Osakeanalyysit

Tekikö Cramo liian kalliin yrityskaupan?

Rakennusvuokraaja Cramo kertoi tiistaina vahvistavansa asemaansa siirtokelpoisten tilojen markkinoilla ostamalla ruotsalaisen Nordic Modular Groupin. Sijoitusammattilaiset suhtautuvat kauppaan varauksellisesti.

Rakennusvuokraaja Cramo kertoi tiistaina vahvistavansa asemaansa siirtokelpoisten tilojen markkinoilla ostamalla ruotsalaisen Nordic Modular Groupin. Sijoitusammattilaiset suhtautuvat kauppaan varauksellisesti.

Cramo vahvistaa asemaansa pohjoismaisilla siirtokelpoisten tilojen markkinoilla ja laajentaa liiketoimintansa kattamaan siirtokelpoisten tilojen tuotekehityksen ja valmistuksen, allekirjoittamalla sopimuksen ruotsalaisen Nordic Modular Group Holding AB:n ostosta Nalka Invest AB:n tytäryhtiö Strukturfonden HC11 AB:lta, sekä muilta vähemmistöosakkailta.

Velaton kauppahinta on noin 2 725 miljardia kruunua, ja transaktio rahoitetaan pankkirahoituksella sekä vaihtovelkakirjalainana.

Vuonna 1956 perustettu Nordic Modular Group on tunnettu toimija siirtokelpoisten tilojen pohjoismaisilla markkinoilla. Yhtiön päämarkkina-alue on Ruotsi, mutta sillä on toimintaa myös Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Yhtiöllä on noin 230 työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2017 oli 779 miljoonaa kruunua ja EBITA 160 miljoonaa kruunua.

Nordic Modular Groupin vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 26 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Nordic Modular Group palvelee tällä hetkellä kuntia, maakuntia sekä yksityisiä yrityksiä keskittyen ensisijaisesti kouluihin, päiväkoteihin, hoivakotiratkaisuihin ja toimistoihin. Yhtiö suunnittelee, valmistaa, myy ja vuokraa uudelleensijoitettavia rakennuksia kolmen tytäryhtiönsä Temporent AB:n, Nordic Modular Leasing AB:n ja Flexator AB:n kautta.

”Tämä yritysosto on täysin linjassa Shape & Share -strategiamme kanssa vahvistaen asemaamme pohjoismaisilla siirtokelpoisten tilojen markkinoilla ja tukien kannattavan kasvun tavoitteitamme”, toteaa Leif Gustafsson, Cramo-konsernin toimitusjohtaja.

Gustafssonin mukaan Nordic Modular Group täydentää hyvin Cramon nykyistä siirtokelpoisten tilojen liiketoimintaa lisäämällä kilpailukykyämme Pohjoismaissa ja luomalla perustan kansainväliselle laajentumiselle.

Sijoitusammattilaiset suhtautuvat Cramon yrityskauppaan kuitenkin varauksellisesti.

”Vaikka huomioimme kohdeyhtiön Cramoa nopeamman kasvun ja keskimääräistä matalamman riskin (siirtokelpoiset tilat vs. konevuokraus), kauppahinta vaikuttaa melko korkealta. Yrityskaupan taustalla luultavasti Cramon jakautuminen ja siirtokelpoisten tilojen kasvattaminen pörssiyhtiön mittoihin”, toteaa sijoituspalvelutalo FIM aamukatsauksessaan.

Analyysitalo Inderesin analyytikko Petri Aho pitää puolestaan kauppaa oikeana strategisena suuntana, mutta kauppahinta vaikuttaa hänenkin mukaan alustavien tietojen mukaan korkealta.

”Kauppahinnalla ja yhtiön vuoden 2017 luvuilla EV/Liikevaihto -kerroin on 4x ja EV/EBITA-kerroin 20x. Vastaavasti Cramon vuoden 2017 EV/Liikevaihto- ja EV/EBITA- kertoimet ovat 1,7x ja 11x. Siirtokelpoisten tilojen vuokramarkkinoiden odotetaan kasvavan Pohjoismaissa noin 5-10 %:n vauhtia. Ottaen huomioon ostettavan yhtiön Cramoa matalamman kannattavuuden ja hitaamman kasvuvauhdin, pidämme kauppahintaa sekä sen kertoimia korkeina”, Aho toteaa.

Inderesin analyytikon mukaan yhtiöiden välillä on kuitenkin saavutettavissa todennäköisesti merkittäviä synergioita ja skaalaetuja, ja lisäksi Nordic Modular Groupin liiketoiminnan riskiprofiili on julkisten palveluiden tarjoajiin keskittyneen asiakaskunnan myötä Inderesin mukaan maltillinen.

Sijoittajat antoivat kuitenkin yrityskaupalle siunauksensa – ehkä hieman yllättäen. Cramon osakekurssi nousi eilen Helsingin pörssissä yli viisi prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>