja miten paljon rahaa sillä saa tienata. Tällainen ajatteluhan leimaa vielä nykyisin esim suomalaista terveydenhuoltoa ja sote-keskustelua.

 • Ylös
  >